Política

‘La tercera vía' és un regal a Ferraz

Iceta obsequia amb el seu llibre els rivals Díaz i López i el president de la gestora per il·lustrar-los sobre els ponts trencats

El líder del PSC no farà públic a qui vota i no preveu una “ruptura dramàtica” al PSOE al maig

Quan falten vint dies per a la celebració de Sant Jordi, el líder del PSC, Miquel Iceta, acudia ahir a la casa del puny i la rosa del carrer Ferraz de Madrid amb exemplars del seu últim llibre, La tercera vía. Puentes para el acuerdo. Com que el mercat editorial consagrat a la tercera via viu ara un boom i l'antic líder d'Unió i etern home pont Josep Antoni Duran i Lleida viatja dimarts que ve a Madrid per divulgar el seu Un pa com unes hòsties (en castellà, Un pan como unas tortas), Iceta va aprofitar el quòrum del comitè federal del PSOE per regalar tres exemplars del seu llibre a tres escollits: la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz; l'exlehendakari Patxi López, i el president d'Astúries i de la gestora, Javier Fernández.

L'obsequi als tres rivals –Iceta promet enviar-ne un exemplar a l'ahir absent Pedro Sánchez– i a l'àrbitre de la interinitat no és sinó la plasmació bibliogràfica de la neutralitat oficial que lidera el PSC en les primàries que tindran lloc el 21 de maig. Sabedor que a Catalunya la simpatia de les bases s'orienta cap a Sánchez, Iceta extrema la cautela del PSC i promet que no protagonitzarà cap “interferència” en el procés. “Jo no faré públic el meu vot; tampoc ho vaig fer en les primàries anteriors”, avisava ahir el líder del PSC.

El passat acredita la fermesa d'Iceta a l'hora de blindar el vot, perquè no va ser fins a un esmorzar recenta Madrid, el novembre del 2016, que va revelar a qui havia votat en les primàries del 2014, en què els rivals eren Pedro Sánchez, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias. Mentre que el 49% dels militants catapultaven Sánchez a la secretaria general del PSOE per sobre de Madina (36%), Iceta va optar pel perdedor, Pérez Tapias (15%), perquè, segons ell, va ser el que va presentar més documents i el que tenia més clar el rumb. En resposta a si ara té por d'una escissió al PSOE, el líder del PSC descarta que les primàries més disputades acabin en “ruptura dramàtica” el 21 de maig.

Mentre que barons com ara l'aragonès Lambán parlen “d'eliminar el verí instal·lat al PSOE”, Iceta defuig els dramatismes. “Si els digués a qui votaré, jo m'enduria el titular del comitè federal, i no ho faré. Hi ha qui diu que no fer públic el meu vot és una imposició de la gestora, i no: el 2014 no hi havia gestora i tampoc vaig fer públic el vot”, rebatia. En la intervenció a porta tancada, Iceta va agrair a la gestora “haver superat els problemes”, però va exigir el “compromís total i absolut del PSOE per resoldre el problema en la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya”.

La ironia del regal d'Iceta és que el seu llibre inclou com a annex la Declaració de Granada, ideada per Alfredo Pérez Rubalcaba el juliol del 2013, que tot socialista ha de conèixer i que preveu “reformar la Constitució per incorporar-hi els fets diferencials i les singularitats polítiques, institucionals, territorials i lingüístiques”. “M'encanta el teu llibre: es compra a Catalunya o també a Espanya?”, va etzibar Madina a Iceta al final del comitè federal amb picada d'ullet inclosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona