Política

Tots els detinguts per desviar subvencions queden en llibertat

El jutge no imposa mesures cautelars als últims cinc acusats, que es van acollir al dret de no declarar

El jutge que investiga una trama acusada de desviar 2 milions d’euros de subvencions de la Diputació de Barcelona per a cooperació ha deixat en llibertat tots els detinguts en la macrooperació de la unitat de delinqüència econòmica i fiscal de la policia espanyola. El titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona no va adoptar ahir cap mesura cautelar per als que serien els cinc principals implicats en la trama, que es van acollir al dret a no declarar, després de passar la nit a comissaria, i van quedar en llibertat provisional. La nit abans, ja havien quedat en llibertat els altres 25 arrestats.

El jutge no ha aplicat cap restricció als que serien, segons les investigacions, els cinc principals implicats en la trama: Joan Carles Garcia Cañizares, alcalde de Tordera (Maresme); Jordi Castells, subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat; Jonathan Jorba, excap de l’Oficina de Cooperació de la Diputació; Víctor Terradellas, president de la fundació CATmón, i Joaquim Ferrer, exdirectiu de Pimec.

El jutge investiga delictes de malversació de fons públics, frau de subvencions, negociacions prohibides a funcionaris, falsedat documental i tràfic d’influències en aquesta suposada trama, per la qual també es va detenir (i alliberar) l’expresident de la Diputació per CiU, Salvador Esteve.

La investigació se centra, arran d’una denúncia de la CUP i CGT a l’Oficina Antifrau, en 28 subvencions per a cooperació internacional que la Diputació de Barcelona va concedir entre els anys 2012 i 2015. Serien almenys 2 milions d’euros que haurien anat a parar, suposadament a dit, a diferents empreses i entitats –algunes vinculades a alcaldes del PDeCAT, segons el jutge– per a fins que no tenien res a veure amb el desenvolupament. Els diners per a programes de cooperació amb Amèrica Llatina, el Marroc i Bòsnia, entre altres països, es van moure “anòmalament” entre diferents comptes bancaris i es reintegraven en efectiu per “sufragar les despeses de l’activitat de l’entramat criminal o a nodrir els comptes personals de diversos implicats en la trama”, segons fonts properes a la investigació.

El jutge va buscar proves en diferents escorcolls, fins i tot als despatxos de la Diputació i a diverses seus de fundacions a Girona, Reus, Mataró, Manresa, Olot, Tordera, Cabrils, Falset, Sant Cugat del Vallès i Arenys del Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona