Política

Primàries al PSC

El PSC tria líder marcant distàncies amb el PSOE

Iceta i Parlon arriben a les primàries subratllant el perfil propi dels socialistes catalans i el seu no a la investidura de Rajoy

L'empat en la recollida d'avals fa preveure un resultat molt renyit

Tant Miquel Iceta com Núria Parlon van tancar ahir la campanya de les primàries d'avui per escollir secretari general del PSC marcant distàncies amb el PSOE per la cada dia més pròxima abstenció dels socialistes espanyols a la investidura de Mariano Rajoy. Si l'actual primer secretari enviava una carta a la militància per reiterar que “faci el que faci” el partit germà espanyol, “el PSC ha de votar no a Rajoy”, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet carregava en una entrevista a Onda Cero contra la gestora liderada per Javier Fernández. “Algunes declaracions haurien de mesurar-les més”, renyava Parlon, que defensava, arribat el cas, el trencament de la disciplina de vot al Congrés. “Som disciplinats: si ens sancionen per trencar la disciplina de vot pagarem la multa i ja està. Farem un verkami per pagar-ho entre tots”, deia.

Tots dos són partidaris que si el PSOE vol canviar el seu posicionament actual contrari a investir Rajoy caldria sotmetre-ho a votació de la militància. Però en cas que el PSOE decideixi abstenir-se sense consulta a les bases, el PSC continuaria votant no al PP. En aquest context, ni Iceta ni Parlon apostarien per trencar amb el PSOE, però l'actual viceprimera secretària treballaria per revisar el protocol de relació, a diferència d'Iceta.

El resultat de les primàries és una autèntica incògnita, ja que tots dos candidats arriben molt empatats a les urnes, fet que es va visualitzar en la recollida d'avals: tots dos en van aconseguir 3.717. Un total de 17.935 militants del partit i de la Joventut Socialista de Catalunya estan cridats a votar. Del cens total, 698 persones han demanat exercir el dret al sufragi per mitjà d'una plataforma telemàtica i ja podia fer-ho ahir a la tarda. La resta pot acudir avui a un dels 135 col·legis repartits arreu del territori fins a les set de la tarda.

Iceta i Parlon coincideixen en una reforma de la Constitució per resoldre el contenciós entre Catalunya i Espanya. El primer secretari posa sobre la taula que el congrés del novembre debati sobre el que anomena la via canadenca, un plantejament del qual l'alcaldessa s'ha distanciat.

D'altra banda, Parlon mantindria Iceta al capdavant del grup parlamentari i com a president del partit si ella guanya, mentre que el candidat sosté que el primer secretari i el pròxim cap de files a la cambra han de ser la mateixa persona. En cas de perdre, Iceta ha avançat que no es presentarà com a cap de llista.

LA XIFRA

17.935
militants
del PSC i de les joventuts del partit poden votar avui per escollir primer secretari entre Iceta i Parlon.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia