Política

procés sobiranista

Romeva insta la UE a escoltar els catalans

El conseller d’Exteriors defensa a Bratislava que “la qüestió catalana” és una reclamació de més democràcia

El conseller d’Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va defensar a Bratislava (Eslovàquia) la reivindicació catalana de fer un referèndum d’autodeterminació, fent una proclama clara: “Quan parlem de la qüestió catalana ens referim a la forta demanda popular a favor de la democràcia.” Una demanda que, segons va ressaltar en una conferència, “s’ha manifestat de forma constant, multitudinària i pacífica”. Així, va qualificar aquestes manifestacions com “una de les mobilitzacions ciutadanes més persistents i transversals en la història recent d’Europa”. Per aquest motiu va instar la UE a escoltar els catalans, bo i recordant que “el projecte europeu només serà viable si escolta els seus ciutadans”.

Convidat a fer una conferència per la fundació internacional sobre temes europeus, EurActiv Slovakia, sota el títol Building Europe by democràtic processes (Construint Europa per mitjà de processos democràtics), Romeva va emfasitzar que “la qüestió catalana és una qüestió europea”, i va exposar els arguments: “És una demanda feta per ciutadans europeus que simplement volen votar per decidir el seu futur.”

Toc per la desafecció

L’exeurodiputat va advertir dels reptes als quals s’enfronta la Unió Europea, que poden posar en risc la seva viabilitat. Entre aquests, hi va comptar el Brexit i l’increment de l’euroescepticisme, que atribueix a la desafecció. D’aquí que recomanés als màxims organismes europeus parar les orelles a les reclamacions de la societat. “Els governs europeus i la UE necessiten transmetre als seus ciutadans que les seves demandes són escoltades i que Europa ha de ser el fòrum polític on s’han d’adreçar”, va recalcar.

A la conferència hi va assistir el delegat del govern a Àustria, Adam Casals. Acabada la intervenció de Romeva, es va fer una taula rodona en què va participar la professora del Departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Bratislava Aneta Világi, i l’editor d’EurActiv Slovakia, Radovan Geist. Abans-d’ahir, en una entrevista al setmanari francès L’OBS, Romeva va assegurar que el govern tirarà endavant el referèndum encara que no tingui el consentiment de Madrid.

LA FRASE

El projecte europeu s’enfronta a molts reptes; només serà viable si escolta els seus ciutadans
Raül Romeva
conseller d’exteriors


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona