Política

Setge al procés sobiranista

El govern denuncia els responsables dels interrogatoris de la Guàrdia Civil

Jordi Turull argumenta que les accions de la policia contra alts càrrecs i treballadors públics podrien ser constitutius de cinc delictes “greus”

La denúncia presentada també es dirigeix contra qualsevol altra persona que hagués col·laborat de forma activa i conscient

El govern ha presentat una denúncia contra els responsables dels interrogatoris de la guàrdia Civil a alts càrrecs de la Generalitat i treballadors públics d’aquesta setmana. En un contacte amb la premsa des de Parets del Vallès, el conseller de Presidència i portaveu de l’executiu, Jordi Turull, ha argumentat que les accions del cos policial podrien ser constitutius de cinc delictes “greus”: contra els drets individuals, obstrucció a la justícia, usurpació d’atribucions, falsedat en document oficial i de violació de secrets. Turull, que és qui ha ordenat la presentació de la denúncia al jutjat de guàrdia, ha qualificat de “desproporció absoluta” l’acció de la Guàrdia Civil.

Turull ha afegit que el govern “tem” que, darrere dels interrogatoris de la Guàrdia Civil, hi hagi “una voluntat d’intimidació i coacció per poder fer declaracions i atacar el procés”. Per això, segons el conseller, la Generalitat vol “protegir les persones que defensen la democràcia” i ha deixat clar que l’executiu no admetrà “ni coaccions ni intimidacions”.

A més, sobre el fet que segons el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) la Guàrdia Civil estigui actuant per iniciativa pròpia, Turull ha conclòs que “algú està enganyant” i que “algú està anant més enllà de les seves funcions”.

La denúncia presentada aquest dissabte pel govern, a banda dels guàrdies civils autors dels interrogatoris, també es dirigeix contra qualsevol altra persona que, per la seva relació directa amb els fets que es denuncien, hagués col·laborat de forma activa i conscient a la comissió dels delictes detallats.

Turull ja va anunciar dimecres passat que denunciarien davant del jutge de guàrdia “la greu vulneració de drets fonamentals” que, segons el seu parer, s’havia perpetrat en la declaració davant la Guàrdia Civil del secretari general de Presidència, Joaquim Nin.

La Guàrdia Civil ha interrogat com a testimonis diversos alts càrrecs del govern en les indagacions que porta a terme com a policia judicial en el marc de la investigació ordenada per un jutge de Barcelona sobre els preparatius del referèndum unilateral anunciat per a l’1-O.

Nin i el director general de Comunicació de la Generalitat, Jaume Clotet, que van ser citats inicialment com a testimonis, van sortir de Comandància en qualitat d’investigats policialment.

El director general d’Atenció Ciutadana, Jordi Graells; l’exportaveu del Pacte Nacional pel Referèndum Joan Ignasi Elena; el director general de Difusió, Ignasi Genovès, i la cap de comunicació del departament d’Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Anna Molas, també han estat interrogats aquesta setmana per la Guàrdia Civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona