Política

CARLES ESCOLÀ

ALCALDE DE CERDANYOLA DEL VALLÈS

“Les majories absolutes a Cerdanyola són difícils ”

“Fem un balanç positiu, hem tingut dificultats en el darrer any però les hem afrontat amb valentia”

“Volem facilitar a la ciutadania que decideixi lliurement el futur d’aquest poble, no ens arronsarem”

“Amb la majoria de grups la relació és bona, però no ho és amb ERC: tenen una actitud de bloqueig”

Alcalde, pare i enginyer
Han estat dos anys de canvi per a Carles Escolà. Primer pel fet de ser alcalde de la seva ciutat amb Compromís per Cerdanyola, i després per haver estat pare. Llicenciat en enginyeria informàtica per la Universitat Autònoma de Barcelona, està convençut que continuarà vinculat a la política tota la vida perquè va amb el seu tarannà malgrat no vol er fer carrera política perquè té la seva professió.
Estic convençut que el 2018 entrarà en vigor el nou conveni amb l’EMD de Bellaterra
Faig una crida al conjunt dels grups a mantenir l’acord adoptat sobre el PEM Guiera

El darrer any ha estat convuls en l’aspecte polític a Cerdanyola del Vallès. El trencament del pacte de govern de Compromís per Cerdanyola, primer per l’expulsió dels regidors de l’ara PDeCAT i després per la marxa d’ERC i una qüestió de confiança vinculada al pressupost que va posar a la corda fluixa l’alcalde Carles Escolà i els seu govern de només cinc regidors, ha marcat els darrers mesos.

Estem a l’equador del mandat. Quin balanç en fa?
Positiu dins de la complexitat de l’escenari dels resultats electorals a Cerdanyola. Hem tingut dificultats en el darrer any i les hem entomat amb valentia. Ara tenim un pressupost que respon a uns objectius que volem tirar endavant en el marc de l’acord més ampli que hem estat capaços d’assolir a la ciutat en aquest mandat amb altres forces.
Cerdanyola està aturada com assegura part de l’oposició?
No. Forma part de la confrontació política. És el missatge que a alguns els interessa transmetre, i no va més enllà. El govern afronta amb valentia problemes que s’havien guardat al calaix.
Ho pot rebatre amb fets?
Hem arribat a un acord per desbloquejar el problema del Parc Esportiu Municipal Guiera. Tenim un pressupost i un pla d’inversions. Tenim encarrilat el tema dels aparcaments subterranis, estem arribant a acords amb les forces sindicals de la casa, hem augmentat els recursos de serveis socials, i l’Ajuntament funciona amb tota normalitat. S’està avançant en la participació ciutadana amb exemples com la festa major o Ca n’Altimira. I hem avançat cap a una fiscalitat justa.
Per què sembla que tot costa molt a Cerdanyola?
És evident que la correlació de forces és complicada. El govern ha de negociar molt les coses, i això dona aire a l’oposició. Però els problemes reals no són gaire diferents dels que tenen altres governs semblants al nostre. Tenim propostes que trenquen amb els consensos que hi havia fins ara, i s’han de trobar suports. I alhora tenim una legislació que dificulta molt en temes com ara les municipalitzacions. Si vols recuperar serveis et trobes amb un camí de cabres ple d’esvorancs on no trobes quasi ningú que t’ajudi. Treballem amb temes com la gestió de l’aigua amb altres ajuntaments, és un tema molt important que som conscients que en aquest mandat no s’arreglarà però en el qual cal avançar.
Per què creu que es va trencar l’acord de govern?
La realitat ens ha acabat donant la raó en una tesi que posàvem sobre la taula des de l’endemà de les eleccions: les majories absolutes estables aquest mandat no sé si són impossibles, però sí molt difícils. La nostra proposta era ser un govern amb minoria amb socis de govern i arribar a uns acords programàtics. La tesi només la vam defensar nosaltres. S’ha evidenciat que no era possible mantenir un govern de majoria estable. En el cas d’ERC, la marxa va ser de forma incomprensible perquè no tenien arguments. Pensem que van prioritzar interessos de partit i no de ciutat. A banda, quan vam posar sobre la taula la qüestió de confiança tampoc es va assolir l’acord majoritari.
Quina relació tenen ara amb l’oposició?
Amb la majoria de grups, la relació és bona. No ho és amb ERC. Tenen una actitud de bloqueig dels temes. Hem fet i estem fent molts esforços per parlar amb tots, perquè tinguin la informació, tota és impossible, però sí la més rellevant.
L’acord sobre Guiera és un exemple de com es treballarà a Cerdanyola?
A Guiera es va arribar a un acord unànime, i faig una crida al conjunt de grups a mantenir-lo. Veníem d’un temps de bloqueig però estem molt satisfets de l’acord que suposa posar-nos en el camí de la solució. Tenim clar que hi ha temes importants de ciutat que hem de buscar el màxim consens, com en el cas del crematori, que no volen que es faci. És incomprensible que es prengués aquesta decisió; per sort hi ha grups que han canviat d’opinió. Estem negociant.
També tenen sobre la taula el futur del Centre Direccional.
Vam arribar a l’acord amb Territori que s’obriria una negociació per modificar el planejament i pel camí ens vam trobar una sentència que anul·la el pla i dona la possibilitat de canvis molt més a fons. Hem aconseguit el compromís que en l’elaboració del nou planejament hi hagi espais de participació de la ciutadania. La lluita no ha acabat.
Què s’ha fet en relació amb els abocadors?
En el cas de l’abocador Elena, es va veure que la solució que es plantejava no era l’adequada. Gràcies a un estudi demanat, l’Incasòl i l’Àrea Metropolitana van reformular el projecte i ara s’està tramitant. Pel que fa a Can Planas, la situació no és la que ens agradaria, però es busca la solució definitiva. En breu es faran actuacions de contenció a l’abocador.
En quin punt es troba la relació amb Bellaterra?
Fa un any que negociem amb representants de l’entitat municipal descentralitzada, amb la mediació de Governació, un nou conveni que tenim molt avançat. Estic convençut que el 2018 entrarà en vigor.
Com vol que es visqui l’1-O a Cerdanyola?
La nostra voluntat és que a Cerdanyola pugui ser com un procés electoral normal l i, per tant, facilitar a la ciutadania que decideixi lliurement el futur d’aquest poble. No ens arronsarem per amenaces. L’objectiu és clar i legítim.
Tornarà a presentar-se?
No ho sé. No és una decisió que em correspongui només a mi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona