Política

L'Equador ajorna dos dies el resultat de les presidencials

L'oficialista Moreno queda, de moment, a menys d'un punt de la victòria absoluta en la primera volta

Les autoritats electorals equatorianes demanen “paciència”

Els equatorians hauran d'esperar a dimecres per saber si el candidat oficialista, Lenin Moreno, ha guanyat les eleccions presidencials de diumenge en la primera volta o si li caldrà anar a la segona, prevista pel 2 d'abril. El recompte ajustat va forçar ahir el Consell Nacional Electoral (CNE) a anunciar les xifres només quan se'n sàpiga el 100% de l'escrutini. El president de la CNE, Juan Pablo Pozo, va demanar ahir “paciència i pau” durant l'espera. L'endemà dels comicis, el recompte no arribava al 90%.

Moreno, l'home escollit pel president Rafael Correa per succeir-lo després d'una dècada en el poder, tenia el 39,1% dels vots i se situava a menys d'un punt per poder guanyar en la primera volta. Si finalment no passa del 40% s'enfrontarà a Guillermo Lasso, un empresari conservador, que ja havia estat candidat presidencial i que diumenge va obtenir el 28,3% dels sufragis.

Els resultats, tot i que parcials, són un triomf per a Correa, sens dubte, però la segona volta serà complicada pel seu projecte de revolució ciutadana, la versió equatoriana del socialisme del segle XXI impulsat a Veneçuela pel desaparegut Hugo Chávez. L'oposició està decidida a sumar vots per fer-li front i posar fi a la chavització de l'Equador, que ha estat el lema de campanya de Lasso. Amb tot, un triomf de Moreno també provocaria canvis profunds. En primer lloc perquè hauria de governar amb un Congrés fragmentat que l'obligaria a dialogar, un dèficit de l'actual president, acostumat a les majories parlamentàries. Però també per una qüestió d'estil. A Moreno no li agraden les confrontacions que tant de rèdit han donat a Correa. En canvi, si finalment guanya Lasso, aquest ha promès que farà fer un gir de 180 graus a l'economia, amb menys presència de l'Estat i l'apertura al capital estranger. Lasso també ha promès que crearà llocs de treball i reduirà els impostos, en especial a la classe mitjana. Però les seves promeses podrien ser difícils de complir.

Guanyi qui guanyi en la segona volta, el govern batallarà amb una economia que utilitza el dòlar com a moneda de curs legal i que depèn dels ingressos que rep de l'exportació de petroli. Correa ha gaudit de preus extraordinaris, però la crisi del barril situa l'Equador en una greu crisi de divises. Sense possibilitats d'imprimir moneda, es depèn de les vendes a l'exterior.

LA FRASE

No es va regalar ni es va robar cap vot a ningú
Juan Pablo Pozo
president del consell nacional electoral

La segona volta es complica per al delfí de l'oficialisme

No és una bona notícia per al president Rafael Correa que el seu delfí polític i exvicepresident, Lenin Moreno, hagi d'anar a una segona volta amb l'empresari Guillermo Lasso. Moreno va quedar a poques dècimes d'obtenir el 40% necessari per guanyar la primera volta amb un avantatge de més de deu punts sobre el candidat conservador. Però aquesta diferència podria ser el sostre de l'aspirant oficialista, que haurà d'enfrontar-se a una oposició que posarà fi a la fragmentació per fer costat a Lasso. Els vots clau vindran de Cynthia Viteri, una exdiputada opositora que diumenge va obtenir el tercer lloc amb el 16% dels vots. Viteri ja va avançar que donarà suport a Lasso, igual que quatre candidats més que sumen el 10% dels vots. Tot depèn ara de si Lasso pot aglutinar el desencís de la classe mitjana, que va ser la base electoral que ha mantingut Correa deu anys en el poder. Aquest va fer servir els recursos extraordinaris del petroli, la principal font de divises de l'Equador, per impulsar una agosarada política de distribució de la riquesa, però els recursos s'han esgotat amb la caiguda del preu del cru. El votant fidel a Correa vol castigar una forma de fer política poc dialogant i molt concentrada en el poder presidencial. Aquest és el llast de Moreno.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona