El govern dibuixa la vegueria del Camp de Tarragona amb «seu» a Tarragona

Tot i que en fan lectures interessades, tant la capital com Reus es mostren satisfets pel projecte de llei

El projecte de llei de redistribució territorial ha deixat satisfacció a les dues principals ciutats del territori perquè, si fa no fa, deixa les coses tal com estaven, tot i que cadascú ha acabat fent la lectura que més li ha interessat. A Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros va celebrar que ja no patiran per la capitalitat, una condició que consideraven del tot innegociable. El batlle tarragoní va admetre que el projecte de llei potser no parla textualment de quines ciutats esdevindran capitals, però «sí de manera implícita»: «Deixa clar que les diputacions es transformaran en consells de vegueria, i això vol dir que les quatre capitals actuals continuaran sent les mateixes en la nova arquitectura.» Conscient que aquesta batalla ja la té guanyada, l'alcalde de Tarragona es va enorgullir que la mobilització hagi tingut efectes positius: «El govern ha reflexionat i hem fet que la llei entri al Parlament més tard del previst.» Malgrat que la denominació de la vegueria serà Camp de Tarragona, Ballesteros es va negar a renunciar als plantejaments inicials i va anunciar que lluitaran: «Ja sospitàvem que ens tocaria treballar i és el que haurem de fer en tràmit parlamentari, tot i que pel que ha dit el president aquesta porta continua oberta.» A més, va anunciar que demanaran «formalment i jurídicament» al conseller Ausàs que contesti les 5.044 al·legacions presentades, tot apel·lant a «la bona pràctica de govern».

Cap a l'àrea metropolitana.

«Estem satisfets per la valentia del govern» de tirar endavant la nova divisió territorial. L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, va valorar ahir de manera positiva la resolució de l'administració catalana pel que fa la futura vegueria, que dibuixa un Camp de Tarragona on es «posa ordre i racionalitat», que «aposta per la proximitat, la simplificació i millora els serveis als ciutadans». Però més enllà dels formalismes, Pérez es va referir directament a la denominació de la futura vegueria, que amb la nova llei es crearà en una segona fase. El govern català ha optat per mantenir el nom de Camp de Tarragona, i per l'alcalde reusenc és una bona resolució perquè d'aquesta manera es «reflecteix millor la pluralitat d'aquest territori». I tot i que la Generalitat ha deixat clar que la seu institucional de la vegueria es quedarà a Tarragona, Pérez va voler recalcar un punt en el document en què s'especifica que els serveis de la Generalitat es desplegaran en funció de la «realitat social i econòmica» del territori i de les necessitats dels diferents pobles i ciutats, cosa que coincideix amb les tesis que Reus «ha anat elaborant i reelaborant», com per exemple en l'acte Tots som capital que es va fer al Teatre Fortuny al desembre, i per això es felicitava pel fet que no es parli de capitals de manera directa. En aquest sentit, Pérez va enfocar el debat cap a la idea de «construir una opció conjunta de territori» que permetrà treballar en vista la creació d'una àrea metropolitana de l'estil de la que s'acaba d'aprovar ara a Barcelona –per Ballesteros, encara és massa aviat per parlar-ne–, tot i que va opinar que el reconeixement de la importància de la ciutat de Reus al territori «és implícit» i va afegir que per això «l'Ajuntament aspira a no tocar res del que ja hi ha però treballar de valent per poder aspirar a tot allò que pugui venir per un millor servei als ciutadans».

(Més informació a Política.)


ELS PERSONATGES

JOSEP FÈLIX BALLESTEROS
ALCALDE DE TARRAGONA
«Implícitament, queda clar que les quatre capitals seguiran sent les mateixes en la nova arquitectura»
LLUÍS MIQUEL PÉREZ
ALCALDE DE REUS
«L'eix Tarragona-Reus és la millor solució per compartir i treballar junts i tenir un pes específic»

La cambra de Tarragona acusa Ausàs d'actuar «de manera fosca»

A diferència de la valoració dels dos alcaldes, més aviat positives, els presidents de les cambres de comerç de Tarragona i de Reus van diferir bastant en les seves opinions. El de Tarragona, Albert Abelló, va acusar el conseller de Governació, Jordi Ausàs, d'actuar «amb nocturnitat, de manera fosca i amb mal gust» després que dijous passat va visitar Tarragona i no va avisar que al cap d'uns dies ho aprovaria el govern. Abelló també ha demanat «bones formes» a l'administració, tot confiant que es responguin les més de 5.000 al·legacions presentades. Pel seu homòleg de Reus, Isaac Sanromà, la llei és el reconeixement explícit de «la visió de territori que la societat civil va dibuixar durant l'acte Tots som capital i va oferir col·laboració a la Cambra de Comerç de Tarragona perquè «el que cal és treballar conjuntament en projectes i propostes que uneixen, i fugir de tot allò que només serveix per generar confrontació».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona