Política

Rivera premia Arrimadas i l'erigeix en la portaveu estatal de Ciutadans

El líder taronja col·loca la catalana en un lloc rellevant del nou equip que s'escollirà en el congrés del febrer

Amplia l'executiva fins a 37 membres

Inés Arrimadas farà el salt a la política estatal, però sense deixar el Parlament. Albert Rivera va presentar ahir les credencials de l'equip que pretén que avali el congrés de Ciutadans que es farà a Madrid el primer cap de setmana de febrer i que inclou la cap de l'oposició catalana com a nou rostre destacat del partit. A partir del seu nomenament, Arrimadas haurà de compaginar el seu setge al govern català amb el fet de posar veu a la formació arreu de l'Estat. El president del partit taronja no tindrà cap dificultat per revalidar el càrrec a causa de l'escassa competència interna, malgrat que hagin aflorat crítiques pel tomb estratègic i ideològic que ha donat a C's des de la seva fundació.

Algunes d'aquestes discrepàncies que arriben a l'actual direcció són pel fet que hi ha sectors que consideren que Ciutadans ha perdut l'esperit combatiu contra l'independentisme i que l'ambient de moderació que es vol vendre a Madrid també s'ha traslladat a Catalunya, sobretot des que Rivera va abandonar el Parlament i va deixar l'oposició en mans d'Arrimadas. El líder taronja, en canvi, ha decidit desentendre's de les crítiques exalçant la dirigent catalana, fins al punt de convertir-la en una de les veus més autoritzades del partit, alhora que també es farà càrrec de la secretaria de formació. A banda, subratllava que Arrimadas seguirà bolcada en la seva tasca a Catalunya per tal de convertir-se en la futura presidenta de la Generalitat, i per això des de la formació s'insistia ahir que els dos papers que tindrà a partir d'ara són perfectament compatibles.

Rivera i Arrimadas, si més no, van coincidir a assenyalar ahir que el que els fa diferents és que la portaveu no haurà de dir una cosa a Catalunya i una altra a Madrid, com sí que assegura que fan dirigents d'altres partits com ara el PSC, el PP o Podem. “Nosaltres sí que tenim un mateix missatge a tot Espanya”, va reblar la cap de l'oposició al Parlament.

Nucli dur

La promoció d'Arrimadas com a portaveu estatal –un càrrec que fins ara no existia però que, indirectament, exercia Joan Carles Girauta– i l'ascens de José Manuel Villegas a secretari general formen part del nou disseny de C's, un partit que en poc temps ha hagut d'ampliar les estructures, atès que inicialment era una organització sorgida i centrada en Catalunya, però que en les últimes eleccions municipals, autonòmiques i estatals ha anat obtenint representació arreu. Tot i així, el gros del nucli dur de Rivera continuarà sent català, encara que l'ampliació de la futura direcció de 23 a 37 membres s'ha fet incloent-hi representants d'altres territoris, així com un nodrit grup de diputats al Congrés.

Conscient que és possible que no tingui cap rival en les primàries –Carolina Punset finalment s'ha fet enrere, això sí, dedicant dures crítiques al gir del partit–, Rivera es prepara per al congrés del febrer, una cita que vol fer servir per imposar un nou ideari. En aquest sentit, presenta una proposta per erradicar la definició de socialdemocràcia del seu projecte, mentre intenta combatre amb duresa la implantació de corrents interns dins el partit. El sector més combatiu, si més no, no ha obtingut compromissaris per al congrés.

Entrar als governs

Però no tot és bufar i fer ampolles a C's, ja que públicament alguns dirigents continuen oposant-se als seus plans. De fet, entre els crítics hi ha qui vol empènyer la formació a participar en tots els governs on sigui possible per tal de poder rendibilitzar la gestió. I això inclouria també formar part de l'executiu de Mariano Rajoy. Arrimadas, però, va subratllar les dificultats d'aquesta fita, amb el benentès que no veu Rivera fent de vicepresident i defensant Luis Bárcenas.

LES FRASES

No veig Rivera fent de vicepresident de Mariano Rajoy i defensant Luis Bárcenas
Inés Arrimadas
líder de C's a Catalunya
Tenim la sort de tenir una portaveu que no ha de dir una cosa a Catalunya i una altra a Madrid
Albert Rivera
president de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona