Política

eleccions 21-D

balanç

Cs guanya però fracassa en l’intent de posar fi al procés

La formació taronja fa els millors resultats de la seva trajectòria però són insuficients per consumar el canvi

Arrimadas aconsegueix 37 diputats i supera lleugerament el milió de vots

El diccionari defineix rebombori com l’acció de parlar molta gent d’una mateixa cosa insistentment i amb excitació. I posa com a exemple d’ús del mot la frase següent: “La notícia ha aixecat un gran rebombori.” Rebombori ha estat el mot clau en la campanya de Ciutadans des que el primer dia la va fer servir Inés Arrimadas i va col·locar aquest mot català enmig d’una intervenció en castellà, assegurant que fins ara el procés independentista ha fet molt de soroll i poca cosa més. I des d’aquell dia el periple electoral de Ciutadans ha estat un rebombori continu, per les enquestes amb la intenció de vot creixent, pels mítings amb assistència creixent de públic, pel discurs d’Arrimadas cada cop més en el paper de futura presidenta. Un sarau electoral constant i creixent fins ahir, quan el partit que lidera Albert Rivera va obtenir un resultat històric a les urnes i es va imposar en vots i diputats a la resta de formacions. El d’ahir és un resultat impossible d’imaginar ara fa onze anys, quan va néixer el partit, però estèril i insuficient per organitzar un gran i definitiu rebombori, com hauria estat donar el tomb a la majoria independentista. Ahir Ciutadans va fer línia, però no va poder cantar bingo i, encara menys, fer saltar la banca.

Els 37 diputats aconseguits ahir per Ciutadans, la victòria en vots (poc més d’un milió) i diputats, la victòria a Barcelona i a Tarragona i l’augment a Girona i Lleida configuren la foto per a la història que sempre podrà ensenyar Inés Arrimadas, però l’altre gran objectiu de la campanya de Ciutadans, “aconseguir que els constitucionalistes treguin un diputat més que els separatistes”, tal com no es va cansar de repetir Arrimadas als mítings, va quedar lluny, molt lluny de fer-se realitat.

La mostra que els resultats d’ahir van suposar un agredolç, més agre que dolç, es va viure a l’hotel Plaza, on passades les onze de la nit, quan la victòria era clara, encara no havia sortit cap líder de Ciutadans a valorar els resultats, com fa habitualment cada nit electoral la formació que resulta guanyadora. Només hi va haver un moment per a l’eufòria quan l’escrutini provisional va passar de 35 a 36 diputats i es van sentir crits entre els dirigents de Cs que seguien el recompte a l’hotel. Aquella hora el nombre de persones que s’havien acostat fins a l’escenari que el partit va muntar a la plaça Espanya no arribava a la cinquantena de persones i l’ambient era trist i gèlid.

La nit electoral de Ciutadans va seguir el mateix guió que tota la campanya, en què el partit taronja ha buscat deliberadament, tant en el discurs com en el simbolisme, desconstruir l’estratègia i el discurs del moviment sobiranista. És amb aquesta lògica que ahir a la nit Inés Arrimadas i Albert Rivera van programar comparèixer davant els seus militants i seguidors damunt un espectacular escenari de color taronja que s’havia muntat a l’avinguda Maria Cristina de Barcelona, a tocar de les torres venecianes de la plaça Espanya, el mateix lloc on Junts pel Sí va tancar campanya fa dos anys i on s’hi han fet alguns actes sobiranistes, el darrer el 3 de desembre passat amb un concert que 10.000 músics i cantants van protagonitzar per reclamar la llibertat dels presos polítics catalans.

No va ser fins tres quarts de dotze de la nit que Arrimadas i Rivera van sortir de l’hotel per anar fins a l’escenari de la plaça, on la candidata va destacar el fet que “per primer cop una força constitucionalista ha guanyat les eleccions a Catalunya”. Fins ahir, el millor resultat espanyolista l’havia obtingut el PP amb Alicia Sanchez Camacho, quan l’any 2010 va treure 17 diputats.

LES XIFRES

25,35
per cent.
És el percentatge de vot que va obtenir ahir Cs, 8 punts mes que el 2015.
37
diputats
tindrà Arrimadas al Parlament, 24 dels quals de la demarcació de Barcelona.

Voten la llista taronja a ulls cecs

La crida a la mobilització i el missatge de no quedar-se a casa repetit fins a la sacietat durant la campanya per Inés Arrimadas ha arribat fins a tots els racons del país i a persones de tota condició. Aquest és el cas de dues dones que ahir al matí van anar a votar al col·legi electoral del carrer Ali Bei de Barcelona. Hi van entrar agafades de la mà i en situar-se davant la taula on hi havia les paperetes de totes les formacions polítiques es van posar a cridar en llengua castellana i amb una certa estridència “no hi veig, no hi veig!”. Un interventor de la Candidatura d’Unitat Popular s’hi va acostar disposat a ajudar-les i quan els va preguntar quina papereta volien, les dones van respondre amb la mateixa estridència i veu alta: “Ciutadanas”. L’interventor cupaire els va allargar les paperetes que havien demanat i les dones van dirigir-se a la seva mesa.

Amb menys fair play va actuar algun desconegut al col·legi La Marina de Bellvitge quan va introduir paperetes de ciutadans dins de sobres en blanc. Els primers votants es van trobar amb aquesta incidència, que va obligar a canviar els sobres per uns de nous. Es va avisar els presidents de mesa i es va aixecar acta de l’incident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona