Política

Trapero acata la destitució i demana lleialtat als Mossos

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, nomena Ferran López, fins ara número dos del cos, per substituir-lo

Juan Antonio Puigserver, elegit nou secretari general d’Interior a Catalunya

Josep Lluís Trapero, especialment idolatrat per la seva actuació durant l’atemptat terrorista del 17 d’agost, va acatar ahir la seva destitució com a cap dels Mossos d’Esquadra, una de les mesures adoptades pel Ministeri de l’Interior en l’aplicació de l’article 155. El seu substitut és Ferran López, de 50 anys, i fins ahir el número dos del cos, al capdavant de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial. López, diplomat en ciències de l’educació i amb un postgrau en direcció i gestió de la seguretat pública, va ingressar a la policia catalana el 1990, i fins a l’any 1999 va ser el cap del Grup Especial d’Intervenció. Ahir, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ja va mantenir una primera conversa telefònica amb ell, a qui, ignorant el moment de popularitat del cos, va traslladar el desig que recuperi “el prestigi professional”.

En una carta enviada ahir mateix als Mossos, Trapero reconeixia que no havia estat “un dia fàcil”, però demanava als agents “lleialtat i comprensió” envers les decisions dels nous comandaments, que els “ajudaran a continuar escrivint el futur”. Tant el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME) com la Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (Uspac) van lamentar l’aplicació de l’article 155 i van reiterar el seu compromís “absolut i incondicional” amb “tota la ciutadania”, a més d’exigir tant a la Generalitat com al govern de l’Estat que deixin d’“utilitzar” els Mossos “políticament i judicialment per als seus interessos”. Tot i que el sindicat majoritari, la Fepol, encara no s’ha pronunciat, els Mossos van piular a través del compte del cos a Twitter: “Protegir i garantir la seguretat de les persones és la nostra prioritat. Continuem treballant amb normalitat.” Una de les primeres decisions va ser retirar l’escorta als consellers destituïts. Es mantindria, però, la del president i la d’algun conseller “en funció del risc”.

La destitució de Trapero, que Juan Ignacio Zoido va justificar, també a través de Twitter, al·ludint a “la seva situació judicial”, no va ser l’única decisió del Ministeri de l’Interior. Un cop destituïts el president de la Generalitat i el conseller d’Interior, Joaquim Forn, el ministeri va ordenar també la destitució del secretari general d’Interior, Cèsar Puig, i del director general dels Mossos, Pere Soler i Campins. A partir d’ara, la secretaria general d’Interior estarà dirigida per l’actual secretari general tècnic del Ministeri de l’Interior, Juan Antonio Puigserver, també membre de la Junta de Seguretat de Catalunya. En un comunicat que el Ministeri de l’Interior va fer públic ahir, s’especifica que es tracta d’“una substitució de caràcter purament tècnic” i es destaca que Puigserver “ha desenvolupat la major part de la seva etapa professional a Catalunya i parla català”.

Pel que fa al càrrec de director general, el ministeri el deixa vacant –les responsabilitats tècniques es repartiran entre el major dels Mossos i el secretari general–, ja que es considera “absolutament prescindible el seu component polític”.

Amb relació als Mossos, més enllà del canvi en l’organigrama, el Ministeri de l’Interior insisteix en la tasca de coordinació amb els cossos de seguretat de l’Estat i adverteix que, “en el cas que fos necessari per l’evolució dels esdeveniments”, els Mossos podrien ser substituïts per les forces estatals.

Una última decisió adoptada pel ministeri és que els Serveis Penitenciaris deixaran de dependre del Departament de Justícia, que no té competències en aquest àmbit en clau estatal, i les seves funcions seran tutelades pel Ministeri de l’Interior.

Hem treballat sovint amb una exigència que va més enllà del que la funció pública hauria de suposar
Josep Lluís Trapero
Cap dels mossos fins ahir
Us demano que continueu treballant amb la mateixa professionalitat i lleialtat
Ferran López
nou cap dels mossos
S’acusa el cos d’una falta de previsió i d’activitat el 20-S i l’1-O que en cap cas es va produir
Pere Soler i Campins
exdirector general dels mossos

Tres cartes que elogien la professionalitat dels agents

Els Mossos d’Esquadra van rebre ahir tres cartes en què s’elogiava la seva feina, la seva actitud de servei a la ciutadania i la seva professionalitat.

La de Trapero va ser la més llarga i emotiva. A més de demanar-los “lleialtat i comprensió amb el nou comandament”, el major destituït destacava el “canvi cultural” que ha fet l’organització fins a “anteposar el ciutadà” i agraïa als agents que hagin “treballat de valent, sovint amb una exigència que va més enllà del que la funció pública hauria de suposar”.

El fins ahir director general dels Mossos, Pere Soler i Campins, també va elogiar en la seva carta el “rigor i la professionalitat” del cos, així com altres valors “que formen part de l’ADN d’aquesta organització com ara la cohesió interna i l’estima cap al poble de Catalunya”.

Soler va lamentar que, tot i haver “intentat que aquest procés que viu avui Catalunya no afectés el normal funcionament del cos, malauradament no ha estat així”.

El nou cap dels Mossos, Ferran López, els va adreçar una nota en què els demanava que continuessin treballant “amb la mateixa professionalitat i lleialtat” que han demostrat fins ara i els garantia que mantindrà “intacta l’actual estructura del comandament i el normal funcionament del cos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]