Política

Els grups podrien aplicar l’article 81 i aprovar en un dia la llei del referèndum

El reglament ja permet per majoria absoluta canviar l’ordre del dia del ple a l’inici de la sessió

La via exprés de JxSí i la CUP requereix uns 15 dies mínim

La llei del referèndum és a les portes del Parlament per ser aprovada però encara es desconeix per quina via s’optarà. La decisió, com van insistir ahir els responsables de presentar l’esborrany de la llei, correspon ara als grups parlamentaris que la impulsen, això és Junts pel Sí i la CUP.

Fins ara s’ha parlat d’una via “exprés”, la que comporta l’aprovació de la llei per lectura única que recull l’article 135 del reglament del Parlament, però que, tot i així, requereix d’uns quinze dies. La seva aplicació depèn de la reforma que han d’acabar d’aprovar els grups. Tanmateix, també existeix una fórmula, es podria dir, “ultraexprés” que els grups tenen sobre la taula i que ja està regulada a través de l’article 81.3. Segons aquest punt, l’ordre del dia d’un ple podria ser alterat amb la incorporació d’un nou “assumpte” sempre i quan ho demanin dos grups. Per incloure el nou tema, aquest “ha d’haver complert els tràmits reglamentaris, llevat d’un acord explícit en sentit contrari, per majoria absoluta”, resa l’article. D’aquesta manera, la llei del referèndum o la de transitorietat jurídica podria registrar-se a la cambra el mateix dia de ple i, un cop iniciada la sessió, dos grups haurien de reclamar el canvi de l’ordre del dia per incorporar-ne l’aprovació. Per tirar endavant la petició cal la majoria absoluta de què ja disposa JxSí i la CUP, els quals seguidament aprovarien el text.

L’aplicació d’aquesta via “ultraexprés”, però, ha causat certs recels entre els grups promotors que des del principi van optar perquè la resta de l’oposició participés en el debat de la llei . Així ho han explicat fonts del grup parlamentari de JxSí: “Hem intentat fer les coses amb transparència i debat, però a l’oposició no li interessa el contingut d’aquesta llei sinó el fet que no es faci cap referèndum”, lamenta el diputat.

La via ordinària de l’inici ja ha quedat descartada per una qüestió de temps –requereix d’entre tres i quatre mesos com a mínim per aprovar una llei. Però, a més a més, va decaure quan l’oposició va rebutjar participar en les ponències amb l’argument que la sentència del Constitucional obliga a impedir i aturar qualsevol tràmit relacionat amb el procés sobiranista. Descartada la via ordinària, es va estudiar la via de l’article 135 i per això es va iniciar, el març, la reforma del reglament per tal que només dos grups ho puguin sol·licitar. Actualment la reforma està pendent del dictamen que el Consell de Garanties Estatutàries ha de lliurar abans del 15 de juliol a la cambra i de la seva aprovació previsiblement en el ple del dia 26. Aquesta via continua sobre la taula.

L’oposició també s’ha fixat en l’article 81i ja han presentat esmenes, en el tramit de al reforma del reglament, per tal que la modificació de l’ordre del dia d’un ple es faci per unanimitat. Els lletrats ja han alertat d’aquesta via massa “laxa”. Aquesta via es va utilitzar el maig per votar una proposta sobre el cas Palau, es va aplicar en una resolució d’Iberpotash i també en l’aprovació de les conclusions de la comissió del procés constituent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid