80 ANYS DEL 'D-DAY'
Un desembarcament que ressona avui
Se celebra a Normandia el vuitantè aniversari de l’inici de l’alliberament d’Europa, en un nou context de guerra
Macron ha convidat una vintena de caps d’estat i de govern, entre ells Biden i Zelenski, però no Putin
Dels soldats que hi van participar, més de dos-cents que encara són vius seran presents a les cerimònies
“No s’ha convidat Rússia per la guerra d’agressió llançada contra Ucraïna”, assenyalen fonts de l’Elisi
D’una guerra a una altra. El vuitantè aniversari del desembarcament de Normandia es commemora aquest 6 de juny amb un conflicte bèl·lic a Europa que ja fa més de dos anys que dura a Ucraïna, i que implica països que van ser aliats durant la Segona Guerra Mundial. Per això, el president francès, Emmanuel Macron, ha convidat a la cerimònia d’avui una vintena de caps d’estat i de govern, entre ells els seus homòlegs estatunidenc, Joe Biden, i ucraïnès, Volodímir Zelenski, però no el rus, Vladímir Putin. A més, l’acte té lloc tres dies abans d’unes eleccions europees sota el signe de l’ascens de l’extrema dreta. Els més de dos-cents veterans presents, d’entre 96 i 104 anys, la majoria d’ells nord-americans, són testimonis potser per última vegada d’aquesta odissea que va començar a vèncer el nazisme.
“El que va passar el 6 de juny del 1944 encara ressona en tots els combats dels pobles i les nacions, de dones i homes del nostre planeta que avui lluiten per exercir lliurement la seva sobirania”, declaraven fonts de l’Elisi dies abans d’aquesta cerimònia d’aniversari, en una al·lusió indirecta a la invasió de Rússia a Ucraïna. Dos països que formaven part de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) que també van combatre el nazisme al front de l’Est i que ara es combaten entre ells.
“Rússia no ha estat convidada perquè no es reuneixen les condicions per a la seva participació, donada la guerra d’agressió llançada contra Ucraïna el 2022, que encara s’ha intensificat més en aquestes darreres setmanes”, continuaven explicant aquestes fonts. “Sempre hem retut homenatge a l’acció de l’Exèrcit Roig, la seva contribució decisiva en la victòria final contra el nazisme, perquè fos reconegut el sacrifici particularment alt pagat per l’URSS”, hi afegien, abans de recordar que aquesta guerra “no va ser només patrimoni del poble rus, sinó de tots els pobles de l’URSS, inclosos els ucraïnesos, bielorussos i d’altres”. Unes puntualitzacions que servien per precisar, alhora, que hi haurà “manifestacions durant aquests dies als cementiris, allà on descansen soldats russos morts”.
“El president de la República té per principi mirar la història de cara. I, quan es mira la història de cara, se la mira en la seva veritat. Nosaltres mai no hem esborrat ni maquillat la història”, sentenciava l’entorn de Macron sobre les interpretacions que es puguin fer des de Moscou. Mentrestant, és el president dels Estats Units, Joe Biden, qui tindrà, a part de Zelenski, un protagonisme important. És la seva primera visita oficial a França, i no endebades es calcula que van ser 232.000 els soldats estatunidencs morts fa 80 anys a Europa. Només el dia del desembarcament van morir més de 10.000 soldats aliats, prop de 3.700 estatunidencs.
L’últim paracaigudista viu
Biden presidirà la cerimònia anterior a la internacional a Omaha Beach, al cementiri americà de Colleville-sur-Mer, on hi ha gairebé 10.000 tombes de soldats del seu país d’una mitjana de 22 anys. A mig matí, se celebrarà la cerimònia britànica de Ver-sur-Mer, amb el rei Carles III i el primer ministre Rishi Sunak. A Omaha Beach, també hi seran, entre altres, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i el canceller alemany, Olaf Scholz.
Ahir Macron ja va encapçalar una cerimònia al sud de la Bretanya, a Plumelec, amb el darrer paracaigudista viu, el francès Achille Muller, de la unitat de paracaigudistes que el 5 de juny del 1944 van precedir el desembarcament tallant el subministrament ferroviari del règim de Hitler a Normandia. També es va honorar la ciutat normanda de Saint-Lô, la capital de les ruïnes, amb més de 600 morts pel bombardeig dels aliats, que no van avisar a temps la població. I, a la nit, es va recordar els 77 afusellats de la presó de Caen pels nazis. I aquest divendres, Macron serà a les dues últimes cerimònies de la setmana a Bayeux, on el general De Gaulle va instal·lar el primer comissariat del govern tornat de l’exili, i Cherbourg, el port civil i militar que va servir per continuar donant suport a l’avanç dels aliats cap a l’est.
En aquestes cerimònies, es preveu la presència d’uns 170 veterans estatunidencs, una quinzena de canadencs i una desena de britànics, a part d’altres nacionalitats. Des dels Estats Units, diferents entitats han organitzat el viatge transatlàntic d’aquests soldats del desembarcament encara vius amb vols especials i, fins i tot, un creuer d’Hamburg a Cherbourg. L’operació és força delicada donada la seva edat. Per això, van acompanyats tots d’un assistent infermer i, durant l’estada amb visites a escoles normandes, disposen d’autobusos condicionats.
“Pot tornar a passar, i pitjor”
El diari Le Monde ha publicat un reportatge amb alguns d’aquests testimonis, des dels Estats Units i des d’Anglaterra. Un d’ells, el britànic Donald Howkins, de 103 anys i que va desembarcar a Gold Beach, feia aquesta reflexió: “Aviat només hi haurà llibres d’escola per parlar-ne, i a la canalla els semblarà una cosa irreal. Però d’això no fa tant de temps! Creieu-me, això pot tornar a passar, i pitjor. El que ocorre a Ucraïna, per exemple, em fa posar malalt. Tinc por d’una escalada. Se’ls ha d’ajudar quan encara s’hi sigui a temps!”