Política

opinió

Les quatre capitals del Penedès

Al Penedès estem de celebració. Després de més de deu anys de mobilitzacions al territori, i una gran tasca de la societat civil, el Parlament de Catalunya va reconèixer la singularitat d'aquest territori, reconeixent-lo com a vegueria de Catalunya.

Una fita històrica que compartim tots els penedesencs i penedesenques. Un reconeixement que ha de permetre reduir la distància entre la política i la gent, a més d'un reconeixement que permetrà una major i millor gestió i ordenació del territori i, a la vegada, haurà d'implicar una major i millor qualitat de vida per a tots els penedesencs i penedesenques.

El Penedès és una vegueria que té una estructura territorial ben definida a partir de les quatre capitals comarcals que engloba: el Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Segurament aquesta distribució territorial i les dimensions de les quatre capitals és una de les característiques que millor defineixen el nostre territori.

El Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú formen els centres neuràlgics d'una xarxa de municipis ben distribuïts de manera equilibrada. Les capitals, a la vegada, consoliden els models comarcals, que volem que en surtin reforçats amb el reconeixement de la vegueria.

Tanmateix, ara que finalment el Penedès com a organització territorial ja és una realitat, cal valorar, més que mai, aquesta estructura de ciutats mitjanes que posseeix el Penedès i que permet cohesionar i equilibrar el conjunt del territori. Pensem que des de cadascuna de les nostres ciutats hem de defensar la seva importància i l'oportunitat de treballar en xarxa de forma més estreta.

Així doncs, volem que la nova vegueria reconegui aquesta realitat i el rol territorial de les quatre capitals comarcals. Defensem aquest model per a la futura vegueria del Penedès: el model de la cocapitalitat, o més ben dit, de la capitalitat compartida, on el Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú tinguin el mateix reconeixement i la mateixa importància.

Al mateix temps, defensem una distribució dels serveis territorials de la Generalitat de Catalunya al territori de la vegueria del Penedès en pertinència a les qualitats i a les necessitats que puguin representar els territoris comarcals del Penedès, respectant els valors que implica el reconeixement de la capitalitat compartida.

L'aposta per la vegueria del Penedès era, i és, doncs, l'oportunitat i la voluntat de dotar el territori d'instruments moderns de gestió i ordenació del territori. El Penedès ha de ser sinònim de tot allò que defensem: un model cohesionat, de treball amb i pel territori, de promoció i difusió de les seves particularitats i en línia amb la nova societat de la comunicació. El camí tot just comença.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra en la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona