Política

El PSC renuncia al seu pla B de referèndum pactat

La proposta cau de la ponència marc que els socialistes han d'aprovar en el congrés

El full de ruta del partit també aposta per crear una aliança electoral amb les esquerres d'Ada Colau

El PSC ha tornat a deixar en via morta l'opció de defensar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. I ho farà malgrat que les condicions de la consulta puguin arribar a ser pactades amb el govern espanyol, el que es coneix com a via canadenca.

L'esborrany de la ponència s'ha fet públic el dia abans que el PSC voti en contra de facilitar la investidura de Mariano Rajoy, contràriament al que li reclama la comissió gestora del PSOE. Aquesta discrepància ha generat una forta crisi entre les dues formacions i ara la renúncia al referèndum es podria interpretar com una manera de tranquil·litzar i suavitzar els ànims amb vista al futur més pròxim de la família socialista.

La proposta de referèndum, que havia llançat, enmig de forts retrets, el primer secretari, Miquel Iceta, en l'últim consell nacional, havia d'esdevenir el pla B de la formació, sempre que la principal aposta del socialisme, la reforma federal de la Constitució, fos rebutjada o no arribés a bon port. Però els socialistes catalans no s'han adherit de manera majoritària a aquesta opció i finalment ha acabat sent retirada de la ponència marc del congrés que el partit celebrarà els dies 4, 5 i 6 de novembre.

L'única possibilitat perquè el PSC recuperi la via canadenca com a solució a l'encaix entre Catalunya i Espanya és que la militància ho proposi en el congrés i rebi com a mínim el suport del 75% dels delegats presents en la trobada, una hipòtesi que a hores d'ara ja es dóna per impossible. Així, a partir d'ara, i si res no canvia, l'únic referèndum al qual el PSC donarà suport farà referència a la consulta que es convocaria a tot el territori de l'Estat per validar o rebutjar un nou text de la Constitució que aposti per reformar el sistema en clau federal.

Aferrats al federalisme

De fet, l'esborrany elaborat per la comissió redactora a partir de les esmenes presentades per la militància aprofundeix en la reforma federal. La comissió ha considerat que mantenir oberta una via al referèndum d'autodeterminació afebleix fins a gairebé invalidar la proposta federal, la prioritat compartida per la gran majoria del partit. Una reforma federal, segons assenyalen fonts del partit, que hauria d'anar a totes i assumir totes les conseqüències, amb un senat federal, en què no hi ha autonomies, sinó estats federats com succeeix a Alemanya i als Estats Units, i en què cada estat federat pot aprovar la seva Constitució.

Aliança amb els comuns

Però si la renúncia al referèndum pot alleugerir les tenses relacions amb el PSOE a partir d'avui, l'estratègia del PSC conté un nou punt que podria acabar d'esperonar els que aposten per trencar relacions. I és que el PSC considera que per oferir una alternativa de govern a Catalunya cal unir les forces d'esquerres, i per aquest motiu vol treballar en la construcció d'una coalició electoral amb l'univers dels comuns que lidera l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i que agrupa ICV i EUiA. En quedaria al marge ERC pel seu marcat perfil independentista. De fet, la ponència marc ja assenyala un nom: Aliança Catalana de Progrés. L'objectiu, segons explicaven ahir fonts del PSC, és rendibilitzar cada vot per aconseguir escons, i recorden que la llei electoral actual castiga la fragmentació de les forces d'esquerres. “Només units” es podrà aspirar a guanyar clarament unes eleccions, subratllen les mateixes fonts, uns comicis, però, que el PSC no veu a curt termini. “No hi ha pressa”, asseguren.

Tanmateix, aquesta línia estratègica no està exempta de cert risc, ja que a hores d'ara els comuns sí que defensen l'opció d'un referèndum acordat amb l'Estat. D'altra banda, la polèmica es podria agreujar si es té en compte que hi ha sectors del PSOE, encapçalats per la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, que no veuen amb bons ulls un acostament del PSOE amb els comuns, els socis de Pablo Iglesias a Catalunya.

LA DATA

04.11.16
Començarà
el congrés del PSC, que ha de durar fins al dia 6 de novembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona