Política

El botó nuclear ve de Bonn

El 155 de la Constitució que suspèn l'autonomia no ho diu i cita el “compliment forçós” d'“obligacions legals”

És calcat de l'article 37 de la llei alemanya del 1949

El ministre Català l'invoca però està ideat per no ser aplicat

Si una persona tímida, de sobte, es trobés atrapada en un ascensor avariat amb un constitucionalista i no sabés com trencar el gel, pocs assumptes serien tan eficaços com l'article 155 de la Constitució a l'hora de desfermar un torrent verbal sense l'obligació de tornar a obrir la boca. A punt de complir 39 anys de vida, l'article que ara contempla aplicar el govern de Mariano Rajoy per impedir la celebració del referèndum a Catalunya continua despertant encesos debats perquè és font de múltiples paradoxes: obre la porta a suspendre l'autogovern sense parlar en cap moment de suspensió ni d'autonomia, i va ser redactat pels set pares de la Constitució per no ser aplicat mai.

La Constitució espanyola del 1978 és l'imperi de l'eufemisme, des de l'atribució del rei d'“arbitrar i moderar” fins a l'invent del terme nacionalitat (“nació i nacionalitat és el mateix”, adduïa Manuel Fraga, d'Alianza Popular, per oposar-s'hi el 1978), i l'article 155 no n'és una excepció. “Si una comunitat autònoma no complís les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposen, o actués de forma que atempti greument contra l'interès general...”, arrenca el redactat. En aquest supòsit i prèvia exigència de tenir l'aval del Senat per majoria absoluta (actualment el PP per si sol la garanteix), La Moncloa ja pot desplegar un catàleg que aquests dies concreta en el precinte dels col·legis, la usurpació de la cartera d'Ensenyament o l'assumpció dels Mossos d'Esquadra. El catàleg de la intervenció, però, espanta més que la seva portada. “...Podrà adoptar les mesures necessàries per obligar-la al compliment forçós de les esmentades obligacions o per a la protecció de l'esmentat interès general”, resa la continuació del 155. I encara és més refinat l'eufemisme final, en què la suspensió de l'autogovern és presentada com la possibilitat que el govern espanyol “podrà donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes”. És a dir: evita dir que les ordres serien imposades als funcionaris. Tal com exposa Enrique Arnaldo, exvocal del CGPJ i catedràtic de dret constitucional i advocat, es tracta del més semblant metafòricament a un botó nuclear, el valor del qual és la seva existència per si sola i no la seva aplicació efectiva. “L'article 155, com els preceptes de l'estat d'excepció i de setge, estan pensats per no ser aplicats. Més pensats com a caràcter dissuasiu que per ser aplicats”, diu Arnaldo.

El fet de ser tan inconcret dona peu a alguns constitucionalistes a pensar que l'article està pendent de ser desenvolupat, un supòsit que el catedràtic de dret constitucional de la UB Xavier Arbós no comparteix “perquè l'article 155 s'esgota en ell mateix”. El redactat, a més, no és de manufactura espanyola, sinó un calc gairebé literal de l'article 37 de la llei fonamental de Bonn del 1949, com ja ha admès un dels pares vius, José Pedro Pérez-Llorca.

L'únic ministre de Justícia que ha gosat desenfundar el 155 i acariciar les seves prestacions és Rafael Catalá, que ahir no va ocultar que és un dels instruments que té a mà contra el referèndum. “L'article 155 està a la Constitució i és una opció”, va advertir Catalá sobre aquell homenatge a Bonn que els pares de la Constitució van idear precisament per no ser aplicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

80 ANYS DEL 'D-DAY'

Un desembarcament que ressona avui

Caen (Normandia)
Toni Segarra
Cap de l’oposició d’Unitat per Argentona

“Hi ha temes encallats des de fa anys on vull fer de mediador”

Argentona
CRÒNICA

Comiats en la cruïlla republicana

ISRAEL

Violències en una nova marxa d’extremistes jueus en el Dia de Jerusalem

BARCELONA
política

ERC avisa Illa que és imprescindible un finançament singular si vol el seu suport

barcelona
política

Borràs denuncia una agressió en un míting a les Terres de l’Ebre

barcelona
política

L’Audiència descarta interès ideològic del jutge en el cas Volhov

barcelona
EUROPA

Primers actes en la vigília del 80è aniversari del Desembarcament de Normandia

BARCELONA
llengua

El TSJC imposa una assignatura més en castellà a una escola del Barcelonès

barcelona