Política

L’ANC acusa l’Estat d’adobar una actuació “extrema”

Sànchez adverteix Rajoy que, si utilitza tota la “capacitat coercitiva” per frenar el referèndum, quedarà desacreditat democràticament

Elena admet que el PNR té un futur incert

“Estan preparant la tempesta perfecta per actuar de manera excepcional contra els fonaments democràtics de la participació ciutadana en referèndum.” Així de contundent va ser el president de l’ANC, Jordi Sànchez, en la conferència que va oferir ahir al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, a Barcelona. Davant la tirallonga de reaccions del govern espanyol a la petició de diàleg de la Generalitat per poder tirar endavant un referèndum, Sànchez va llançar un advertiment: el govern espanyol vol “encotillar” el procés sobiranista amb les acusacions de “colpistes i sediciosos” per crear un “marc mental i un referent comunicatiu” que permetin “justificar intervencions extremes de la fiscalia, l’Audiència o el Suprem” quan tinguin lloc. Les acusacions del govern de Rajoy, que equiparen la voluntat catalana de fer un referèndum amb un “cop d’estat”, les va qualificar d’“insult als pares de la democràcia”.

Per aquest motiu, el líder d’una de les dues grans plataformes de l’independentisme cívic va lamentar que l’Estat tan sols “s’activi per combatre” el referèndum. I va avisar l’executiu de Rajoy: en cas que vulgui impedir el referèndum, haurà d’utilitzar tota la seva “capacitat coercitiva” i, si ho fa, haurà “perdut tota la credibilitat democràtica”. Si, pel contrari, accedís a pactar una consulta vinculant amb la Generalitat, aquest seria “l’acte de major intel·ligència política” de l’Estat d’ençà del retorn del president del govern català a l’exili, Josep Tarradellas.

“Si l’Estat intenta segrestar les urnes i impedir l’obertura dels col·legis electorals, usarem el dret a la manifestació de manera intensiva.” Si l’executiu de Rajoy n’evita la celebració, l’ANC organitzarà mobilitzacions per “evidenciar el suport amb les institucions catalanes, forçar l’Estat a acceptar la demanda ciutadana i projectar internacionalment” la situació.

Al mateix temps, va marcar distàncies amb el 9-N del 2014: “Les entitats no col·laboraran” en la seva organització, ja que és el govern el que té la responsabilitat de “comprar les urnes i obrir els col·legis electorals.” “La societat s’ha de mobilitzar i participar, però no organitzar el referèndum”, va emfasitzar, bo i recordant que “a tot el món són els governs els que organitzen referèndums.” Davant un eventual panorama de “bloqueig general”, Sànchez va assenyalar que l’ANC preveu una declaració unilateral d’independència, per bé que va admetre que aquest no és l’escenari desitjat.

En una entrevista a El Punt Avui TV, el portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR), Joan Ignasi Elena, va assegurar que la resposta per carta de Rajoy a Puigdemont era “un error”, perquè continua “amb una bena als ulls”. “Aquesta petició és molt majoritària entre el poble de Catalunya.” Sobre les dures declaracions de la ministra De Cospedal, es va preguntar si la seva actitud pot convèncer els que defensen que la manera de resoldre l’actual cruïlla és a través d’un referèndum.

Un cop presentades les signatures recollides a favor del referèndum, el futur del PNR és incert, segons va admetre Elena, que va afirmar que ara és la comissió executiva la que ha de prendre una decisió, que espera que es fonamenti en el “principi d’unitat del catalanisme”.

LA FRASE

La resposta de Rajoy és un error; el govern de l’Estat hauria d’atendre aquesta petició, que és majoritària
Joan Ignasi Elena
portaveu del pacte nacional pel referèndum


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona