Política

Setge al procés sobiranista

La fiscalia manté el setge a Borràs

En un escrit molt dur, el ministeri fiscal referma les acusacions de desobediència, prevaricació i malversació contra la consellera per la compra d’urnes

Hi veu una “deliberada voluntat d’infringir el que ha ordenat el TC”

La fiscalia manté el setge a qualsevol moviment del govern per tirar endavant el referèndum de l’1 d’octubre. Amb un argumentari molt dur, referma el bloqueig a la compra d’urnes impulsada pel Departament de Governació i també l’acusació pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació contra la seva titular, Meritxell Borràs, i la seva ex-mà dreta, Francesc Esteve. En l’escrit que envia al TSJC per demanar-li que desestimi el recurs de súplica interposat per la consellera Borràs dilluns passat i, per tant, que la querella tiri endavant, addueix que “no es pot negar l’existència d’una ordre” per acabar celebrant el referèndum. “La necessitat de disposar d’urnes, si es pretén dur a terme el referèndum, resulta tan òbvia com imprescindible.” En aquest sentit, el text del ministeri fiscal afirma que l’adquisició de les urnes no pot ser vista “aïlladament” ni se li pot atribuir “una naturalesa d’acte neutre” com assenyala que pretén la consellera Borràs.

A la titular de Governació, li recorda la resolució del Tribunal Constitucional del 4 d’abril passat, que suspenia “les partides pressupostàries” per celebrar el referèndum i també les referides a “posar a licitació, executar o fiscalitzar contractes administratius” per preparar-lo. La fiscalia esmenta “informacions periodístiques” que evidencien la necessitat de disposar d’urnes per fer el referèndum. És per això que hi veu una “deliberada i conscient voluntat d’infringir el que ha ordenat el TC”. Fins i tot no s’està de recórrer a la ironia: “No deixa de cridar l’atenció que, després de desenes d’anys sense disposar d’urnes pròpies [en les eleccions les serveix l’Estat], es desperti de cop una incontenible necessitat d’adquirir-ne.”

Pel que fa a l’argument que “les urnes posades a licitació en l’acord marc” de Governació podrien ser necessàries per a altres situacions, el rebat al·ludint a les declaracions de la portaveu del Govern, Neus Munté, i del mateix president, Carles Puigdemont, que asseguraven, després que es declarés desert el concurs, que l’1 d’octubre hi hauria urnes.

Per la fiscalia, la resolució administrativa de l’acord marc per posar a licitació la compra d’urnes “no té cobertura legal” i evidencia “l’arbitrarietat” de la consellera Borràs per haver iniciat “un tràmit constitucionalment il·legítim”. Considera “consumat” el delicte de prevaricació perquè es van fer els actes necessaris per “fer efectiva la voluntat” de celebrar el referèndum. Tot això, malgrat que el concurs s’hagi declarat desert, cosa que creu que “no afecta la consumació del delicte”.

En el seu recurs, Borràs havia acusat el fiscal d’usar el dret penal de “manera preventiva” i de recollir fets que no s’havien produït, a banda d’argumentar que la compra d’urnes era per a “usos lícits”. La fiscalia ho va rebatre ahir assegurant que afirmacions com aquestes podrien ser “idònies com a eslògans o consignes”, però que no s’adeien a la realitat. El ministeri planteja que “l’inici d’un procediment de contractació administratiu dirigit a una finalitat il·legal posa de manifest” que “l’execució del delicte” ja ha començat.

A Governació, aquest text de la fiscalia no ha causat sorpresa. Fonts de la conselleria consideren que “és i continua sent una querella preventiva”, a través de la qual “segueixen denunciant intencions i volent generar por”. I remarquen que no s’han mogut de la seva posició de dilluns, quan van presentar el recurs perquè el TSJC no admetés a tràmit la querella.

Des de Varsòvia, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va advertir ahir que “no abdicarà” de les seves responsabilitats si el referèndum tira endavant i va demanar als independentistes que “ho tinguin en compte”. Amb relació a la implicació dels ajuntaments en l’1-O, va insistir que “tant els alcaldes com els funcionaris i els representants polítics” estan “obligats a complir la llei”.

LES FRASES

Crida l’atenció que de cop es desperti una incontenible necessitat d’adquirir urnes
Fiscalia de Catalunya
text enviat al tsjc
El govern és conscient de les seves obligacions i no abdicarà de cap de les maneres
Mariano Rajoy
president del govern de l’estat

Iceta no sancionarà els alcaldes

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, descarta sancionar els alcaldes socialistes que facilitin locals municipals per al referèndum. “Crec que les sancions no hi seran; les hauria de proposar jo i no ho penso fer”, va dir a TV3, encara que tampoc s’imagina cap alcalde contravenint l’estatut ni el codi ètic del partit, ni assolint un acord contra la llei. El líder del PSC va assegurar que el seu partit vol “protegir” els seus càrrecs locals, perquè podrien tenir “un problema més greu” amb la justícia. A més, en un missatge en el seu videoblog, els va demanar que, “per ells i per tothom, compleixin la llei, i que no es deixin arrossegar a posar les institucions locals fora de l’estat de dret”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona