Política

Pressupostos

Sindicats i partits d'esquerres es manifesten per uns pressupostos més socials

Centenars de persones surten al carrer a Barcelona per pressionar el govern perquè prioritzi “l'atenció a les persones” per davant de “quadrar els números”

Unes 3.000 persones (segons la Guàrdia Urbana) han sortit aquest dissabte al carrer per reclamar uns pressupostos del govern de la Generalitat “més socials” i que prioritzin “l'atenció a les persones” i les “necessitats socials” dels catalans per davant de “quadrar els números”. La manifestació, convocada pels sindicats majoritaris i prop d'un centenar d'entitats socials, ha rebut el suport de partits com Catalunya Sí Que Es Pot, el PSC o –en un pla més discret– la CUP.

La marxa ha arrencat a la plaça Urquinaona de Barcelona i ha baixat per la Via Laietana fins a la plaça Sant Jaume. Rere el lema Es pot fer ara, els participants han instat la Generalitat ha utilitzar les competències que ja disposa actualment per obtenir més ingressos, com per exemple gravant les rendes més altes.

Han encapçalat la mobilització els líders de sindicats com UGT, Camil Ros, i CCOO, Joan Carles Gallego, dels col·lectius contra les retallades, de les plataformes en favor de la sanitat i l'educació pública, i dels contraris als desnonaments, entre altres. El PSC i Sí Que Es Pot han enviat representacions encapçalades pels seus líders, per subratllar així la “plena coincidència” amb les reivindicacions sindicals. La CUP, soci preferent del govern en la negociació dels pressupostos, ha assegurat que les seves demandes en les converses amb el departament d'Economia coincideixen amb les de la protesta.

En nom dels sindicats, el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, ha denunciat davant la premsa que al projecte de pressupostos que prepara el govern hi ha “propostes fiscals que són més un equilibri parlamentari que unes mesures fiscals d'acord al moment que vivim”. El sindicalista ha reclamat que els comptes “facin un gir” a l'esquerra per trobar resposta a les necessitats dels catalans. “Hi ha situacions de pobresa, calen polítiques d'ocupació i industrials, hi ha feina precària, hem vist la visibilitat de la pobresa aquesta setmana amb els immigrants al camió i una persona morint per pobresa energètica”, ha assenyalat.

“S'ha de fugir de l'equilibri pressupostari i de l'aritmètica parlamentària, i ser pressupostos d'emergència social”, ha conclòs.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que “es pot fer molt més contra la crisi social que patim a Catalunya i es pot fer ara”, tal com reivindica el lema de la manifestació. Així, ha reclamat fer un gir “tant des de les despeses destinades al benestar, com des dels ingressos”: “Hi ha un marge a la fiscalitat que ens permetria alleugerir les rendes més baixes i augmentar la pressió sobre les més altes”, ha dit. El dirigent socialista ha demanat al govern que no esperi més per aplicar aquestes mesures. “Creiem que es pot fer ara, no cal esperar a la independència, demanant esforços a qui més té i per això acompanyem les reivindicacions sindicals”, ha firmat.

El president del grup parlamentari de Sí Que Es Pot, ha avisat que “els ímputs que rebem sobre els pressupostos no són gaire bons”, sobretot en matèria tributària. “S'hauria de ser més redistributiu i reformar l'IRPF, l'impost de successions i el de patrimoni per recaptar 1.000 milions que haurien de servir primer per una renda garantida de ciutadania”, ha proposat. El diputat ha criticat el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, faci “declaracions simpàtiques” davant la patronal catalana “ventant-se de ser un liberal de debò”. “Estaria ben inspirat si en lloc de fer la pilota al món empresarial, escoltés el clam de les entitats socials i sindicals, que estan demanant uns pressupostos socials”, ha etzibat.

La diputada de la CUP Mireia Vehí, que no ha desfila en primera fila, ha qualificat de “bona notícia que el debat dels pressupostos desbordi el Parlament i surti al carrer”, com en el cas d'aquesta manifestació. “Nosaltres portem mesos posant sobre la taula propostes com les que ara es demanden i ens em sentit sols molt sovint. Celebrem que els sindicats i ara PSC i Catalunya Sí Que Es Pot s'hi sumin”, ha dit. Vehí ha defensat que el fet que la seva formació negociï els pressupostos amb Junts pel Sí i al mateix temps es manifesti perquè siguin diferents no és contradictori. “No només s'entén sinó que ha de passar. La CUP negocia els pressupostos en clau de procés i de ruptura, i treballa per un acord, però alhora és conscient de la situació de pobresa i desigualtat, i de la necessitat de mesures clares per al repartiment de la riquesa”, ha justificat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona