Política

DESMUNTANT EL NO

El català (NO) és la llengua pròpia de Catalunya

La llengua catalana va esdevenir la llengua institucional, quotidiana i literària al Principat a l’edat mitjana

El castellà, present per qüestions de veïnatge, no va ser imposat legalment fins als decrets de Nova Planta

És difícil concretar el moment en què neix una llengua perquè el procés de formació d’un idioma és lentíssim. A principi de l’edat mitjana, en les terres europees que van ser fortament romanitzades, el llatí va regnar durant segles, però progressivament es van anar separant la varietat oficial i anomenada “culta”, més calcada a la llengua de l’antic Imperi Romà i que dominava en els textos oficials i l’Església, i la que parlava el poble, el llatí vulgar. Hi va haver un moment en què aquell llatí oficial de les altes esferes i la llengua que se sentia pel carrer i que es parlava a l’àmbit domèstic, impregnada d’altres influències lingüístiques provinents tant del substrat com del superestrat, eren tan diferents que la comprensió entre totes dues versions era molt difícil o senzillament impossible. És en aquest moment quan es produeix el punt d’inflexió que dona pas a les llengües romàniques, entre les quals hi ha el català, però també el castellà i el francès. Els mateixos usuaris d’aquelles variants van ser conscients de la diferència i que calia fer alguna cosa en l’àmbit legal. Així, el primer esment del concepte de “llengua pròpia” amb conseqüències jurídiques apareix per primer cop en un document d’un concili carolingi de Reims de l’any 813.

Aquest moment de fractura entre el parlar culte i el vulgar se sol situar en les actuals terres catalanes cap al segle VIII. A falta de documents sonors i com que la ciència lingüística necessita les proves documentals, hi ha nombrosos textos escrits en llatí on apareixen paraules en català. És el cas de l’acta de consagració de la catedral d’Urgell, redactada al darrer terç del segle IX, on trobem el nom de Palomera, en llatí Palumbaria. En un altre text de principi del segle XI, hi trobem el nom de set arbres fruiters en català. Però encara ara se sol parlar de les Homilies d’Organyà com el primer text literari escrit totalment en català, datades entre final del segle XII i principi del segle XIII.

La llengua catalana va ser, doncs, una llengua normalitzada al llarg de tota l’edat mitjana, no només en la vida quotidiana i domèstica, sinó en l’àmbit institucional i com a llengua de literatura i de ciència. Quan alguns asseguren que a Catalunya tota la vida el castellà ha estat la llengua pròpia del territori, cometen un error científic, tal com es pot demostrar amb els documents de l’època. El castellà, en canvi, ha estat sempre una llengua present per una qüestió de veïnatge, però fins als decrets de Nova Planta no va ser imposada jurídicament.

El 1933 el català va ser considerat per primer cop la llengua pròpia de Catalunya legalment parlant. Però s’ha de tenir en compte que el català és llengua pròpia no de tot el Principat, ja que a la Val d’Aran la llengua pròpia de la vall pirinenca és l’aranès. Hi ha diferents propostes sobre el tema i cap d’oficial o governamental, però en una Catalunya independent el català continuaria sent la llengua pròpia i oficial del país i el castellà podria ser cooficial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona