Política

Macron insinua que el Regne Unit podria tenir un acord especial post-‘Brexit’

El president francès avisa Londres que ha d’acceptar els requisits previs de Brussel·les

Obre la porta perquè els britànics rectifiquin i es quedin a la UE

El president francès, Emmanuel Macron, va reconèixer, en una entrevista amb la BBC que serà emesa avui, que el Regne Unit podria tenir un “acord especial” amb la Unió Europea (UE), que es trobaria entre el ple accés al mercat únic i un pacte comercial, sempre que accepti les condicions prèvies que li imposi Brussel·les.

Macron, però, va insistir en el fet que és impossible que Londres accedeixi al mercat únic si no s’accepten les condicions prèvies de la UE. És a dir, la lliure circulació de persones (principal motiu per què el Brexit va guanyar el referèndum), contribuir al pressupost europeu i acceptar la jurisdicció del Tribunal Europeu de Justícia. Ara com ara, el Regne Unit no té cap intenció d’acceptar aquestes condicions.

“[El Regne Unit] no hauria de poder agafar les cireres que volgués del mercat únic”, va declarar. “Si no accepteu les condicions prèvies, no tindreu un accés complet”, va remarcar. I va recomanar a la primera ministra britànica, Theresa May, que no faci creure als britànics el contrari.

Macron va afirmar que l’accés a la UE per al sector financer britànic no és “factible” si el Regne Unit no accepta les obligacions del mercat únic. Però va insistir que no volia “desenganxar” la City de la UE. “No té sentit, perquè forma part del finançament de la nostra Unió Europea”, va afegir-hi.

En una entrevista al diari alemany Bild, May va replicar que Londres no tracta d’agafar les cireres que vol. “Volem negociar un extens acord de lliure comerç i una associació de seguretat”, va dir. “Nosaltres no arranquem del mateix punt que, per exemple, el Canadà o Noruega perquè els nostres vincles econòmics [amb la UE] són llargs i significatius [...] I desitjo que aquesta relació sigui reconeguda.”

Veus per al retorn

Per la seva part, el segon de May, l’europeista David Lidington, va admetre, ahir, que podrien tornar a entrar a la UE més endavant, si aquesta és “reformada”. Aquesta setmana, el president del Parlament i l’exministra d’Educació van reconèixer que encara es pot revertir el Brexit. En aquest sentit, Macron va dir que no és massa tard per canviar d’opinió i va descriure el referèndum del 2016 com un “error”: “Respecto la votació, la lamento i m’agradaria donar-vos la benvinguda un altre cop.”

Nova presidenta per al Sinn Féin

Mary Lou McDonald, una llicenciada en literatura de 48 anys, serà la nova presidenta del Sinn Féin a partir del 10 de febrer. Ahir, va acabar el termini per presentar candidatures i no s’hi va presentar ningú més. McDonald substituirà l’històric Gerry Adams, que al novembre va anunciar que deixava el càrrec després de 34 anys. “Vaig créixer veient Adams per la tele”, va confessar McDonald, que assumeix la presidència en un moment clau amb les negociacions del Brexit, les eleccions irlandeses i les converses per restablir el govern a Irlanda del Nord. La nova presidenta no té cap vincle amb l’IRA i el partit espera que això pugui atraure més votants de classe mitjana. McDonald va dir que el seu objectiu és la reunificació d’Irlanda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona