Política

Setge al procés sobiranista

No deixen sortir Jordi Sànchez de la presó

El jutge Pablo Llarena ha pres ja una decisió: no pot sortir de la presó, ni que sigui amb un permís temporal, per anar al ple d’investidura

La Fiscalia ha demanat avui a Llarena que mantingués Sànchez empresonat

L’argumentació judicial segueix insistint en el “risc de reiteració delictiva” i també qüestiona, en general, la legalitat d’un Govern independentista

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha denegat aquest migdia la llibertat provisional i el permís de sortida puntual que havia sol·licitat la defensa del candidat a la investidura, Jordi Sànchez, que no podrà ser present al Parlament de Catalunya el pròxim dilluns, data fixada per al ple en què havia de ser proclamat President de la Generalitat. El jutge ha resolt les dues peticions de cop en una interlocutòria de 27 pàgines que ha emès després de rebre l’escrit de la Fiscalia, però sense esperar a rebre els de l’Advocat de l’Estat i VOX.

Llarena basa la seva decisió en el “risc de reiteració delictiva” pel fet que els delictes que està investigant es van cometre –diu- mitjançant actuacions legislatives i executives clarament il·legals” que van “desatendre de manera flagrant els controls constitucionals, judicials i institucionals”.

La Fiscalia s’ha oposat a la petició del número dos de Junts per Catalunya (JxCat), Jordi Sànchez, proposat com a candidat a la Presidència de la Generalitat, per sortir en llibertat amb la intenció d’assistir dilluns que ve al Ple del Parlament que debatrà la seva investidura.

En el rerefons de la negativa de la Fiscalia també es trobaria una valoració sobre l’acord d’investidura de JxCat i ERC: Sànchez participaria en “el recent acord entre JxCAT i ERC per a la continuació del procés constituent que acabi amb la Constitució de la República i la celebració d’una nova consulta”. Mantenen que “no existeix certesa que la seva actuació estigui presidida pel respecte i la subjecció a l’ordenament jurídic vigent” quan “el cert és que (...) existeixen sectors i forces polítiques que clarament aposten per la utilització de mecanismes de secessió al marge de les normes constitucionals”.

L’oposició al permís extraordinari es basa en la naturalesa excepcional de tal decisió, dirigida a la salvaguarda del dret a la vida familiar en situacions puntuals i no a l’exercici de qualsevol altre dret que resulti incompatible amb la presó i la naturalesa del delicte que l’hagués motivat.

A més, la Fiscalia distingeix entre la condició de parlamentari i l’activitat ordinària que comporta aquest càrrec, que implica un treball continuat així com l’assistència habitual a reunions, debats i votacions, una activitat aquesta última que “és incompatible” amb algú que està en presó preventiva.

La defensa de Sànchez va fer una primera petició en la qual sol·licitava a Llarena la seva posada en llibertat per acudir al Ple del Parlament, però com que el jutge va donar un termini de cinc dies a les acusacions perquè informin al respecte -que acaba el mateix dilluns-, l’advocat de Sànchez va dirigir un segon escrit amb una petició directa d’un permís per sortir únicament el dia 12.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona