Política

LEILA KHALED

DIRIGENT DEL FRONT POPULAR PER A L'ALLIBERAMENT DE PALESTINA

“Allà on hi ha ocupació i repressió, cal resistència”

“Vaig agafar les armes i vaig ser coneguda per les meves accions, i no dubtaria a tornar-ho a fer, però ara hi ha altres eines per mobilitzar la gent”

“És el nostre deure i el nostre dret lluitar per Palestina”

“Israel està ocupant el nostre territori i els palestins hem de poder tornar a les nostres terres”

La comunitat internacional té la possibilitat d'esmenar l'error històric que ha comès amb els palestins

La visita a Barcelona de Leila Khaled (Haifa, 1944), convidada per participar en la Fira Literal que se celebra aquest cap de setmana a la Fabra i Coats, ha creat una gran controvèrsia. Per uns, és una mítica guerrillera palestina, defensora de l'autodeterminació dels pobles i dels drets de les dones. Per d'altres, especialment per la comunitat jueva que viu a Catalunya, és una terrorista, responsable del segrest de dos avions durant la dècada dels setanta.

La seva visita a Barcelona ha aixecat polèmica. Quina és la seva resposta quan se la vincula amb el terrorisme?
Els nostres enemics, després d'expulsar-nos del nostre propi país, sempre intenten que no puguem explicar la nostra situació al món. Ara la comunitat internacional és conscient del conflicte i del que està passant. Per aquesta raó estan espantats; temen que hi hagi un canvi en l'opinió. Fa desenes d'anys, es va crear la mentida, la gran mentida, que Palestina era el lloc on Déu els va prometre una terra per construir el seu estat, tot i els palestins. I és per això que ara s'enfronten a la gent que dona suport als palestins. Tampoc els agrada veure'ns ni sentir-nos.
Vostè i la seva família van haver de marxar de Haifa el 1948...
Jo només tenia quatre anys quan va passar tot allò; recordo poques coses, però sí que sé que hi havia enfrontaments... La mare no ens deixava sortir de casa i estava espantada. Grups com Haganà [paramilitars jueus], creat el 1920, estaven cometent massacres en diverses parts del país. La més coneguda va ser la de Deir Yassin, un poble prop de Jerusalem, on van atacar famílies, van matar les dones –fins i tot les que estaven embarassades– i van portar els nadons ja morts als seus marits, i després també els van matar. Això va ser el 1948, i ho van escampar; van explicar que estaven cometent aquestes massacres. La gent es va espantar; la meva mare, també. Tenia vuit fills, érem sis nenes. Tenia por que ens matessin i ens violessin. I vam deixar Palestina; vam anar al sud del Líban, a Tyr, la ciutat d'on provenien els meus pares. Anys abans, el meu pare havia trobat feina a Haifa i llavors es van casar i s'hi van instal·lar.
I vostè com va arribar a contactar amb els grups que lluiten per Palestina?
Després del 1948, a Beirut es va formar una organització, anomenada Moviment Nacionalista Àrab integrada per metges i estudiants, que volia lluitar per l'alliberament de Palestina. El meu germà gran formava part del grup; els germans grans sempre tenen molta autoritat en la família i m'hi vaig afegir. Perquè lluitava per l'alliberament del nostre país i pel retorn dels refugiats, que és el nostre somni. Vaig créixer en un ambient de sentiment nacionalista, per la nació àrab. Les nostres ambicions i expectatives eren molt grans.
I pensa que la lluita armada és l'única via per solucionar la situació?
On hi ha ocupació, on hi ha repressió, hi ha d'haver resistència; i això és natural. Quan el nostre país va ser ocupat, en vam ser expulsats per la força; som refugiats des de llavors. És el nostre deure i el nostre dret lluitar per Palestina. L'única cosa que hem aconseguit és el reconeixement internacional de la identitat palestina.
Vostè és molt crítica amb els acords d'Oslo..
Aquests acords no parlen dels temes essencials: Israel està ocupant el nostre territori. Els refugiats han de poder tornar a casa. Tampoc es va parlar dels refugiats. Tampoc es va parlar de la terra. No es va parlar dels assentaments, ni de Jerusalem... De què van parlar? Què van signar? Van signar uns principis en què s'assegura la seguretat d'Israel.
Com veu el conflicte actualment?
Hi ha una nova intifada, la dels presoners que estan en vaga de fam a les presons israelianes, amb llargues condemnes. És un missatge clar als líders palestins: demanem unitat a Al- Fatah i a Hamas per anar units, perquè s'ha de fer front als israelians. Aquest govern [l'israelià] està implantant una política d'apartheid, s'està demanant als soldats que disparin contra qualsevol sospitós. Fa un temps, una noia palestina de 16 anys va morir perquè era sospitosa de portar un ganivet. I l'apartheid és un crim de guerra. La comunitat internacional ha d'aïllar Israel, que no està rebent cap càstig per aquests crims. És hora que la comunitat internacional faci alguna cosa.
Precisament, dona per bona la solució dels dos estats...
Aquesta va ser una proposta de Bush, de l'administració nord-americana. Dos estats per dos pobles. Ja hi ha un estat, Israel. Demanem, com a palestins, el dret de retornar, demanem el dret d'autodeterminació i demanem construir el nostre propi estat independent. I això és diferent de la solució dels dos estats, perquè implica reconèixer Israel, que té el dret de ser a la nostra terra. Si Israel acceptés el retorn de refugiats a les seves terres, d'acord amb les resolucions de dret internacional, aquí hi hauria el principi de la solució. A sis milions de palestins no els està permès tornar. Quan parlem de poder retornar, ens referim a la zona ocupada des del 1948. Jo soc de Haifa i vull tornar a Haifa, no a un altre lloc. Jerusalem és una ciutat ocupada. Demanem una conferència internacional organitzada per les Nacions Unides, no pels Estats Units, per trobar les eines per aplicar aquestes resolucions. La comunitat internacional ha donat suport a l'ocupació; els donem l'oportunitat d'esmenar aquest error històric amb nosaltres.
Què pensa quan veu els refugiats trucant a la porta d'Europa?
Primerament, la siriana no és una guerra civil. És una guerra contra Síria per posar fi a aquest país, com ja es va posar fi a l'Iraq al seu moment. L'interès dels Estats Units és posar fi a aquests països. A l'Iraq, a Síria, a Egipte...
Quan veu la seva fotografia amb la pistola, què pensa? Que ha de continuar la lluita?
Ben segur que sí. Vaig agafar les armes i vaig ser coneguda per les meves accions. Ara no tinc la possibilitat de fer-ho, no perquè no vulgui, sinó perquè no visc al país. Però, si hi hagués una revolta, en un lloc on fes falta, tornaria a agafar les armes. Sense cap mena de dubte. És cert, però, que ara tenim moltes eines per parlar amb la gent, a tot arreu. Això és una altra arma. Per mobilitzar la gent. I estaré en la lluita fins que puguem tornar a la nostra terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona