Política

Diàleg a la vista

Els governs català i espanyol ja treballen en la preparació de la reunió entre Torra i Sánchez a La Moncloa

Artadi veu la “peculiar” proposta de Batet de reformar la Constitució com un “desideràtum” inconcret del PSOE

Els governs de Pedro Sánchez i de Quim Torra ja treballen en la preparació de la reunió entre els dos mandataris que tindrà lloc “en les pròximes setmanes”, segons la ministra de Política Territorial i Funció Pública, la catalana Meritxell Batet, designada pel cap de l’executiu espanyol per aplanar el terreny abans de la trobada. Les dues parts l’afronten amb la voluntat que aporti alguna cosa més que una fotografia al porxo de La Moncloa i confien que el contacte serveixi per “negociar”, una paraula que va molt més enllà del mer diàleg.

L’endemà mateix de la trucada que va fer Sánchez a Torra divendres a la tarda, el govern de l’Estat va començar a difondre per terra, mar i aire el missatge que el dret a l’autodeterminació no està damunt la taula. Ahir mateix, Batet reiterava que, en la reforma de la Constitució que planteja el PSOE, el dret a decidir no hi té cabuda. Artadi va ser molt escèptica amb relació a aquesta “peculiar” renovació constitucional: “No sé si en podem dir «proposta de reforma».No hi ha proposta en el què, en el com ni en el quan.” Pel govern català, la iniciativa no passa d’un simple titular, sense calendari, ni terminis ni objectius, enquadrat en un “desideràtum” que el PSOE va repetint al llarg dels anys.

La Generalitat està “expectant” per saber com es concreta tal reforma, després de sentir en un sol cap de setmana la mà dreta de Sánchez, José Luis Ábalos, recuperant el cafè per a tothom amb una aposta per una evolució del model autonòmic “vàlida per a tots els territoris” i l’exministre socialista Juan Alberto Belloch dient que“el problema del separatisme només l’arreglen els jutges o la Guàrdia Civil”.

En qualsevol cas, per reformar la carta magna es necessiten uns consensos que ara mateix a Espanya no hi són. “Sense consensos, no reformarem res. És una premissa fonamental”, admetia Batet a RNE.

La ministra del PSC va advocar per recuperar articles de l’Estatut retallats pel Tribunal Constitucional: “Hi ha alguns preceptes que van ser declarats inconstitucionals no tant pel contingut sinó perquè l’Estatut no era la norma adequada per regular les matèries en si.” En aquest sentit, Batet va esmentar modificacions de lleis orgàniques, com la del poder judicial. “Aquí hi ha marge per treballar –va avançar–, però no amb majories conjunturals, sinó com a resposta a sentiments majoritaris i transversals.”

La part catalana treballa en la recuperació de lleis suspeses pel Tribunal Constitucional o impugnades per l’extint govern de Mariano Rajoy (14), especialment en matèria social, i s’avalua quines caldrà que tornin al Parlament per ser modificades i quins elements ja es poden desenvolupar des de l’acció de govern.

Sánchez podria aixecar el peu de l’accelerador i retirar els recursos. Batet insistia ahir que “és el moment de la política i d’abordar aquesta crisi territorial”, i es va remetre a la gran aposta del PSOE per trobar el desllorigador al conflicte i reformar la Constitució: la Comissió per a l’Avaluació i Modernització de l’Estat Autonòmic del Congrés, nascuda amb el concurs del PP a canvi del suport socialista al 155, en la qual no participen ni Ciutadans, ni Podem, ni l’independentisme català ni el nacionalisme basc. “Aquesta comissió necessita ser activada. Hi ha molts grups parlamentaris que no hi són i urgeix que hi vagin i que hi participin activament”, va implorar.

Ni indult ni acostament

Sigui com sigui, damunt la taula de negociació de Sánchez i Torra no hi haurà ni indults ni acostament de presos. Per part del govern espanyol, és precipitat parlar de perdonar en el moment processal actual. A més, Batet continuava espolsant-se la responsabilitat de l’acostament i carregant-la sobre el jutge instructor Pablo Llarena. Pel govern català, negociar en aquests termes seria com admetre cert grau d’una culpabilitat inexistent i renunciar al que de veritat reclama l’independentisme: l’alliberament immediat dels empresonats. “No volem entrar en cap mercadeig polític de persones que estan empresonades per motius polítics. Acostar els presos o indultar-los és reconèixer que hi ha una culpa que en realitat no hi és. És una qüestió de drets que depèn d’Institucions Penitenciàries”, va reblar la consellera de la Presidència. Des d’ERC, la portaveu, Marta Vilalta, va voler deixar clar que els republicans demanen l’alliberament dels presos polítics i que “no és cert que el govern de l’Estat espanyol aquí no hi pugui fer res”. “Si hi hagués voluntat, demà mateix es podria fer l’acostament. Pot ser una acció immediata i no depèn només dels jutges”, va insistir.

Quant a les expectatives de la reunió amb Sánchez, el punt de partida d’ERC “és la defensa del país, de l’1 d’octubre i del dret a l’autodeterminació”. “La nostra posició és de diàleg i negociació sense renúncies ni condicions”, va recordar Vilalta. “I això vol dir que hem de poder parlar de tot; aquest és el repte que llancem al president Sánchez”, hi va afegir. Així mateix, la portaveu del Partit Demòcrata, Maria Senserrich, va afirmar que el seu partit parteix de “l’1-O i el 21 de desembre del 2017”, i que no els trobaran en propostes del “78, del 2006 i d’èpoques pretèrites”, amb referència a eventuals reformes de la Constitució o l’Estatut.

D’altra banda, en el marc d’una ronda de contactes amb els grups i subgrups parlamentaris, Torra es va reunir ahir amb el líder dels comuns, Xavier Domènech, que li va demanar crear una taula per al diàleg; amb la CUP, que li va reclamar una “agenda de ruptura democràtica” amb l’Estat, i amb el PP de Xavier García Albiol, que, un cop desallotjat Rajoy de La Moncloa, ja no té cap problema a seure a parlar amb el president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El ministre principal escocès vol mantenir-se en el poder després de trencar la coalició

barcelona
Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona