Política

Comitè Federal

PSOE

El trauma de com abstenir-se

El PSOE arriba al comitè federal decidit a facilitar el govern de Rajoy però sense poder frenar els rebels que votaran no

La gestora s'enfronta al PSC i vol imposar l'abstenció dels 84

Protesta a Ferraz exigint el no

Vint-i-dos dies després del defenestrament de Pedro Sánchez com a secretari general, el PSOE celebra avui el comitè federal que l'enfronta al dilema més cruel de la seva història contemporània: decidir si s'absté i facilita un govern de Mariano Rajoy o bé si manté el “no és no” al preu de precipitar unes terceres eleccions. Tot i que els partidaris del no a Rajoy tenen el suport de federacions senceres com ara el PSC de Miquel Iceta i el PSIB de Francina Armengol, la gestora que presideix l'asturià Javier Fernández –amb l'aval des d'Andalusia de Susana Díaz– està convençuda de poder aprovar l'abstenció que desbloquegi l'atzucac de la governabilitat i situï Rajoy a La Moncloa abans del 31 d'octubre agitant el fantasma indemostrable d'una davallada socialista si hi ha noves eleccions. Al trauma de l'abstenció, no obstant això, el PSOE hi suma ara el trauma de com abstenir-se.

Després d'esforçar-se a presentar el debat amb la premissa que “abstenir-se no és donar suport”, el president de la gestora del PSOE sotmet a votació del comitè federal –màxim òrgan socialista entre congressos– un dilema que ell resumeix així: “Abstenció o eleccions.” És a dir, estalviant a la disjuntiva el nom de Rajoy, que és la persona que serà investida. Curiosament, la crítica més encesa que Fernández ha formulat al dimitit Pedro Sánchez és haver segrestat el debat des de les eleccions del 26 de juny i haver comès un “delicte de silenci”. Per evitar les terceres eleccions n'hi ha prou que onze diputats del PSOE s'abstinguin –o que no estiguin a l'hemicicle– en la segona i decisiva votació, però és aquí on el PSOE andalús es juga la mesura de la seva força, perquè el seu objectiu és imposar una abstenció global dels seus 84 diputats (el diputat número 85 és de Nueva Canarias).

La bandera del no

L'aposta de la gestora a favor de l'abstenció toparà amb Miquel Iceta, que ha enarborat la bandera del no fins al final mentre alguns adeptes inicials es convertien a l'acatament del que aprovi avui el comitè federal. El primer secretari del PSC reiterarà la determinació dels set diputats catalans al Congrés de votar no a Rajoy tot recordant que és el que el comitè federal té aprovat des del 28 de desembre.

En el torcebraç amb la gestora i la poderosa federació andalusa, però, Iceta no estarà sol avui a Ferraz. Les direccions socialistes a Euskadi, Castella i Lleó, Madrid, Galícia, Cantàbria, Múrcia, Navarra i La Rioja també abraçaran el no a porta tancada, si bé no tothom està disposat a votar incondicionalment no a Rajoy. A més dels set diputats catalans i dels dos balears, la diputada madrilenya i jutgessa en excedència Margarita Robles i l'aragonesa Susana Sumelzo ja han avançat que votaran no, un front de rebels al qual es podrien sumar el basc Odón Elorza i també el defenestrat Sánchez, que no desvela les seves cartes però que es guarda l'as de desobeir o fins i tot d'entregar l'acta de diputat. Ras i curt, en la votació final sobre Rajoy el cap de setmana que ve el PSOE pot oferir l'espectacle d'una setantena de diputats abstenint-se mentre que més d'una desena es mantenen en el “no és no”, amb tota la càrrega que el fet té de cara a un futur congrés en què es disputi la secretaria general. La votació d'investidura, a més, no és secreta sinó que s'ha de fer de viva veu i després que cada diputat sigui cridat pel seu nom.

A favor d'aplanar el camí de Rajoy a La Moncloa amb l'abstenció hi ha Andalusia –si bé Susana Díaz encara no ho ha dit mai en públic–, Extremadura i Castella-la Manxa. “El PSOE és l'únic que pot permetre que hi hagi govern i també l'únic que pot facilitar amb el seu treball que hi hagi una veritable oposició”, va dir ahir el baró extremeny Guillermo Fernández Vara. En el mar de la indefinició ha nedat el valencià Ximo Puig, que era partidari de derrocar Sánchez però encara no ha dit si abraça l'abstenció per la divisió interna que, com en altres federacions, es viu també al PSPV.

Hores abans del crucial debat, unes 200 persones van secundar ahir la crida de La revolució de les roses i es van concentrar davant Ferraz clamant contra els barons i exigint que el PSOE mantingui la promesa electoral de no afavorir el govern de Rajoy.

LES FRASES

Hem de decidir entre abstenció i eleccions
Javier Fernández
president de la gestora del psoe
El PSOE és l'únic que pot permetre que hi hagi govern i també que hi hagi una veritable oposició
Guillermo Fernández Vara
president d'extremadura

“Entregaran unes tisores a Rajoy”

Mentre l'atenció recau ara en el PSOE a l'hora de saber si hi haurà un govern de Mariano Rajoy abans del 31 d'octubre, PP, Podem i Ciutadans observen amb interès el comitè federal del PSOE. La portaveu adjunta de Podem al Congrés, Irene Montero, va donar per fet que hi haurà un “matrimoni entre el PP i el PSOE” i que Pablo Iglesias haurà de “liderar l'oposició parlamentària”. “PSOE i C's entregaran a Rajoy unes enormes tisores perquè continuï retallant”, va denunciar Montero.

A Ciutadans, l'única preocupació és que es confirmi l'abstenció del PSOE al marge de si és dels 84 diputats o bé dels onze necessaris. “Tant se val la fórmula, que el PSOE sigui responsable i que tingui en compte que nou de cada deu espanyols no volen terceres eleccions sinó que arrenqui la legislatura”, va dir el secretari de comunicació de C's, Fernando de Páramo. El dirigent del PP Esteban González Pons, al seu torn, promet “pagar amb generositat la generositat dels altres”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona