Política

Puigdemont portarà a Madrid les firmes del manifest pel referèndum

Esgrimirà els suports del Pacte Nacional al govern espanyol en l'última proposta formal per acordar la votació

Ja hi ha més de 50.000 adhesions

Carles Puigdemont farà una proposta formal per intentar acordar el referèndum amb Madrid i, en un últim intent per negociar la votació, reforçarà la demanda davant de Mariano Rajoy presentant les signatures recollides pel Pacte Nacional pel Referèndum. En una conversa informal amb periodistes als passadissos del Parlament, Puigdemont no va concretar si aquest darrer intent tindrà lloc en una reunió amb el president espanyol, tenint en compte que també preveu escoltar l'opinió dels integrants del pacte, que ahir ja sumava més de 50.000 adhesions al manifest.

Més enllà de la reunió que van mantenir Puigdemont i Rajoy l'11 de gener a La Moncloa, i que cap dels dos presidents va confirmar, els dos mandataris tenen pendent concretar la data d'una reunió oficial. Des de la Generalitat, però, s'acusa La Moncloa de dilatar-la. “Dialogar sempre té sentit i, per tant, jo estic disposat a dialogar amb el senyor Puigdemont”, va respondre Rajoy en una roda de premsa conjunta amb el president de l'Argentina, Mauricio Macri, a La Moncloa. El govern català ha apressat l'espanyol reiteradament per concretar una data. En funció del moment en què tingui lloc, podria convertir-se en l'escenificació del cop de porta formal al referèndum pactat.

El rebuig a aquesta oferta podria portar l'executiu a tancar la fase d'intentar pactar el referèndum i obrir la de l'organització unilateral de la consulta, fixant-ne, finalment, una data. Un trànsit, aquest, en què el paper del Pacte Nacional pot ser cabdal per intentar mantenir el suport de la confluència en gestació dels comuns a una convocatòria emparada tan sols en la legalitat catalana, fixada en la llei de transitorietat jurídica. De fet, després de la segona cimera del pacte, el seu coordinador, Joan Ignasi Elena, va assegurar que demanaran reunions amb el govern espanyol, amb els grups parlamentaris espanyols i amb càrrecs electes locals per explicar-los la proposta d'un referèndum acordat. El seu propòsit és aconseguir adhesions a l'Estat espanyol i Europa. Per ara s'hi han sumat el secretari general de Podem, Pablo Iglesias ; l'alcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, i el cap de files d'En Comú Podem al Congrés, Xavi Domènech, entre d'altres.

El ple de la Diputació de Barcelona, a més, va aprovar ahir adherir-se al manifest del pacte. La CUP, que és pessimista respecte a l'acord amb Madrid i que insisteix que s'haurà de desobeir la legalitat espanyola, es va abstenir en la votació del text, que promulga un acord entre els dos governs per convocar un referèndum que tingui un resultat “vinculant i efectiu”, i que va tirar endavant amb els vots a favor de CiU, ERC i l'Entesa. La formació anticapitalista, tanmateix, va convidar els seus seguidors a Twitter a adherir-se al manifest, i dirigents destacats, com ara Quim Arrufat, van anunciar que ho havien fet.

La portaveu dels cupaires al Parlament, Anna Gabriel, va expressar també ahir “inquietud” pel dinar secret que van mantenir Rajoy i Puigdemont al gener i del qual no tenien coneixement. Per la CUP, el secret de la trobada “crea ombres” i “era innecessari”. Tanmateix, l'esquerra independentista manté la confiança en el govern.

LES FRASES

Que la relació que tinguem amb l'Estat espanyol sigui per negociar la celebració d'un referèndum
Anna Gabriel
DIPUTADA DE LA CUP
Dialogar sempre té sentit i, per tant, jo estic disposat a dialogar amb el senyor Puigdemont
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia