Política

Aragonès: “Si volem tirar per la via de les pròpies decisions, hem de ser molts més”

El vicepresident del govern a visa que si el diàleg amb Sánchez no inclou l’autodeterminació és “absurd pensar que es podrà arribar a alguna entesa”

L’adjunt a la presidència d’ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha defensat aquest dilluns, en una entrevista a Els Matins de TV3, el full de ruta dels republicans aprovat en la Conferència Nacional celebrada el passat cap de setmana. En aquest sentit, Aragonès aposta per fer un camí “més llarg” cap a la independència de Catalunya si no hi ha un referèndum pactat amb l’Estat, com també reclamen el republicans. “És la manera d’aconseguir-ho. El que volem és guanyar. Volem la independència i treballem per a això, ERC naixem per fer possible la República. Com ho aconseguirem? Si hi ha ampli consens a la nostra societat. Si estiguéssim al Regne Unit o Canadà ja tindríem la majoria. Però tenim un Estat i una part de la societat del país que no accepta els plantejaments fets fins ara. Per tant, si volem tirar per la via de les pròpies decisions, hem de ser molts més. Com més àmplia sigui la majoria, menys hauríem d’esperar. Quan més justeta sigui la majoria, més haurem d’esperar”, ha sentenciat.

En aquesta mateixa línia, el dirigent d’Esquerra també ha defensar la “creació de noves finestres d’oportunitat” com l’1-O per poder fer créixer la base independentista i avançar en aquest camí que vol cap a la independència. “Però les finestres no apareixen perquè sí. L’1-O no va aparèixer perquè sí. Hi va haver un plantejament polític i una organització. Ara, és el mateix. Tenim un mur amb l’Estat en forma de repressió i de negativa, i hem de crear aquesta finestra; ERC pot ser aquest escap i martell que ha d’obrir la finestra. Quan canviï la correlació de forces, quants més siguem, podrem plantejar nous escenaris”, ha dit a l’entrevista, tot apel·lant al “consens ampli que hi va haver el 3 d’octubre” i que considera “una base excel·lent” per a aquesta fórmula.

Reunió Torra-Sánchez

D’altra banda, preguntat per la reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president espanyol, Pedro Sánchez, i per la petició d’un referèndum a Catalunya, Aragonès ha volgut avisar que la trobada serà poc fructífera si no es parteix d’aquesta base. “Si el diàleg amb l’Estat no inclou l’1-O, l’autodeterminació, la sobirania, que és el problema de fons, seria molt absurd pensar que podrem arribar a algun tipus d’entesa”, ha sentenciat. En aquest sentit, el republicà creu que si el govern espanyol nega el diàleg sobre això “s’estarà equivocant”. “Per no parlar-ne, no desapareix la discrepància. S’ha d’abordar”, ha conclòs.

Pel que fa a la moció que la CUP portarà al ple del Parlament per ratificar la Declaració del 9-N, Aragonès ha avançat que Esquerra intentarà esmenar part del text per poder aprovar-lo. “L’independentisme coincidim en els objectius. El problema no està en els objectius, està en els mitjans i nosaltres plantegem amplies majories, una societat més capaç de resistir millor els atacs de l‘Estat i aquestes són les condicions. Per tant, en els objectius segur que coincidirem. I haurem d’incorporar tot això a la moció”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona