Política

Revenja via pressupostos

El PP amenaça ara amb una modificació dels acords d’inversió amb el PNB aprofitant que té majoria absoluta al Senat

Els comptes haurien de tornar al Congrés i posarien en evidència la feblesa dels suports a Sánchez

El PP sembla disposat a venjar-se del vot del PNB i, de retruc, provocar el primer daltabaix entre el govern de Pedro Sánchez i els grups del Congrés que van decantar la balança a favor de la moció de censura. I ho podria fer aprofitant la majoria absoluta que els conservadors tenen al Senat, on ara es tramiten els pressupostos de l’Estat per al 2018. Si bé la formació afirmava ahir no haver pres la decisió definitiva, la vicesecretària Andrea Levy apuntava que els populars introduiran “les esmenes que considerin millors per al text”.

I això implicaria desmuntar una part important de les inversions acordades amb el grup basc al Congrés, un total de 540 milions d’euros en diverses infraestructures que podrien tenir un altre destí si el PP finalment compleix l’amenaça. La intenció dels populars és reubicar una part d’aquestes inversions milionàries a altres territoris en conceptes similars; és a dir, en millores ferroviàries, portuàries i aeroportuàries. El grup conservador assegurava que ho decidirà en els pròxims dies, ja que s’amplia el termini per presentar esmenes, que concloïa avui mateix, però algunes fonts suggerien que a hores d’ara ja s’està estudiant què és el que es podria canviar. Levy, en tot cas, no va descartar el que havien apuntat altres fonts, i és que afecti les inversions basques.

Serien, en conjunt, modificacions estratègiques –entre 30 i 40– que tindrien un doble objectiu: castigar el PNB i provocar friccions entre els grups parlamentaris que van tombar Mariano Rajoy. Amb alguns dels retocs previstos també es procuraria posar el dit a la nafra a Podem i les confluències i estendre la divisió entre el PSOE i ERC i el PDeCAT amb inversions que afectin Catalunya.

Maldecap

Si prospera aquesta revenja, Sánchez es trobarà amb un bon maldecap quan els comptes modificats pel PP al Senat tornin al Congrés, on hauria de disposar d’una majoria suficient per revertir-los i mantenir els acords amb els bascos. El PP, sens dubte, vol posar a provar la feblesa del president espanyol davant el front de partits del sí a la moció, la major part dels quals van acomiadar amb dures crítiques els comptes aprovats pel Congrés. De fet, de tots ells només el PNB i Nova Canàries (aliat del PSOE en aquest territori) van avalar els pressupostos de Rajoy, i ara es veuen amenaçats. La resta –Podem, ERC, PDeCAT, Bildu i Compromís– tenen presentats vets al Senat. “Comença la festa!”, va exclamar amb ironia l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría a la sortida de la moció de censura emfasitzant el rebuig frontal als comptes per part dels eventuals socis del PSOE.

Felicitat truncada

Els pressupostos de l’Estat per a aquest any van sortir del Congrés la tarda del 23 de maig i van suposar unes hores de felicitat per a Rajoy, que ja es veia còmodament instal·lat a La Moncloa podent governar fins al 2020. Fins que va arribar la sentència de la Gürtel i la moció de censura i ho van capgirar tot. En un primer moment, el ja expresident espanyol confiava que els acords amb el PNB suposarien un blindatge suficient davant una oposició disposada a expulsar-lo. Però no va ser així. Vuit dies després, els mateixos que li salvaven la legislatura el deixaven caure. Dijous a la tarda, el portaveu Aitor Esteban pujava a la tribuna per anunciar el sí dels seus cinc diputats a la moció de censura.

Prèviament, el candidat a president al matí havia garantit que governaria amb els pressupostos del PP. “Se’ls haurà de menjar amb patates”, bramava dolgut l’expresident conservador després d’escoltar el seu rival. Si bé el PNB encara no havia fet públic el seu vot, el compromís de Sánchez d’acceptar els comptes d’enguany era la prova definitiva que el PSOE tenia lligats els seus vots.

Vets al Senat

La qüestió és que la moció va enxampar els números en plena tramitació al Senat. I Sánchez confiava que el PP compliria la paraula d’actuar del forma “responsable” i que en cap cas no els tombaria. Davant d’això, esperaven que es limitaria a usar la seva majoria per aixecar els vets i, per tant, els comptes quedarien aprovats sense necessitat de tornar al Congrés. Ara, però, el PP amenaça amb uns canvis que obligaran la cambra baixa a mullar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona