Política

Institucions Penitenciàries afrontarà un cop de volant

El PDeCAT i ERC esperen l’adeu imminent del polèmic Ángel Yuste i que els presos puguin optar a l’acostament

El director de presons de Rajoy i Aznar destaca per la mà dura i l’aval a la dispersió

L’expulsió de Mariano Rajoy de La Moncloa amb una moció de censura eclipsa l’adeu de 1.300 alts càrrecs col·locats a l’administració pel PP des del 2011, però hi ha un acomiadament que desperta entusiasme al PDeCAT i a ERC: el del secretari general d’Institucions Penitenciàries, Ángel Yuste. Després de ser ja el director de les presons del 1996 al 2004 amb José María Aznar, Yuste va ser rescatat per Rajoy per ser també el seu director d’Institucions Penitenciàries a les ordres del ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido. Arran dels empresonaments tant de Jordi Sànchez i de Jordi Cuixart com de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i dels consellers, Yuste s’ha caracteritzat per l’aval a la dispersió dels presos catalans i per una mà dura que el PDeCAT i ERC esperen oblidar aviat amb el nou director de les presons que nomeni el futur ministre de l’Interior del president espanyol, Pedro Sánchez.

Yuste, de 61 anys, és un llicenciat en dret i diplomat en criminologia que, sent ja jurista del cos tècnic d’Institucions Penitenciàries, va ser destinat a Barcelona abans de ser subdirector general de Gestió Penitenciària el 1991 amb Felipe González de president. L’ascens li arribaria amb Aznar, que el va fer cap de les presons sota tres ministres de l’Interior: Jaime Mayor Oreja, Rajoy i Ángel Acebes.

Penja o refusa trucades

Tot i la seva gestió de casos durs en la lluita contra ETA com el llarg segrest d’Ortega Lara i el crim de Miguel Ángel Blanco, Yuste va exhibir mà esquerra en l’acostament de presos etarres decidit per Aznar en la treva de Lizarra. Però l’alt càrrec que han trobat els diputats i senadors del PDeCAT i d’ERC quan l’han contactat arran de tenir companys a presons de Madrid és un home “xulesc” capaç de penjar una trucada sense acomiadar-se o de no posar-se al telèfon, segons confessen fonts parlamentàries.

L’actitud inflexible de Yuste amb la situació dels presos polítics –en afers com les visites– contrasta amb el tarannà de Zoido i del seu secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, que tenien un discurs públic dur contra l’independentisme però amb un fil obert amb diputats i senadors del PDeCAT i d’ERC. El problema, segons aquests electes, és que sovint Zoido desviava la gestió final a Yuste, immune a tot i que feia grolleries com no agafar trucades ni tornar-les.

Patiment dels familiars

En les converses prèvies a la moció de censura que el PDeCAT i ERC han tingut amb el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, els independentistes han posat sobre la taula el neguit per la situació dels presos preventius i dels familiars que han de fer 600 quilòmetres i després llogar un cotxe a Atocha o a Barajas per fer un recorregut addicional fins a Alcalá-Meco (de 40 quilòmetres), Soto del Real (50 quilòmetres) o Estremera (78 quilòmetres). Yuste, avalat sempre per la tesi del jutge Pablo Llarena, ha sigut inflexible a aquest patiment dels familiars.

La mà dura de Yuste va recaure també sobre el funcionari d’Estremera José Ángel Hidalgo, a qui se li va obrir una información previa –pas previ a l’expedient de sanció– després de relatar en un article –Los gatos de Estremera, a Ctxt– la “vergonya” de veure els polítics catalans al penal on treballa. Hidalgo va ser citat a la seu d’Institucions Penitenciàries, al carrer Alcalá de Madrid, per explicar el seu article metafòric per ordre de Yuste.

Fitxat per Aguirre de 2004 a 2011

El pas a l’oposició comporta l’acomiadament de càrrecs del partit desallotjat i això li succeirà al secretari general d’Institucions Penitenciàries, Ángel Yuste. Quan el PP va perdre La Moncloa el març del 2004 per la gestió dels atemptats de l’11-M, Yuste, que ja era el responsable de les presons, va ser cessat.

Amb Rodríguez Zapatero, Institucions Penitenciàries va recaure en Mercedes Gallizo. Però Yuste no va passar a l’atur. Afí a l’òrbita ideològica de la FAES, Yuste va ser fitxat per Esperanza Aguirre a Madrid com a director general de Transports o director general de Planificació, Infraestructures i Equipaments Sanitaris. Com a cap de les presos amb Rajoy, Yuste ha afrontat una imputació recent per col·locar-hi personal a dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona