Política

Setge al procés sobiranista

La fiscalia avisa Puigdemont que ser diputat no evita presó

Defensa que la immunitat parlamentària no estalvia l’empresonament si ho ordena un jutge

Rajoy diu que mantindrà el 155 si és investit i governa des de Brussel·les perquè ho troba “il·legal”

La fiscalia general de l’Estat va fer públic ahir un comunicat per advertir Carles Puigdemont que la immunitat parlamentària d’un diputat no li evita ingressar a la presó si ho ordena un jutge. El ministeri públic dona a conèixer aquest avís en resposta a l’anunci, divendres, de Junts per Catalunya (JxCat) d’estudiar les implicacions jurídiques i polítiques que comporta als diputats la seva immunitat parlamentària. Tenir-la no suposa “impunitat”, conclou la fiscalia.

El ministeri fiscal no dubta a respondre a la formació política de Puigdemont fent la seva pròpia interpretació de la immunitat parlamentària i li recorda que Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez continuen en presó preventiva per decisió del jutge del Tribunal Suprem tot i tenir la condició de diputats. En aquest sentit, recorda a Puigdemont que aquestes tres persones han estat investigades i empresonades pels mateixos fets d“extrema gravetat” pels quals està investigat ell mateix. La garantia d’immunitat parlamentària té a veure “exclusivament” amb la “detenció policial” però “no significa que no es pugui ordenar l’ingrés a presó per ordre judicial”, defensa la fiscalia.

L’organisme considera “inadmissible una interpretació del privilegi de la immunitat parlamentària que derivi en impunitat”. A més, hi afegeix que la llei espanyola “no empara l’ús fraudulent de l’ordenament jurídic” i que els parlamentaris no tenen “immunitat jurisdiccional” tot i la seva protecció com a aforats. També defensa que no cal suplicatori per investigar judicialment els diputats autonòmics.

El ministeri fiscal tampoc s’està d’interpretar que Carles Puigdemont manté “les actuacions que van culminar amb la declaració d’independència” després d’haver “fugit” i no dubta a acusar-lo de mantenir “el seu pla delictiu” amb la intenció de consumar-lo.

Rajoy el veu sol

El president Rajoy, per la seva banda, qualifica d’“il·legal” que Puigdemont sigui investit i presideixi el govern de la Generalitat des de Brussel·les i avança que, si això passa, mantindrà la vigència de l’article 155, que intervé al govern de la Generalitat. A més de ser il·legal, considera que va contra “el sentit comú, la lògica i la raó”. Així ho va afirmar ahir en un acte del PP a Sevilla en què, referint-se a Puigdemont, va considerar inadmissible que “una sola persona situada fora de la realitat” condicioni “el futur de tots”, segons recollia l’ACN. Per Rajoy, no es pot governar un país des de l’estranger ni es pot pretendre ser investit “sense anar al Parlament” per explicar les raons per les quals es demana el vot.

Per la seva banda, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, considera que “ja és hora que els catalans girin full de Puigdemont”, a qui considera “una de les pitjors pàgines de la història de Catalunya”. La cap de l’oposició catalana, Inés Arrimadas (Cs), també diu que “el temps de Puigdemont ha passat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona