Política

Un sotrac històric per a la gent de Ripoll

Els ripollesos assisteixen, sorpresos, a la presumpta implicació de set veïns del municipi en l’atemptat de Barcelona i la mort de tres d’ells a mans dels Mossos

L’alcalde demana calma per mantenir la convivència entre cultures que fins ara hi ha hagut al poble i “intentar continuar la vida amb normalitat”

Ripoll, una vila tranquil·la que no arriba als 11.000 habitants, dijous se’n va anar a dormir sota l’impacte de la notícia que dos dels seus veïns estaven suposadament implicats en l’atemptat de Barcelona (Driss Oukabir, detingut perquè se sospita que va llogar la furgoneta, i el seu germà Moussa, presumpte conductor de la furgoneta a les Rambles i que acabaria abatut pels Mossos a Cambrils) i ahir es va llevar amb un desplegament policial mai vist i uns escorcolls que culminarien amb una detenció al matí (Salh el Kabir), una altra a la tarda (algunes fonts l’idenfiquen com Mohamed Aallaa), i l’anunci que dos ripollesos més (Mohamed Hychami i Said Aallaa , germà de l’esmentat Mohamed Aallaa) també havien estat morts a Cambrils, junt amb Omar Hychami, germà de l’esmentat Mohamed Hychami, però que no viu a Ripoll. Un altre ripollès, Younes Abouyaaqoub, continua en parador desconegut. S’especula que està emparentat amb el cinquè mort a la població tarragonina, El Houssaine Abouyaaqoub.

Escorcolls

A les set del matí, la Guàrdia Civil va irrompre al domicili de Salh el Kabir –un home de 30 anys nascut al Marroc i que en fa cinc que viu a Ripoll–, al carrer del Pont d’Olot. Cinc hores més tard, completat l’escorcoll, era lliurat als Mossos d’Esquadra. Paral·lelament, els cossos policials escorcollaven els domicilis de Driss Oukabir al carrer del Pla de Ginabret, i el de la seva mare, a la carretera de Barcelona. A primera hora de la tarda el desplegament es va traslladar a la plaça Gran, on es va registrar un altre habitatge amb participació dels Tedax, una actuació que va culminar amb la detenció d’un altre sospitós, segons algunes fonts, Mohamed Aallaa.

Arran de les accions fetes fins aquell moment, els cossos policials van anunciar que també estaven buscant Hychami, Aallaa i Younes Abouyaaqoub. Hores més tard se sabria que els dos primers havien mort a la matinada a Cambrils, junt amb Moussa Oukabir.

Integrats

Els germans Driss i Moussa Oukabir pertanyen a una família integrada a Ripoll, on es van establir el 1989. El gran, Driss, va néixer al Marroc, mentre que Moussa, que té 17 anys, és ripollès de naixement, com les seves dues germanes. Un i altre van estudiar a l’escola Tomàs Reguer. El gran va matricular-se posteriorment a l’escola taller i ha treballat en diverses feines temporals, entre les quals, de cambrer. Durant dos mesos, l’any passat va estar al restaurant Ca l’Anna de Ventolà, on en guarden un bon record. “Era un noi complidor i ben educat”, resumia ahir la mestressa de l’establiment. Moussa, un cop acabada la primària, també va fer alguna formació per aconseguir un títol que li permetés trobar feina, però no ha transcendit si en darrerament en tenia. Un i altre han estat usuaris de diferents serveis municipals, en els quals –segons va indicar l’alcalde– mai havien detectat comportaments que fessin pensar en una activitat tan radical com la que se’ls atribueix.

Salh el Kabir, de 30 anys i natural del Marroc, va arribar a Ripoll fa cinc anys i en fa quatre que està casat. Té dues criatures. Treballa en un locutori que alhora fa d’agència de viatges, segons va indicar ahir la seva dona.

Younes Abouyaaqoub té 22 anys, Mohamed Hychami en tenia 24 , i Said Aallaa, 18. Aquest darrer, tot i residir a Ripoll, mantenia molts vincles amb Ribes de Freser.

Salvar la convivència

Primer la sorpresa i, seguidament, una barreja de consternació, indignació i por, van planar sobre un poble que no se’n sabia avenir: havien estat veïns seus els autors de la matança a la Rambla? Ja dijous al vespre l’alcalde demanava calma a la població, tement que es posés en perill la convivència intercultural que es gaudeix a Ripoll, on viuen al voltant de 500 persones que professen l’islam. Ahir insistiria sobre aquest punt: “Hem d’intentar continuar la vida amb normalitat”, declarava al final de la concentració de dol davant de l’ajuntament, que va aplegar unes 200 persones, entre elles, representants de la comunitat musulmana local.

“El meu home és innocent, estem contra la violència”

La dona de Salh el Karib, Halima, una noia molt jove, defensava ahir la innocència del seu marit davant d’uns quants periodistes, poc després que el Mossos d’Esquadra se l’enduguessin enmig d’una gran expectació mediàtica i una cridòria de gent que insultava i amenaçava el detingut.

Feta un mar de llàgrimes, la noia repetia una i altra vegada que a casa seva estan en contra de la violència, i que en Salh s’havia assabentat de l’atemptat de Barcelona per la televisió. “Quan va sortir el retrat d’en Driss a la tele, va dir-me que precisament aquell noi havia estat al locutori on treballa, i que li havia demanat preus de viatges al Marroc perquè volia anar-hi de vacances”, va explicar. Segons ella, coneixien en Driss només de vista.

Al marge de la pròpia detenció, a Halima la preocupa l’actitud de la gent de Ripoll, que ja se la miraven malament –va dir– donant per descomptat que eren culpables. “El que més em rebenta són els veïns –va comentar–, el poble és petit, tothom et coneix, i encara que els expliques les coses, sempre et miraran amb una cara com si haguessis fet alguna cosa; per un de sol ho hem de pagar tots? Espero que aviat agafin el culpable, perquè nosaltres, els musulmans, tampoc volem que passin aquestes coses”, deia la noia, que malgrat tot confia en el sistema judicial i en l’esclariment del cas.

En Salh i la Halima, que tenen dues criatures, viuen junts a Ripoll des de fa quatre anys. L’home ja feia un temps que hi residia i la dona havia vingut de Saragossa. Tots dos són nascuts al Marroc, d’on van traslladar-se a l’Estat espanyol fa més de deu anys. Un veí seu, Xavier Pujol, va assegurar que la convivència amb aquella família era del tot correcta i que mai havien causat problemes.

D’altra banda, la comunitat islàmica de Ripoll es va desmarcar de manera contundent dels fets. El president d’una de les dues associacions de musulmans del municipi, Ali Yassime, va assegurar que els germans Driss i Moussa Oukabir no anaven mai a la mesquita. “No tenien estudis religiosos”, va afirmar. De Moussa va dir que feia vida al carrer. “L’única explicació que hi veig per fer una cosa així és que estiguessin lligats a les drogues; si no, no ho entenc”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia