Política

Trump tria un ‘exmarine' a l'Iraq per dirigir el Pentàgon

El general Mattis és un destacat crític de la política d'Obama a l'Orient Mitjà

El president electe continua entrevistant candidats a alts càrrecs i anunciarà la setmana vinent la composició del govern

Donald Trump ha escollit el general James Mattis, un exmarine que va estar destinat a l'Iraq i a l'Afganistan, com el seu secretari de Defensa. “És el millor que tenim”, va dir d'ell el magnat quan va fer l'anunci de la seva elecció en un acte a Ohio. Conegut com Mad Dog (“gos boig”), Mattis és un destacat crític de la política de l'administració Obama a l'Orient Mitjà, especialment amb relació a l'Iran, país al qual s'ha referit com “l'amenaça més duradora a l'estabilitat i a la pau” a la regió. El seu nomenament es farà de forma oficial dilluns.

Trump tenia previst entrevistar més candidats ahir per completar l'organigrama de la seva futura administració, però no s'espera que anunciï la composició final del nou gabinet fins la setmana vinent. “Tenim gent molt bona a dintre i fora del govern; els veureu tots la setmana que ve”, va declarar el futur inquilí de la Casa Blanca en una entrevista a Fox News. De moment, se sap que Trump té pressa per, un cop jurat el càrrec el pròxim 20 de gener, prendre les primeres decisions. En una entrevista publicada ahir pel Wall Street Journal, el vicepresident electe, Mike Pence, avançava que aquestes prioritats són la reforma de les lleis de fiscalitat, sanitat i immigració. Concretament, es tractaria de reduir la immigració il·legal, anul·lar la reforma sanitària d'Obama i omplir la vacant que hi ha al Tribunal Suprem.

Quant a Trump, quan la cadena Fox li va preguntar què és la primera cosa que faria el primer que s'assegués al seu despatx, va respondre que abordar la promesa de construir un mur a la frontera amb Mèxic –sense especificar res més– i revertir algunes de les ordres executives (decrets) signades per l'encara president demòcrata durant els seus vuit anys de mandat.

A part de Mattis al capdavant del Pentàgon, Trump ha revelat aquesta setmana els seus candidats per dirigir els departaments del Tresor, Comerç i Sanitat. El Senat, cambra dominada per la majoria republicana, haurà de ratificar aquests nomenaments.

Sobre la vacant al Tribunal Suprem, Trump va dir en una altra entrevista a la Fox que ha reduït la llista de potencials candidats a “probablement tres o quatre” i que anunciarà aviat la decisió final. Des del febrer, hi ha la vacant propiciada per la mort del jutge Antonin Scalia. El Senat va rebutjar considerar el substitut proposat per Obama, Merrick Garland. Mentrestant, Trump té previst continuar la setmana vinent el seu Thank you tour per agrair el suport dels votants als estats que li van donar suport en les eleccions del novembre. En la primera parada, dijous a Cincinnati, va prometre recuperar llocs de treball per als obrers nord-americans.

LA FRASE

Aquesta gent [els nomenats al govern] tenen molta qualitat i molt d'èxit, que és el que necessitem
Donald Trump
PRESIDENT ELECTE DELS EUA

Expectació pel relleu de Kerry

redacció

Trump ha escollit el nou cap de la CIA i el conseller de Seguretat Nacional, i ahir va anunciar el seu candidat al capdavant del Pentàgon. Però falta triar encara el nou secretari d'Estat, sens dubte el nomenament que més expectació està generant pel relleu i la importància del càrrec. A la travessa, hi figuren quatre noms, començant pel favorit, Mitt Romney, candidat presidencial republicà a les eleccions del 2012. També hi ha l'exalcalde de Nova York Rudolph Giuliani; el general David Petraeus, exdirector de la CIA, i l'actual cap de la comissió d'Afers Estrangers del Senat, Bob Corker. Tots s'han entrevistat amb el president electe al seu edifici, la torre Trump de Manhattan. Però el magnat s'ha reunit també amb el general retirat John Kelly, mentre que el vicepresident electe, Michael Pence, ha sondejat John Bolton, exambaixador a l'ONU, i Condoleezza Rice, secretària d'estat amb George W. Bush.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona