Política

Juncker: “No es farà una llista de paradisos fiscals a la UE”

En canvi, s’ultima un document en què figuren d’altres països que no cooperen amb els Vint-i-vuit en matèria de fiscalitat

El president de la Comissió Europea defensa l’actuació de Luxemburg

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va descartar ahir que es faci una llista de paradisos fiscals a la Unió Europea (UE) similar a la que es confeccionarà amb els països de fora del bloc que no col·laboren en matèria fiscal. “No farem això. No sentim que sigui el nostre deure fer-ho, llevat que hi hagi circumstàncies molt serioses que, aleshores, hauríem d’abordar”, va dir Juncker en una compareixença davant la comissió especial de l’eurocambra sobre l’escàndol dels papers de Panamà.

La UE treballa en la confecció d’una llista de jurisdiccions que no cooperen amb els Vint-i-vuit en matèria de fiscalitat, que serà publicada a final d’aquest any.

Juncker va defensar l’actuació de Luxemburg, país del qual va ser primer ministre entre el 1995 i el 2013, pel que fa a la directiva de fiscalitat de l’estalvi després que un informe del grup parlamentari dels Verds revelés aquest dilluns que el Gran Ducat havia utilitzat una excepció en aquesta norma per ajudar a evadir i eludir impostos. Segons aquest document, deu països europeus van perdre des del 2005, quan la directiva va entrar en vigor, 354 milions d’euros en taxes gràcies al fet que Luxemburg va poder mantenir el seu secret bancari i va permetre la creació d’empreses pantalla.

Juncker va assegurar que llavors “el món era molt diferent” i que hi havia acadèmics que defensaven que això tindria un efecte dissuasiu per a l’evasió d’impostos, i va recordar que l’eurocambra havia emès una opinió favorable al respecte.

Preguntat pels eurodiputats sobre el seu paper mentre era ministre del govern luxemburguès, Juncker va assegurar també que mai havia mantingut discussions “amb empreses individuals” sobre fiscalitat i no havia estat implicat en “acords particulars” entre multinacionals i l’executiu del seu país. També va dir que sota el seu mandat l’executiu ha avançat en la lluita contra l’evasió d’impostos i que comparteix l’objectiu d’una “fiscalitat justa”.

Juncker va afirmar que manté el compromís que va fer a l’eurocambra quan va assumir el càrrec el novembre del 2014 de combatre l’evasió fiscal, i va subratllar: “Avui els fets parlen per si mateixos.” “Hem adoptat reformes ambicioses emprant una cosa que és de sentit comú: les empreses han de pagar impostos on generen beneficis”, va dir Juncker, que va destacar les investigacions obertes per la comissària de Competència, Margrethe Vestager, a les empreses Starbucks a Holanda i Fiat a Itàlia per aquest motiu. “Encara crec en la competició fiscal, però ara estic centrat en una competència justa, perquè tenim llacunes a la Unió Europea”, va assegurar Juncker, a qui els eurodiputats van recordar reiteradament que Luxemburg és un dels països amb més companyies opaques i intermediaris financers, i que sota el seu mandat el país havia intentat bloquejar els avenços comunitaris en la lluita contra l’evasió fiscal.

LA FRASE

Les empreses han de pagar impostos allà on generen beneficis
Jean-Claude Juncker
president de la comissió europea


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eslovàquia

El primer ministre eslovac continua a l’UCI en estat greu

barcelona
Pròxim Orient

Els Estats Units rebutgen el reconeixement “unilateral” de Palestina

Barcelona
Pròxim Orient

Israel autoritza el retorn dels colons a tres assentaments de Cisjordània

Barcelona
política

Aragonès no veu perillar els acords assolits per a la investidura de Sánchez

barcelona
Regne Unit

Rishi Sunak convoca eleccions anticipades per al proper 4 de juliol

Barcelona
política

La CUP recorda Puigdemont que necessita el PSC per a ser investit: “No vengui fum”

barcelona
guerra a europa

Rússia assegura haver recuperat el control sobre el bastió ucraïnès en el Donbass

barcelona
guerra a gaza

El nombre de palestins morts pels atacs israelians supera ja els 35.700

barcelona
Política

El TSJC reactiva el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O

barcelona