Política

Junqueras vol un president executiu i un de simbòlic

Ho defensa en una entrevista en què descarta que ell pugui ocupar un càrrec efectiu des de la presó

Rovira insta JxCat a proposar una investidura que permeti nomenar consellers i fer decrets d’immediat

ERC posa més pressió sobre Puigdemont i Junts per Catalunya perquè aclareixin si la seva investidura i presidència podran ser executiva i efectiva, i JxCat els retreu que plantegin la qüestió en públic. El vicepresident del govern empresonat a Estremera, Oriol Junqueras, defensa la coexistència en el futur executiu català d’una presidència simbòlica “legítima”, diu en referència a Carles Puigdemont, i una altra d’executiva que permeti liderar l’acció diària. Ho explica en una breu entrevista publicada ahir per Diario 16 que Junqueras ha hagut de respondre a través dels advocats. De fet, la periodista explica que s’ha hagut de fer d’acord amb les limitacions imposades per Institucions Penitenciàries, que qualifica de “més dures que les que han tingut molts presos d’ETA amb delictes de sang”. Preguntat per si Puigdemont pot presidir un govern des de l’exili, Junqueras defensa que, en primer lloc, el Parlament té tot el dret d’investir un diputat electe. “Això és un principi democràtic elemental”, afirma abans d’admetre que les circumstàncies, però, poden “impedir que aquesta presidència sigui efectiva”. Per això defensa que “cal combinar una presidència legítima, encara que simbòlica, amb una altra d’executiva”. És un plantejament conegut d’ERC i que ahir afinava encara més la presidenta del grup parlamentari, Marta Rovira, augmentant la pressió sobre JxCat. En una entrevista a l’ACN, la també secretària general d’ERC insta JxCat a proposar una fórmula “efectiva” per investir Puigdemont advertint que, al cap d’un minut de tenir president, s’ha de poder nomenar consellers del govern, signar decrets i publicar-los al DOGC. Aquesta posició clara i simultània dels dos màxims líders d’ERC apareix dos dies després que el president del Parlament ajornés el ple d’investidura i l’endemà que es filtrés la conversa entre Puigdemont i Comín en què el president destituït per l’Estat considerava que els seus l’han “sacrificat”. JxCat responia ahir a la pressió d’ERC demanant-los que no esbombin les posicions fins a l’acord d’investidura que consideren que la majoria independentista serà capaç de trobar.

Preguntat Junqueras per si podria ocupar el càrrec des de la presó, ell ho descarta. “La presó té moltes limitacions. Vindria a ser el mateix”, afirma, en una resposta en què s’entén que no preveu ocupar cap càrrec executiu. El líder d’ERC admet que discrepa de Puigdemont i considera que “s’han de posar les llargues. Les llums curtes sovint no permeten veure tot el recorregut ni un horitzó”.

Junqueras defuig criticar Puigdemont per haver pogut fer campanya i defensa que ERC ha assolit un bon resultat després de fer una proposta “generosa” per “ampliar” l’electorat i en què “ha renunciat a lluitar pel vot” dels ja convençuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA