Política

Catalunya, protagonista encoberta de l’eurocimera

Els socis europeus mostren neguit per l’escalada de la tensió

Crisi diplomàtica amb l’Estat per l’oferta de mediació belga

Suècia espera que Rajoy parli de la crisi catalana durant la trobada

Les borses europees queien ahir al migdia després de l’anunci de l’activació de l’article 155 i els líders europeus ja no podien negar l’innegable: Catalunya preocupa a Europa. El fins ara “assumpte intern” de l’Estat espanyol corre el risc de convertir-se en breu en la nova crisi europea. O, com a mínim, reconeguda com a tal per Brussel·les. El primer ministre de Luxemburg ja va anticipar en arribar al Consell Europeu que els socis europeus no ignorarien el tema encara que no estigués en l’agenda oficial. “No podem ignorar la situació”, va dir.

El nucli dur del club europeu no va sortir del guió. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va afirmar que el seu govern està seguint “molt de prop” la situació a Catalunya i que “naturalment els preocupa”, però no va dubtar de la gestió del conflicte que fa el govern espanyol i va reiterar el seu suport a Rajoy. Per la seva banda, el president francès, Emmanuel Macron, també es va referir a Catalunya i va dir que el Consell Europeu “estarà marcat per un missatge d’unitat al voltant d’Espanya”.

El primer ministre holandès, Mark Rutte, es va negar a fer cap comentari als periodistes holandesos que li preguntaven sobre la situació política a Catalunya perquè per ell és un “afer intern d’Espanya, no de la Unió Europea”.

Encapçalats pel primer ministre belga, hi va haver un grup de líders europeus que van trencar el discurs més tancat que els diplomàtics espanyols treballen tant per mantenir. La freda salutació entre Charles Michel i Rajoy evidenciava les tenses relacions entre tots dos països per la posició del govern belga respecte a la crisi catalana. Els rotatius belgues explicaven que el govern espanyol està “furiós” per la proposta que va expressar Michel durant una entrevista a Le Soir de plantejar una “mediació internacional i europea” si es constata un “fracàs definitiu” del diàleg entre Catalunya i Espanya. Michel va atribuir ahir la reacció espanyola a les seves paraules al fet que “hi ha nerviosisme”, i va subratllar que Bèlgica “sempre ajudarà Espanya perquè hi hagi diàleg”.

Eslovènia, Suècia i Luxemburg es van pronunciar, però amb un to menys desafiant que Bèlgica. “Valorem molt el dret a l’autodeterminació”, va assenyalar el primer ministre eslovè, Miro Cerar. Tot i això, va remarcar que la solució en el cas català ha d’estar en línia “amb l’ordre constitucional” i que no es pot comparar amb el cas eslovè perquè es tractava de la independència d’un país, Iugoslàvia, “que no era una democràcia”. Per la seva banda, el primer ministre de Suècia, Stefan Löfven, va reconèixer que l’afer català és “preocupant” i un assumpte “seriós” però que els líders europeus no haurien “d’interferir en la manera com Espanya el gestiona”. Löfven va dir, abans d’entrar a la reunió del Consell, que “comptava” que Rajoy parlés sobre l’assumpte amb ells. Si bé el primer ministre búlgar va dir que “Rajoy els havia informat” sobre Catalunya, fonts diplomàtiques espanyoles van negar que això s’hagués produït ni durant la reunió ni als passadissos, ni amb la trobada amb Macron.

Fora de la cimera també hi va haver polítics de renom que van voler dir la seva sobre Catalunya. “Jo no hi hauria enviat la Guàrdia Civil”, va dir ahir Berlusconi. Un bon amic de l’italià també va llançar un dard enverinat a Rajoy i la UE criticant els “dobles estàndards” d’alguns països occidentals que van donar suport a “la desintegració” d’altres estats. Era el president rus, Vladímir Putin, que aprofitava Catalunya per carregar contra la Unió Europea. Putin va insistir que “hi ha lluitadors separatistes que no poden lluitar pels seus drets de manera democràtica”.

Hi ha molt de nerviosisme a Espanya pel fracàs del diàleg
Charles Michel
PRIMER MINISTRE DE BÈLGICA
Valorem molt el dret a l’autodeterminació
Miro Cerar
PRIMER MINISTRE d’ESLOVÈNIA
Hi ha separatistes, com ara els catalans, que no poden lluitar pels seus drets de forma democràtica
Vladímir Putin
PRESIDENT DE RÚSSIA
És molt preocupant. És un tema seriós tenir aquest tipus de tensió
Stefan Löfven
PRIMER MINISTRE de SUÈCIA
La unitat és la nostra major força
Donald Tusk
PRESIDENT DEL CONSELL D’EUROPA
No tinc intenció d’equiparar el govern espanyol amb el català
Antonio Tajani
PRESIDENT del PARLAMENT EUROPEU

Els observadors britànics validen l’1-O

d. postico

La delegació del Parlament de Westminster enviada per observar l’1-O ha conclòs que “el procés democràtic de la votació va ser amenaçat però no destruït”, i que es van prendre les mesures pertinents perquè els electors no dupliquessin vots. L’informe assegura que, malgrat ser declarat il·legal, el resultat és legítim. I condemna la violència empleada per l’Estat espanyol, el sabotatge electrònic i la confiscació d’urnes. En declaracions a aquest diari, un dels observadors, Hywell Williams, diputat gal·lès del Plaid Cymru, va lamentar que Rajoy no hagi accedit a negociar amb Catalunya i va dir que “l’única resolució arribarà a través de la discussió política cara a cara”. I va criticar la UE perquè “no assumeix la seva responsabilitat” i no mitjançar. Les conclusions van ser presentades a la comissió sobre l’1-O creada al Parlament britànic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona