Política

La cimera sobre migració acaba sense acords i Merkel reconeix que caldran solucions “bilaterals”

Pedro Sánchez parla d’un “intercanvi franc” d’opinions entre els 16 estats membres i proposa l’expansió del model dels CIEs a altres països europeus

La reunió de 16 caps d’estat i de govern de la Unió Europea aquest diumenge a Brussel·les ha acabat sense acords però amb un “intercanvi franc” d’opinions. Així ho ha explicat el president espanyol, Pedro Sánchez, durant una breu compareixença al final de la trobada.

La cancellera alemanya Angela Merkel, per la seva banda, ha valorat la trobada com a “positiva”, ressaltant que “hi ha més punts d’unió que de discrepància” sobre l’estratègia migratòria de la Unió Europea. En aquest sentit, la líder alemanya ha destacat que hi ha hagut “bona voluntat” i “posicions comunes” durant la reunió malgrat que no s’hagi arribat a cap acord.

Amb tot, la cancellera Merkel ha defensat que “volen solucions entre països” si “una solució europea” no és possible. De fet, tant Merkel com el president francès Emmanual Macron, han apostat a l’arribada a la reunió per fer buscar “bilaterals o trilaterals” entre aquells estats membres predisposats a trobar solucions a les situacions migratòries.

La reunió de líders d’aquest diumenge a Brussel·les pretenia ser preparatòria de cara a la cimera de la setmana que ve, on sí que participaran els 28 estats membre de la UE. A més, la cimera a 16 s’ha fet en plena pressió contra Merkel dels seus socis de la CSU perquè posi límits a la immigració i després de la polèmica decisió d’Itàlia de rebutjar els vaixells d’ONGs com l’Aquarius.

De fet, Macron ha dit al sortir de la reunió que la situació actual és “una crisi política” vinculada al context de determinats estats membre. El francès ha criticat que alguns líders busquen “jugar amb la por” a la immigració per tenir guanys als seus països.

Proposta italiana

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha marxat de la cimera “satisfet” segons ha assegurat en una piulada. Conte, que lidera un govern de coalició entre l’extrema dreta de la Lliga Nord i el Moviment Cinc Estrelles, ha dit que han aconseguit moure el debat migratori a la UE cap a la “direcció apropiada”.

El govern italià ha presentat aquest diumenge una proposta pròpia per a la reforma de política migratòria i d’asil que inclou la creació de camps de refugiats fora del territori de la UE, imposar el repartiment obligatori de demandants d’asil i sancions econòmiques per als estats que no n’acullin, entre d’altres.

Segons Pedro Sánchez, el document d’Itàlia s’ha discutit durant la reunió i els líders han dit que “l’estudiaran”. Fonts diplomàtiques espanyoles defensen que la posició d’Espanya i França són centres de refugiats dins la UE, tot i que asseguren que serien compatibles amb els exteriors. Aquests centres seguirien, de fet, el model que Espanya ja aplica amb els CIEs.

Segons fonts diplomàtiques europees la reunió de líders ha girat al voltat de tres temes que han discutit de manera interconnectada: la dimensió externa de la migració, els fluxos migratoris al mediterrani i la gestió interna dels demandants d’asil i d’immigrants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia