Política

Junqueras reitera davant Sáenz de Santamaría el compromís del govern amb el referèndum

La vicepresidenta espanyola replica a Junqueras que a Castella i Lleó també “se celebra la llibertat” el 23 d'abril

La número 2 de Rajoy apel·la al caràcter “tolerant” de Catalunya perquè continuï sent un referent mundial

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha reiterat aquest divendres davant la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, el “compromís” de l'executiu català amb el “referèndum, la llibertat, la democràcia i la voluntat d'escoltar tothom”. Els dos vicepresidents han coincidit aquest vespre a Barcelona en l'acte de suport a la candidatura de la Diada de Sant Jordi com a patrimoni immaterial de la Unesco.

En la seva intervenció, que ha precedit al de la número 2 de Rajoy, Junqueras ha introduït un esment a l'acte solemne d'aquest matí on el govern en ple s'ha compromès a organitzar, convocar i celebrar un referèndum.

El seu discurs s'ha centrat en el vessant històric de la festivitat de Sant Jordi i ha subratllat que és una “festa universal” els valors de la qual, relacionats amb els llibres i les roses, són “d'amor a la cultura i la llibertat”.

És per això que ha afegit que “tots entendreu que faci referència a l'acte d'aquest matí del Govern en la Generalitat, el patró de la qual és Sant Jordi, que reafirma el nostre compromís col·lectiu amb la democràcia, la llibertat, el referèndum i la voluntat d'escoltar tothom”.

“Com que els valors que expressem són de caràcter universal, estem convençuts que poden ser compartits per tothom i aspirem, amb modèstia i entusiasme, a exportar i portar per tothom aquests valors que el dia de Sant Jordi encarna, d'amor a la cultura i la llibertat, que són universals perquè són els elements que ens caracteritzen com a humans”, ha reblat.

“Identitats compartides”

Sáenz de Santamaría, que ha replicat a Junqueras que a Castella i Lleó “també el 23 d'abril celebrem la llibertat”, ha apel·lat al caràcter “tolerant” de Catalunya perquè continuï sent un referent mundial. “Ha estat el caràcter plural, obert, integrador, tolerant i de llibertat d'aquesta terra el que l'ha fet ser un referent global en un món d'identitats compartides”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha recordat que Catalunya, i sobretot Barcelona, han destacat sempre per la seva capitalitat cultural. “Barcelona va ser una torre de Babel. Una ciutat cosmopolita i universal on era estimulant viure i treballar, on s'havia d'estar si algú volia ser escriptor, poeta, músic, pintor...”.

Sáenz de Santamaría ha traslladat el suport del govern espanyol a la candidatura perquè la Diada de Sant Jordi sigui reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i ha emfatitzat la unitat entre les institucions perquè prosperi la iniciativa impulsada per la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes, amb el suport de la Fundació Bancària La Caixa.

A l'acte hi han assistit també el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo; el conseller de Cultura, Santi Vila; la presidenta del grup parlamentari de C's, Inés Arrimadas, i el tinent d'alcaldia d'Empresa, Cultura i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.

Participació d'última hora

Fins poc abans de l'acte estava previst que la màxima representació del govern català fos la del titular de Cultura, però Junqueras s'ha acabat afegint a petició del president, Carles Puigdemont.

Els dos vicepresidents s'han saludat cordialment, han parlat durant uns instants i han coincidit damunt l'escenari, des d'on han aplaudit els seus respectius discursos, però poca cosa més. Sáenz de Santamaría ha regalat a Junqueras el llibre La parte inventada, de Rodrigo Fresán, que també ha lliurat a Collboni.

L'acte ha arribat precedit de polèmica perquè tant el govern com part de l'organització han alertat que podia ser utilitzat per la Moncloa com a escenari de l'anomenada Operació Diàleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona
la crònica

La plaça Artós, als peus d’Ayuso

guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona