Política

Diàleg i intent de restitució

El president s’adreça a Rajoy i li ofereix diàleg sense condicions ni límit temporal

Torra farà pública entre avui i demà la llista de consellers i hi inclou Puig, Rull i Turull

La defensa demanarà a Llarena que els deixi sortir de la presó

El president ha començat a fer les primeres passes del mandat per intentar fer efectiva la promesa de restitució dels membres de l’anterior govern destituït pel 155 i la voluntat de diàleg amb el govern espanyol a la qual es va referir en el discurs d’investidura. En el primer cas l’objectiu es preveu impossible i més després de la negativa expressada ahir per Rajoy. Quant al segon objectiu, la probabilitat és més gran.

Sigui com sigui, i amb el repte de la restitució, aquest cap de setmana es donarà a conèixer la llista de consellers. Fonts del govern admeten que l’objectiu és difícil però que el projecte polític és aquest i cal intentar-ho. Ahir a la nit s’estava pendent que ERC acabés de decidir els noms dels seus representants al govern. El dubte és si finalment el diputat electe a Brussel·les Toni Comín estarà entre els noms de l’executiu encara que sigui en aquesta primera fase, ja que la llista inclourà també els noms de Jordi Turull i Josep Rull, en presó preventiva a Estremera, i Lluís Puig, a Brussel·les ja sense mesures cautelars però amb una ordre de detenció en territori espanyol.

Per aquest motiu, el següent pas serà demanar permís al jutge Pablo Llarena perquè els deixi en llibertat i puguin assistir a la presa de possessió, una cerimònia que fonts pròximes al president situen entre dimecres i dijous de la setmana que ve. La sol·licitud la portaran a terme els advocats.

Tanmateix, la viabilitat d’aquests nomenaments és escassa ja que els consellers en presó preventiva no podran assistir a les sessions de control i des dels grups de l’oposició ja s’ha avançat que això vulneraria el dret dels diputats a requerir informació al govern. Amb tot, recullen les paraules del portaveu Íñigo Méndez de Vigo, que ahir apuntava que havia de ser Llarena qui donés permís als consellers per ser presents en la presa de possessió del càrrec per “sentit comú”. Així ho creu també el president de la Generalitat i, per tant, ho sol·licitaran a través de la defensa en les pròximes hores. Fonts del gabinet del president de la Generalitat consideren que en aquesta situació el risc de fugida és mínim. Pel que fa als que estan a l’exili, l’aixecament de les mesures cautelars els permet circular per territori europeu i si no assisteixen als plens l’oposició entendria que no estan complint les seves obligacions i podrien ser sancionats tot i que la mesura requeriria una majoria per ser aprovada a la cambra catalana.

A partir d’aquí, i segons quina sigui la resposta judicial, s’entraria en una segona fase del procés ja que, en cas de negativa, es podria optar per nomenar-los directament en un acte a la presó davant la presència de Torra, una decisió, però, que continua pendent. El president Torra està decidit a restituir els consellers, però aquesta proposta no està exempta de dilemes; de moment, dilluns anirà a visitar-los.

Diàleg i 1-O

Aquesta, però, podria no ser l’única visita a Madrid. Ahir mateix el president de la Generalitat es va adreçar per carta al president espanyol Mariano Rajoy per oferir-li de nou diàleg i fer-ho aquest cop “sense condicions”. “La meva predisposició és parlar de tot, sense límit temporal i en el format que convinguem que sigui més oportú”, li escriu. En la missiva Torra també l’informa que el projecte polític que defensarà durant el seu mandat serà el que “va avalar una majoria de ciutadans en les eleccions del 21-D”, un projecte “fidel a l’expressió democràtica de l’1-O i al seu resultat”. Finalment, li recorda la situació d’excepcionalitat que viu la política catalana amb l’existència de polítics catalans “demòcrates i honorables en plenitud dels drets polítics en situació de presó preventiva i a l’exili”. També assenyala que seran prioritat del mandat les polítiques en favor del progrés, la cohesió social, la prosperitat econòmica i la defensa de la democràcia i els drets fonamentals.

Així, Torra es manté ferm en la seva voluntat de diàleg alhora que no abandona el projecte polític que l’ha portat fins aquí. La carta arriba en un moment en què el govern de Rajoy també posa en dubte la cerimònia de presa de possessió i la fórmula de prometre el càrrec. Un text que per Torra no era nou, ja que la referència a actuar amb fidelitat al poble ja va ser introduïda en l’acta de diputat en què prometia “respectar la Constitució i l’Estatut per imperatiu legal”.

Estic disposat a començar el diàleg demà. Sense condicions, amb respecte mutu, sense límit temporal
El projecte polític que defensaré serà fidel a l’expressió democràtica de l’1-O
Quim Torra
frases del cap de l’executiu en la carta al president mariano rajoy


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs