Política

política

crisi al PSOE

El PSC es prepara per al xoc

Iceta: “Desobeïm i estem disposats a aguantar les conseqüències”

El consell nacional ha de validar avui la negativa a Rajoy en contra del PSOE

Disposat a una nova relació amb el socialisme espanyol

La direcció no vol un trencament però algú diu que ha arribat l'hora

El PSC té assumit que el seu no a Rajoy en contra de la decisió del comitè federal del PSOE tindrà conseqüències en la seva relació. El desig de la direcció és que els socialistes espanyols entenguin i respectin aquest cop la discrepància. Pel PSOE no és tan greu abstenir-se, tenint en compte que una de les raons principals és fer front al “desafiament secessionista” de Catalunya. Pel PSC, que ha estat aquests darrers anys fent Rajoy responsable tant de la manca de diàleg com dels governs sobiranistes catalans, obrir-li la porta a La Moncloa el deixaria greument tocat a Catalunya. El PSC d'Iceta vol fer de pont, de defensor del diàleg i la negociació entre les dues posicions enfrontades per buscar una sortida política.

Per això compartia estratègia amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que aquest cop estava disposat a obrir el diàleg també amb els independentistes catalans per fer possible un govern alternatiu al del PP. La resposta del PSOE va ser fer fora Sánchez. Ahir al migdia, en una compareixença a la seu del PSC, la secretària d'organització del partit, Assumpta Escarp, afirmava que els socialistes catalans “necessitem un PSOE que defensi la voluntat de diàleg”.

El PSC es prepara per a una possible represàlia del PSOE quan votin en contra de Rajoy en segona votació al debat d'investidura que es preveu pel cap de setmana vinent. El PSC ha trencat la disciplina de vot en altres ocasions; la més sonada en favor del dret a decidir de Catalunya, però mai ho ha fet en una votació per investir president del govern espanyol ni contravenint directament una decisió presa en el comitè federal del PSOE.

“Nosaltres desobeïm i estem disposats a aguantar les conseqüències”, afirmava a primera hora del matí en una entrevista a RAC1 el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. “Assumirem les responsabilitats dels nostres actes”, reblava Escarp en la compareixença de premsa del migdia. El líder dels socialistes reconeixia que la situació es plantejava gairebé com una “tragèdia grega” perquè el PSC “no pot fer una altra cosa” que votar no a un govern de Rajoy. Donant per fet que el consell nacional del partit avalarà avui la decisió de l'executiva i la voluntat de la majoria de militància, Iceta apuntava tot seguit a les conseqüències: “El que està en dubte, aquest és el debat, és si el PSOE és capaç d'entomar o no” aquesta vegada la indisciplina de vot del PSC. De fet, força dies abans del comitè federal que ha aprovat l'abstenció, Iceta ja avisava que el PSC no es mouria del no i que això tindria conseqüències.

La direcció del PSC demana comprensió al PSOE perquè no vol que es trenqui ni que es modifiqui el protocol de relació signat el 1978, que incorporen els estatuts dels dos partits. Iceta intervenia dels primers al comitè federal de diumenge i, donada la posició inamovible del PSC, demanava als companys de la resta de l'Estat poder “seguir caminant junts, fins i tot en la discrepància”. Escarp els demanava ahir “intel·ligència i sensibilitat” per entendre “el difícil curs” que al PSC li espera aquest any pel xoc entre la legitimitat democràtica invocada pels independentistes i l'estratègia del PP de perseguir-la penalment. No es pot obviar, a més, que una part del PSC ja és directament partidària de trencar amb el PSOE o de revisar la relació. Així ho va defensar Núria Parlon quan era candidata a rellevar Iceta i tot fa preveure que tindrà un paper rellevant en la futura executiva que sortirà del congrés al novembre. Parlon ha obtingut un 46% de suport de la militància i un dels seus partidaris, l'exconseller i exprimer secretari tarragoní, Xavier Sabaté, ho ha tornat a defensar recentment.

Altres partits es manifestaven ahir. Des d'En Comú Podem, Xavier Domènech aplaudeix i convida el PSC a tornar a defensar el dret a decidir. Tant el portaveu d'ICV, Ernest Urtasun, com la coordinadora del PDC, Marta Pascal, s'oferien per representar o acollir els socialistes “orfes” amb la decisió del PSOE, tot i aplaudir el PSC.

Nosaltres desobeïm i estem disposats a aguantar les conseqüències. Tenen dret [PSOE] de revisar la relació
El que està en dubte (arran del debat) és si el PSOE és capaç d'entomar-ho o no [la posició del PSC]
Miquel Iceta
primer secretari del psc
Necessitem un PSOE que defensi la voluntat de diàleg. Volem continuar caminant junts per recuperar un socialisme fort
No sé si el PSOE vol evitar el xoc. Nosaltres, sí. Hi ha gent al PSOE que entén la posició del PSC
Assumpta Escarp
secretària d'organització del psc

La votació i la relació CDU-CSU

El consell nacional del PSC ha d'avalar avui el no aprovant la resolució que li proposarà l'executiva. Un cop decidit, la direcció es reunirà amb els diputats que hauran de votar al Congrés la investidura de Rajoy. Els catalans encara no donaven per fet, ahir, que el PSOE obligui tots els diputats a abstenir-se. De fet, Escarp recordava que el comitè federal ha manat abstenir-se però no ha explicitat com s'ha de fer, i ahir mateix alguns líders regionals del PSOE ja demanaven, per no trencar el partit, una abstenció tècnica que permeti una part dels diputats votar en contra. Respecte de la futura relació, Iceta apunta quatre possibilitats. Que es mantingui la relació actual tal com vol la direcció del PSC; explorar una relació com la de la CDU alemanya amb la CSU bavaresa o compartint grup parlamentari amb llibertat de vot i sense participar en els congressos respectius. L'altra és que el PSOE es refundi a Catalunya: per competir amb el PSC o per fer coalició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona