Política

Aposta per l'energia verda i la subhasta diària a Terrassa

El ple aprova el contracte de subministrament elèctric per 8,8 milions amb dues petites empreses i liquida la tarifa plana anual

El consistori no té “músculs” per crear una comercialitzadora pròpia

L'Ajuntament de Terrassa no podrà, de moment, crear una comercialitzadora energètica pròpia com ha decidit fer el de Barcelona ja que “no tenim prou músculs” per tirar-la endavant, però sí que va aprovar dijous un nou contracte de subministrament per als dos anys vinents que el tinent d'alcalde de Serveis Generals, Alfredo Vega, va qualificar “d'innovador”. La novetat, a banda de l'aposta exclusiva per la compra d'energia verda provinent de renovables, és que s'abandona el sistema de contractació d'una tarifa plana anual com s'havia fet fins ara, i s'anirà a la subhasta diària que proporcionin les comercialitzadores, i es pagarà en funció d'aquest consum cada mes.

Per Vega aquest sistema ha permès a les petites empreses que no tenien prou capacitat financera per presentar-se davant les grans companyies poder presentar-se al concurs i guanyar-les. En concret, l'adjudicació s'ha fet per un període de dos anys a les empreses Audax Energía SA i Nexus Energía SA, que es reparteixen els sis lots en què s'ha dividit la contractació dels serveis, i que inclouen l'edifici consistorial i el de les diferents societats municipals. L'import total de l'adjudicació és per 8,8 milions i el contracte es pot prorrogar dos anys més si hi ha acord entre les dues parts.

El regidor va assegurar que el valor afegit que donen aquestes petites empreses –se'n van presentar set en total– no és només el seu marge de comercialització, sinó “la seva capacitat operativa”, un dels requisits que es van tenir molt en compte. Vega va assegurar que, a diferència de les grans empreses que acaben subcontractant a altres aquestes tasques, les comercialitzadores a les quals s'ha adjudicat el contracte garanteixen “un equip amb personal específic” que actuarà de forma directa. Un aspecte que subratlla que és d'especial importància si es té en compte que el projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI) preveu “variacions de potència” en molts edificis municipals i uns estalvis d'un 80% en el consum.

Aigua i síndic

El ple va tornar a tractar temes recurrents, com el de la municipalització de l'aigua i l'elecció del síndic municipal. En el primer cas es va fer efectiva l'aprovació de la segona pròrroga a la concessionària per poder fer la liquidació del servei davant els impediments que, segons el govern, està posant l'empresa. Sobre la problemàtica del síndic, els partidaris de repetir el procés, com TeC, ERC-MES i CUP, van interpel·lar directament l'alcalde, Jordi Ballart, perquè es pronunciés i digués si pensava tornar-lo a convocar o el donava per bo. Aquest va reiterar que no prendrien cap decisió fins que el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, es reunís amb els candidats i s'entrevistés amb tots els grups municipals. Sí que va explicar que el mateix Ribó, abans de començar el procés, li havia assegurat que s'equivocaven en fer una votació ciutadana perquè implicava que es “partiditzés” el procés.

Crítiques als canvis de cartipàs

Les modificacions dels representants en els ens participats del consistori i en les comissions informatives van ser aprofitades pels grups de l'oposició per criticar els canvis en el cartipàs fets per l'alcalde. Respecte a les acusacions que li va fer l'oposició –principalment TeC, ERC-MES, C's i la CUP– d'apostar per “la vella guàrdia” o de fer invencions amb una llista plena d'independents i un pacte antinatural amb el PDeCAT, i que els canvis demostraven que no hi havia projecte polític, l'alcalde, Jordi Ballart, va acabar admetent que probablement havia comès errors en la confecció del primer cartipàs en donar algunes responsabilitats a persones que potser no tenien el perfil idoni. Però hi va afegir que en cap cas es tractava de “càstigs, degradació o d'apostar per la vella guàrdia”, i ho va justificar com una pràctica habitual al mig d'un mandat per millorar la gestió de l'equip que governa a l'Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia