Política

El jutge es desentén de la resolució de les Nacions Unides

Llarena subratlla el fet que ni és “concreta” ni tampoc és vinculant

Insisteix en el risc de reiteració delictiva

Ni tan sols amb la resolució sobre la taula del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, el magistrat Pablo Llarena ha modificat ni una engruna la seva negativa a permetre que Jordi Sànchez pogués sotmetre’s avui al debat d’investidura. Desatenent la reclamació de l’òrgan internacional perquè l’Estat espanyol garanteixi els drets polítics del diputat de JxCat, el jutge del Tribunal Suprem repetia ahir els mateixos arguments del risc de reiteració delictiva de fa un mes per no permetre que el dirigent pogués defensar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. De fet, en la resolució, de 54 folis, Llarena admet que l’únic element nou que aporta Sànchez respecte a l’anterior petició per acudir al ple d’investidura és la mesura cautelar comunicada per les Nacions Unides –en espera de resoldre el fons de la petició feta per Sànchez– i, en aquest sentit, deixa clar que no se sent interpel·lat.

Tant és així que el magistrat conclou que la resolució d’aquest organisme no entra en el fons de la qüestió denunciada per Sànchez i, sobretot, “no suposa que faci una indicació concreta, que mai no pot ser vinculant per al tribunal, ni tan sols gosa suggerir que la tutela cautelar dels drets polítics del processat impliqui adoptar alguna de les decisions que expressa el sol·licitant”. És a dir, Llarena recalca, precisament, que en cap cas es reclama la possibilitat que els seus drets “s’exerceixin d’una manera íntegra i que es pugui produir el seu eventual nomenament com a president de la Generalitat”.

El jutge apel·la a l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics incidint en la circumstància que hi ha restriccions a l’hora de vetllar per aquests drets. Concretament, addueix que l’interès d’evitar danys irreparables del processat “no implica que ineludiblement s’hagi d’autoritzar l’exercici complet del seu contingut”, sinó que s’han de tenir en compte altres circumstàncies, com ara la protecció dels drets del conjunt de la comunitat que el magistrat considera “preferents”.

En aquesta nova ocasió, la defensa de Sànchez sol·licitava tres modalitats que haurien permès al diputat defensar la seva candidatura, ja fos atorgant-li la llibertat provisional, amb un permís extraordinari o a través de vies telemàtiques. En tots els casos, s’hi va negar. El magistrat recordava en el text que a Sànchez se li va permetre presentar-se a les eleccions del 21-D i també se li ha atorgat la possibilitat de delegar el vot, però el reiterat rebuig a una investidura l’empara en el fet que la “limitació” dels seus drets polítics “resulta adequada quan vingui fonamentada en altres finalitats constitucionals igualment legítimes”. I, en aquest punt, incidia en el risc de “reiteració” dels delictes pels quals avui està empresonat i en espera de judici. Per Llarena, el perill és més elevat pel fet que es presenta per desenvolupar tasques de govern.

Paper de les entitats

El magistrat torna a fer un extens relat dels diferents episodis del procés, tant pel que fa a les decisions polítiques i parlamentàries, com també des de l’àmbit de les entitats sobiranistes, repassant les successives mobilitzacions a favor de la independència des del 9-N fins al referèndum de l’1-O, passant per les concentracions davant de la conselleria d’Economia, durant les quals insistia a presentar Sànchez i Jordi Cuixart com a caps visibles d’una revolta que subratllava que en cap cas va tenir el caràcter pacífic que han al·legat els processats, sinó que va qualificar-la “d’aixecament violent”. Com a elements també per fonamentar el risc de reiteració, Llarena arriba a citar el fet que hi ha sectors que “encara defensen que s’hagi d’aconseguir la independència de manera immediata”.

LA DATA

09.03.18
és el dia
que el jutge va negar per primer cop que Sànchez acudís al seu ple d’investidura previst per al dia 12.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona