Política

Palestina suspèn relacions amb Israel pels controls en l’accés al cor de Jerusalem

L’anunci arriba l’endemà que el cap de Hamàs pressionés Abbas

El govern israelià ha limitat el pas a l’esplanada de les Mesquites per la mort de dos policies

El president de Palestina, Mahmud Abbas, ha ordenat la suspensió de totes les relacions i els contactes amb Israel arran de les noves restriccions que el govern israelià ha imposat en els controls d’accés a l’esplanada de les Mesquites, un lloc sagrat tant per als musulmans com per als jueus, situat al cor de Jerusalem.

El govern israelià havia instal·lat arcs de seguretat, càmeres de videovigilància i detectors de metalls per restringir l’accés dels musulmans a l’esplanada de les Mesquites (el tercer lloc més sagrat de l’Islam i el primer per al judaisme) després de la mort de dos policies, la setmana passada, a mans de tres terroristes araboisraelians, que van morir en l’atemptat.

“Declaro la suspensió de tots els contactes amb la part israeliana, a tots els nivells, fins que cancel·li les mesures a les mesquites d’Al-Aqsa i preservi l’status quo”, va anunciar Abbas en un discurs emès per les televisions palestines just l’endemà que el líder polític del moviment islamista de Hamàs, Ismail Haniye, l’instés a acabar amb la coordinació de la seguretat amb Israel.

Les protestes per les restriccions van provocar greus enfrontaments, com els de divendres passat Jerusalem Est i Cisjordània, en què van morir tres palestins i uns dos-cents van ser ferits. Dos joves més van morir ahir al vespre, segons fonts oficials palestines.

A més, divendres al vespre, un jove palestí va matar tres israelians i en va ferir un altre en un atac contra un habitatge de l’assentament jueu de Neve Tzuf, segons les autoritats. L’atacant palestí, de 19 anys, s’havia infiltrat, hores abans, a l’assentament jueu, al nord-oest de Ramal·là, i allà va assassinar tres membres d’una família a ganivetades.

Com a reacció, l’exèrcit israelià va efectuar un raid, la matinada de divendres a dissabte, a casa de l’atacant, al poble de Kobar, i en van arrestar el germà. També va limitar el moviment dels habitants d’aquest poble i només es permetien trasllat per causes humanitàries.

A instàncies de Suècia, França i Egipte, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides es reunirà aquest dilluns que ve per analitzar la qüestió.

És clar que els ànims estan especialment encesos al Pròxim Orient i es tem per l’esclat d’una nova intifada. Per acabar de rematar-ho, ahir, Hamàs va celebrar l’atac perpetrat pel jove palestí.

Des de Turquia, el president Recep Tayyip Erdogan, també president de torn de l’Organització per a la Cooperació Islàmica, va condemnar amb fermesa “l’ús excessiu de la força” per part de les forces de l’ordre israelianes en aquesta crisi i va condemnar que no es permeti l’oració a l’esplanada de les Mesquites.

LA FRASE

És inacceptable l’ús de dispositius per part d’Israel que limiten la llibertat de culte
Recep Tayyip Erdogan
president de turquia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona