Política

Explorant com s’investeix

JxCat, ERC i la CUP abordaran la investidura a distància en l’acord de la mesa del Parlament

JxCat ho fia a la mesa mentre que ERC vol el permís dels lletrats

Junts per Catalunya necessita un acord de la majoria independentista per aconseguir el seu objectiu, que el president Carles Puigdemont sigui investit sense haver d’estar físicament present al Parlament. Disposada a fer el possible perquè Puigdemont sigui investit, ERC exigirà un acord global de govern i legislatura perquè considera que la prioritat és que el nou executiu català sigui un “govern efectiu des del minut u”, en paraules del diputat republicà Roger Torrent, que ahir feia les funcions de portaveu del partit després de la reunió de la permanent d’ERC. “El nostre candidat és Puigdemont. Tocarà treballar per poder investir-lo. Nosaltres, però sobretot el seu entorn.” Això sí, ERC evita definir-se sobre com ha de ser la investidura, conscient que aquest és un dels punts febles per abordar la futura legislatura.

Un cop aconseguit el front comú per situar Puigdemont com a única opció per a la investidura, Junts per Catalunya i ERC han de desbrossar el camí per fer-ho possible garantint-se el control de la mesa del Parlament, que s’ha de constituir la setmana vinent.

Tenint en compte que el president Puigdemont no té previst tornar a Catalunya per ser investit perquè seria immediatament detingut i empresonat, Junts per Catalunya explora la investidura a distància, una de les possibilitats de la qual seria fer-ho telemàticament. Però optar per aquesta possibilitat sense precedents a la cambra requerirà d’una interpretació del reglament que, en primer lloc, dependrà de qui controli la mesa del Parlament. Garantir una majoria a la mesa és el primer objectiu de Junts per Catalunya, ERC i la CUP, tot i que les negociacions també s’obriran a Catalunya en Comú-Podem, l’únic partit no independentista que també s’oposa a l’aplicació de l’article 155.

Decisió de Forcadell

Per començar, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha de comunicar si vol repetir en el càrrec, una possibilitat que té el suport de Junts per Catalunya i ERC. En el cas que Forcadell renunciï a tornar a presidir la cambra, l’acord tàcit entre la formació de Puigdemont i ERC és que seran els republicans els que hauran de proposar el candidat alternatiu a Forcadell. “Seria lògic pensar que pogués repetir com a presidenta. Forcadell va fer una gran tasca en condicions difícils”, indicava ahir Torrent, que deixava clar que respectaran la decisió personal de l’afectada.

Perquè Puigdemont sigui investit des de Brussel·les, Junts per Catalunya confia en una majoria de la mesa que faci una interpretació oberta del reglament, un reglament que no requereix explícitament que sigui present a la cambra per ser investit. Aquí, però, sorgeix una diferència de posició amb ERC.

Els republicans, que defugen debatre les possibilitats tècniques i jurídiques de la investidura de Puigdemont, no dubten, en canvi, a afirmar que són els lletrats de la cambra els que han de decidir com s’ha de fer. “Hi ha aspectes tecnicojurídics que hauran de valorar els lletrats del Parlament”, deixava clar ahir Torrent. La prioritat dels republicans en la negociació per tancar la mesa del Parlament és un acord de legislatura i govern.

El diputat i portaveu eventual d’ERC aclaria ahir que no es pot tancar un acord per a la mesa sense consensuar una “agenda política de govern” i de legislatura perquè el més important, segons ell, “és que el govern governi” de manera efectiva “des del minut u”. En aquest sentit, ERC obre la negociació intensa d’aquesta setmana també a Catalunya en Comú-Podem amb vista a la mesa de la cambra, però també per afrontar l’acord de mandat.

Tant Junts per Catalunya com ERC ja donen per fet que els quatre consellers que són a Brussel·les amb Puigdemont renunciaran a l’acta de diputat si ho requereix tenir majoria. Puigdemont ha convocat els diputats de Junts per Catalunya a Brussel·les, divendres, per tancar una proposta sobre la mesa.

El grup reafirmava ahir que el president preveu com una possibilitat tornar a Catalunya un cop investit. Seria el “risc assumible” que ell mateix va indicar fa setmanes, perquè la seva detenció com a president investit tindria impacte internacional.

La possibilitat del retorn de Puigdemont, un cop investit, va estar també sobre la taula en la reunió que el president va tenir ahir amb els representants de l’ANC i d’Òmnium Cultural a Brussel·les. Les entitats s’havien mantingut fins ara al marge de les negociacions, però aquesta setmana en seran informades pels partits. Les entitats sobiranistes coincideixen a dir que cal treballar per “la retirada del 155, corregir-ne els efectes, alliberar els presos i mirar de facilitar el retorn dels exiliats amb seguretat i garanties”, segons fonts dels assistents. L’estratègia de JxCat l’hauria validat també ahir el PDeCAT, durant el comitè nacional reunit ahir a Barcelona. El PDeCAT descarta cap bloqueig de la cambra per mirar de repetir eleccions, ja que implicaria el risc de perdre la majoria independentista assolida el 21-D.

Els partits que van donar suport a la destitució del govern català amb el 155, ahir avançaven que s’oposaran a una investidura telemàtica del president.

LES FRASES

El nostre candidat a president és Puigdemont. Tocarà treballar per poder investir-lo, nosaltres però sobretot el seu entorn
La prioritat és quina agenda política té la mesa del Parlament, la legislatura i el govern. Després podem parlar de qui ocupa cada lloc
Els lletrats i els serveis jurídics del Parlament han de definir com interpretar el reglament
Roger Torrent
diputat electe d’erc
És de sentit comú. Si el president no pot ser president, el lògic és que ho sigui el vicepresident
Gabriel Rufián
diputat d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona