Política

La UE supera l'últim obstacle per posar fi al ‘roaming'

Els recàrrecs abusius per fer servir el mòbil a l'estranger desapareixeran a partir del 15 de juny

Les tarifes majoristes de les operadores s'abarateixen en un 90%

Després de deu anys de promeses incomplertes i estira-i-arronses amb les telefòniques, finalment la Unió Europea (UE) posarà fi a l'estafa del roaming aquest estiu. Ara sí, aquest cop va de debò: a partir del 15 de juny, desapareixen les tarifes abusives que les operadores cobren per fer servir el mòbil a l'estranger. Els governs dels Vint-i-vuit i l'eurocambra van superar per fi ahir l'últim escull de les negociacions, acordant el preu que les telefòniques es cobraran entre si per oferir aquests serveis en itinerància als seus clients. La rebaixa d'aquestes tarifes majoristes serà de fins a un 90%, tot i les reticències d'alguns països del sud, com ara l'Estat espanyol, que són els que reben més turistes.

És la promesa estel·lar amb què Brussel·les intenta convèncer els euroescèptics que la seva feina serveix d'alguna cosa: almenys per abaratir el rebut del telèfon. Si podem viatjar sense passaport, fer servir la mateixa moneda, exportar lliurement a la resta del mercat únic i estudiar Erasmus a l'estranger, per què ens fan pagar més si fem servir el mòbil més enllà de la Jonquera? L'Europa sense fronteres, però, s'acaba on comencen les pèrdues de les telefòniques, que fent un lobby duríssim a les institucions europees i als governs, amenaçant amb acomiadaments massius i la puja de la resta de tarifes, han aconseguit anar ajornant la fi del roaming fins ara.

“Era l'última peça del trencaclosques que ens faltava!”, va celebrar ahir el vicepresident de la Comissió Europea Andrus Ansip. “És l'últim pas en un procés que vam començar fa deu anys: des d'aquest estiu, els europeus podran viatjar arreu d'Europa i fer trucades, enviar missatges i navegar”, es va felicitar també la presidència maltesa de torn. A partir del 15 de juny, les telefòniques es podran cobrar entre si, com a màxim, 3,2 cèntims d'euro el minut per les trucades de veu i 1 cèntim per l'SMS. I hauran d'anar abaratint, progressivament, les tarifes majoristes per connectar-se a internet: dels 50 euros per giga actuals a només 7,7 aquest estiu, 6 el 2018, 4,5 el 2019, 3,5 el 2020, 3 el 2021 i 2,5 el 2022.

El govern espanyol, com l'italià, no n'ha sortit gens content, d'aquesta negociació a Brussel·les, i ja avisa que les telefòniques amb prou feines podran cobrir despeses, si han de donar servei a tots els turistes amb tarifes majoristes tan baixes. En altres paraules: carta blanca perquè les operadores ens apugin la resta de tarifes, per compensar la rebaixa del roaming imposada per la UE. Brussel·les al·lega que gràcies a aquesta rebaixa el consum es dispararà i que la indústria no patirà la caiguda d'ingressos que augura.

Però compte, perquè la fi del roaming no serà pas cap barra lliure. Les telefòniques podran limitar aquesta gratuïtat de les trucades i navegació en itinerància, i castigar amb recàrrecs els clients que cometin “abusos”. En altres paraules: ens podran renyar per haver viatjat massa i demanar-nos explicacions, preguntar-nos on vivim, per què anem tant de viatge, per què truquem tant des d'un país determinat i cobrar-nos més o tallar-nos la línia. I és que a Letònia, per exemple, la telefonia és sis vegades més barata que a Irlanda i, per tant, les operadores irlandeses tenen por que tots els irlandesos contractin ara telefòniques letones. Si durant quatre mesos una operadora detecta que un client està fent un ús irregular del seu mòbil (és a dir, si passa més temps a l'estranger que a casa) li podrà demanar proves i, si en 14 dies l'usuari no convenç la telefònica, haurà de pagar recàrrecs en la factura. De fet, només els estudiants d'Erasmus podran realment fer servir el mòbil sense límit com si fossin a casa sense preocupar-se.

LES XIFRES

3,2
cèntims d'euro per minut
de trucada podran cobrar, com a màxim, les operadores a partir del 15 de juny.
2,5
euros per giga
haurà de ser la tarifa majorista màxima per navegar el 2022. Actualment és de 50.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU encarregat dels drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona