Política

Un nou rumb per al ‘Brexit’

Els negociadors de Londres i Brussel·les adopten un to més constructiu en les converses

S’han fet avenços, però insuficients per parlar d’una futura relació entre el Regne Unit i la Unió Europea

La predisposició de la primera ministra britànica, Theresa May, a allargar la mà als líders europeus durant el seu discurs a Florència la setmana passada ha començat a donar resultats. La quarta ronda de negociacions pel Brexit, celebrada aquesta setmana a Brussel·les, ha obert una nova dinàmica més positiva i amb un to més conciliador per part dels dos homes que s’enfronten a banda i banda de la taula: el francès Michel Barnier i el britànic David Davis.

Després de diverses reunions amargues en què l’un i l’altre es retreien la falta d’avenços, ahir dijous Barnier va admetre que ha estat “una setmana constructiva”. I va atribuir els canvis, precisament, a la intervenció de May des d’Itàlia. El seu homòleg a Londres va parlar, fins i tot, “d’importants passos endavant” en les converses i d’un moment “vital”. Barnier, aleshores, va voler matisar que, no obstant això, tot plegat encara no era “suficient” per passar a una segona fase de la negociació.

Un calendari llarg

I és que les converses del Brexit es desencallen, però encara queda un camí llarg per començar a parlar d’un acord comercial, un dels elements que més importen a Londres, i que Brussel·les sap que pot utilitzar per reforçar la seva mà negociadora. De fet, el calendari inicial de les negociacions del Brexit preveia que en la propera cimera de caps d’estat i de govern de la Unió Europea, que tindrà lloc a Brussel·les a mitjan octubre, es pogués donar per acabada la primera ronda de converses i s’obrís la segona. És a dir, que es passés de parlar de com s’ha de fer el divorci a negociar com serà la futura relació entre Londres i Brussel·les.

Barnier va parlar de “setmanes, potser mesos” per passar d’una fase a l’altra, un calendari que implicaria, de fet, un retard respecte al període que s’havia previst inicialment. Però Davis, per la seva banda, va assegurar que hi havia hagut progrés a l’hora de “donar més certesa als ciutadans i als negocis” sobre què passarà després del Brexit, quan Londres proposa obrir un període de transició suau de dos anys, i també sobre les garanties financeres que oferirà a la UE. “Complirem els  nostres compromisos”, va assegurar, donant per fet que el govern britànic assumirà una factura de sortida del club. Això sí, no hi ha encara prou claredat sobre la quantitat que haurà de pagar Londres.

Potser 20.000 milions

El govern britànic només ha concretat que cap país de la UE haurà de posar més diners en els pressupostos per culpa de la sortida de Londres. Els càlculs des de la capital britànica se situen al voltant dels 20.000 milions d’euros, lluny de les xifres tres vegades més elevades que s’han insinuat, en diverses ocasions, des de Brussel·les.

“El Regne Unit ens ha dit que encara no està en disposició de dir quins són els seus compromisos [financers]”, va lamentar Barnier. “Per a la UE, l’única manera d’assolir el progrés suficient per passar a la fase següent és que tots els compromisos assolits amb els 28 es paguin als 28”, va insistir.

“Encara hi ha feina per fer”, va remarcar el francès, que, tot i això, va prometre continuar treballant amb un “esperit constructiu” fins que s’assoleixi un acord que permeti una “sortida ordenada del Regne Unit” de la UE.

Així mateix, el govern britànic es va comprometre a convertir en llei europea l’acord de sortida, cosa que hauria de garantir els drets dels residents europeus al Regne Unit.

LES FRASES

Ha estat una setmana constructiva
Michel Barnier
negociador europeu del ‘Brexit’
Hem fet importants passos endavant
David Davis
ministre britànic del ‘Brexit’

Garantir el dret de retorn

El govern britànic va oferir ahir a la Unió Europea “dret garantit de retorn” als ciutadans europeus. La idea és que els 3,5 milions d’europeus que viuen al Regne Unit puguin mantenir el seu dret de residència de manera indefinida, encara que se’n vagin a viure a un altre estat. A canvi, Londres vol que els ciutadans britànics que viuen a la Unió Europea es puguin moure d’un país a l’altre sense haver de restringir el seu dret de residència només a l’estat on eren en el moment del Brexit.

Michel Barnier, el negociador europeu, va dir que plantejaria la proposta als caps d’estat i de govern, però el dret de retorn dels ciutadans continua sent un dels aspectes en què Londres i Brussel·les estan més allunyats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Estudiants propalestins bloquegen el Sciences Po de París

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona