Política

El Congrés no avala el setge de Rajoy per frenar l’1-O

El PSOE vota en contra de la iniciativa de Cs per fer pinya amb l’Estat perquè Rivera es nega a explorar la via del diàleg

El líder taronja acusa Sánchez d’acceptar les pressions del PSC

El front anomenat constitucionalista –PP, PSOE i Cs– es va trencar ahir davant una proposició no de llei dels d’Albert Rivera en la qual demanava un suport sense fissures a l’estratègia del govern de Mariano Rajoy i el setge dels tribunals i la fiscalia “en defensa de l’estat de dret a Catalunya”. Enmig d’un debat tens i ple de retrets entre els taronja i el grup de Pedro Sánchez, finalment el socialista va imposar el no a la votació després que Rivera es negués a acceptar una esmena que advocava per obrir un escenari de diàleg per buscar una sortida “pactada i legal” per a Catalunya.

Burxar els socialistes

Rivera, si més no, havia deixat clar en el moment d’impulsar la iniciativa que del que es tractava era de forçar els grups a “retratar-se” i avalar “sense complexos” les mesures aplicades des de l’executiu espanyol per frenar l’1-O. Es volia fer pinya al voltant de la mà de ferro estatal, sense cap concessió a un futur escenari de diàleg. I, en aquest punt, la intenció última de Cs era burxar en els equilibris del PSOE per fer-los combregar amb el text, sense acceptar cap mena de retoc.

Al final, si més no, va acabar dividint el grup de Sánchez, ja que quatre diputats van optar per l’abstenció, si bé tres asseguraven que s’havien equivocat a l’hora de prémer el botó i només una, l’exportaveu Soraya Rodríguez, admetia que s’havia abstingut a consciència perquè “amb el que està passant a Catalunya” no li semblava adient rebutjar la moció. Tot i així, el conjunt de la cambra la va tombar per 166 vots en contra (PSOE, Podem, ERC, PDeCAT i PNB), 158 a favor (PP i Cs) i cinc abstencions (PSOE i CC).

La socialista Meritxell Batet va denunciar l’oportunisme i la “irresponsabilitat” de Rivera pel fet de buscar la divisió en un assumpte en el qual argumentava que el PSOE està compromès en la defensa de l’estat de dret. “Per què es fa aquesta iniciativa? Per sortir a la foto?” Per alimentar blocs?”, etzibava la catalana, mentre li retreia que es negui en rodó a estendre ponts de diàleg. “Podem no encertar, però segur que no encertarem no fent res o debatent sobre el no-res com fem aquesta tarda”, reblava.

Rivera es va declarar “decebut” pel cop de porta del PSOE i ho atribuïa a pressions catalanes. “Han acceptat les tesis del PSC del tripartit”, subratllava, tot mirant a un hipotètic horitzó electoral. De fet, era el mateix argument que feien córrer alguns diputats fidels a Susana Díaz –el de les pressions del PSC a Sánchez– tot lamentat el canvi de parer “sobtat” respecte a la posició del matí, que era favorable a donar suport a la proposta si s’acceptaven les esmenes. En tot cas, la picabaralla entre el PSOE i Cs fa dies que s’arrossega, ja que els taronges es neguen a avalar la comissió sobre el model territorial que el Congrés posarà en marxa després de l’1-O. Però els socialistes no van ser els únics que van carregar contra l’actitud d Cs. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, els va acusar de ser “més papistes que el papa” i Jordi Xuclà, del PDeCAT, els va situar a “la dreta extrema del PP”.

LES FRASES

El PSOE no ha volgut retirar el seu pacte amb els nacionalistes
Albert Rivera
president de ciutadans
Ni sumen voluntats, ni proposen solucions, ni ajuden a la cohesió social i a un diàleg sincer i honest
Meritxell Batet
Coordinadora del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona