Política

El PP i C's s'alien per recórrer al TC contra el pressupost

Diputats dels dos grups al Congrés s'uniran per denunciar l'al·lusió al referèndum en una partida dels comptes

El PSOE també hi anuncia recurs, i el govern estatal espera a la publicació al BOPC

Els grups de C's i el PP al Congrés presentaran conjuntament un recurs d'inconstitucionalitat davant del TC contra la llei de pressupostos aprovada dimecres al Parlament. La iniciativa és dels d'Albert Rivera, que amb 32 diputats en necessitaven un mínim de 18 més per poder registrar una iniciativa d'aquesta naturalesa, i van demanar la col·laboració del PP, que es va avenir a adherir-s'hi per fer-ho junts. Diputats de tots dos grups ja es van reunir ahir al vespre per consensuar el text, que encara podrien trigar uns dies a enllestir. Segons fonts de C's, de fet, possiblement esperaran que el text final de la disposició 31a estigui publicat al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC), fet que podria trigar encara temps pel gran nombre i diversitat d'esmenes aprovades en el ple de dimecres, vora 800 de les quals, a més, derogarien esmenes de l'oposició que inicialment s'havien aprovat en comissió i s'havien incorporat al dictamen dels pressupostos.

C's i el PP van seguir el camí del PSOE, que ahir al matí també havia anunciat per dimarts o dimecres vinent la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat signat per 50 dels seus diputats, fent cas així de la petició que el cap de setmana els havia fet el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. “Creiem que la llei catalana de pressupostos és inconstitucional perquè dedica una partida a la convocatòria d'un referèndum i la Generalitat no hi té competències”, justificava el portaveu Antonio Hernando.

Aquests grups parlamentaris espanyols no seran els únics que presentaran recurs. Segons fonts citades per Efe, també ho farà l'executiu estatal, que, això sí, esperarà a la publicació del text definitiu al BOPC per veure el redactat final de la disposició del referèndum. “El recurrent està en espera que s'aclareixin els recorreguts”, apuntaven les fonts.

En qüestió al Parlament

Precisament ahir, el Parlament va aprovar una moció de la CUP, amb els vots de JxSí i l'abstenció de Sí que es Pot, que acorda remetre una queixa al Síndic de Greuges sobre la politització i falta d'objectivitat de l'alta judicatura, la fiscalia i el TC espanyols, “amb menció especial al currículum polític dels seus components”, a fi que “iniciï les actuacions corresponents” i n'elevi les conclusions a institucionals i tribunals internacionals. El dia que es publiqui, la moció serà remesa també al TC per fer-li saber que el Parlament “qüestiona la seva capacitat per resoldre amb independència i neutralitat” els afers relacionats amb el procés.

CSQP demana treure l'esmena de la CUP

Catalunya Sí que es Pot va presentar ahir un escrit a la mesa del Parlament per denunciar la “clara incongruència” de la disposició addicional 31 del pressupost, que insta el govern a dotar recursos per al referèndum amb dos textos diferents, de la CUP i de Sí que es Pot, votats per JxSí. L'escrit sosté que són “dues redaccions diferents del mateix article” que creu “contradictòries”, perquè la seva parla d'un procés pactat, segons una moció del debat de política general que el TC no ha anul·lat, i la de la CUP, assegura, es basa en un apartat anul·lat . A més, recorda que ni un ni altre text es van presentar com a esmenes d'addició sinó de substitució, és a dir, alternatives entre si. Arran d'això, i atenent al principi de prevalença de la llei posterior, CSQP assegura que el seu text, aprovat després, ha d'anul·lar el de la CUP. Per això demanen a la mesa que aturi la publicació de la llei i encarregui un informe als serveis jurídics, que s'enviï a la comissió d'Economia perquè en un termini de quinze dies faci una “redacció harmònica” que es torni a votar.

La mesa abordarà en principi dimarts la petició, si bé fonts de JxSí ja n'han avançat la probable denegació, ja que no veuen cap incompatibilitat entre textos, i recorden que l'esmena de CSQP modificava un redactat inicial que va ser derogat pel de la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona