Política

parlament

reforma del reglament

JxSí i la CUP tanquen la ponència conjunta per la llei de desconnexió

Els grups independentistes demanaran que es tramiti per urgència extraordinària per enllestir-ho a finals de maig o primers de juny

JxSí i la CUP han tancat aquest divendres al matí la ponència conjunta per reformar al reglament del Parlament, després d'uns deu minuts en una primera i última reunió. Ara, pretenen que entri amb forma de proposició de llei a la propera Mesa, i previsiblement a partir d'aquí s'obrirà un termini per presentar esmenes a la totalitat i, si se superen, s'iniciarà el tràmit parlamentari habitual amb esmenes al reglament i a la proposta de JxSí, que preveu la tramitació exprés de la llei de transitorietat jurídica, i després aprovació final. Ara bé, JxSí i la CUP, que registraran el text aquest divendres, demanaran dilluns que es tramiti per urgència extraordinària, és a dir, que s'escurcin els terminis de manera que d'entrada els grups podran presentar esmenes a la totalitat “cinc dies” després la Mesa i la Junta, ha explicat el president de la coalició independentista, Jordi Turull. La intenció és enllestir-ho a “finals de maig o primers de juny”: “No volem forçar excessivament la màquina però tampoc de dilatar-la perquè algú per filibusterisme parlamentari pugui allargar-ho excessivament”, ha resolt.

El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha assegurat que la d'aquest divendres és la “primera i darrera” reunió de la ponència conjunta per a la reforma del reglament. La trobada, que ha arrencat tard, ha durat uns deu minuts després que la constituís formalment la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. Tal com havien anunciat, la resta de grups no hi han participat.

“No s'abandona la via de la ponència, sinó que s'ha acabat la via de la ponència”. I l'informe de la ponència “es converteix en proposició de llei”, ha matisat Turull. El dirigent de la coalició independentista, que ha insistit que el reglament “estipula” la ponència com el mecanisme de modificació, ha explicat que els dos grups pretenen registrar el text inicial que va plantejar JxSí aquest mateix divendres, de manera que pugui entrar a la Mesa de la setmana que ve.

Per Turull, s'obrirà a partir de llavors un tràmit “normal” de proposició de llei, d'entrada amb esmenes a la totalitat, que si se superen derivaran en petició de compareixences, esmenes dels grups al text i debat per l'aprovació definitiva al ple. Les esmenes, ha assegurat Turull, podran ser tant sobre la proposta que la coalició independentista va posar sobre la taula –preveu que un sol grup pugui demanar al ple la tramitació per lectura única d'una proposició de llei, per exemple la de transitorietat jurídica- com sobre el mateix reglament.

Sobre la taula, per exemple, també hi ha el llenguatge amb perspectiva de gènere o delegació de vot. És el cas de la CUP, que ja havia anunciat que pretenia introduir canvis a la reglament més enllà del tràmit de lectura única que JxSí va plantejar.

Els terminis

La intenció dels dos grups independentistes és demanar que la tramitació de la proposició de llei per la reforma del reglament es faci per la via d'urgència extraordinària, de manera que s'escurcin els terminis. “De temps per al debat n'hi haurà més que suficient”, ha assegurat el diputat de JxSí.

En aquest sentit, per Turull “feina feta no té destorb”. I sense garantir-ho, ha parlat d'enllestir el tràmit “a finals de maig, principis de juny”. “No volem forçar excessivament la màquina però tampoc de dilatar-la perquè algú per filibusterisme parlamentari pugui allargar-ho excessivament”, ha resolt després de l'única reunió de la ponència conjunta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona