Política

El Parlament reitera els objectius polítics de la resolució del 9-N i insta el Govern a recuperar les suspensions del TC

JxCat, ERC i la CUP voten a favor de la declaració de ruptura del 2015, CatECP hi vota en contra i Cs, PSC-Units i PPC no participen de la votació

El vicepresident del Parlament per Cs, José María Espejo-Saavedra, s’ha encarat amb el president Torrent per la manera com aquest portava la sessió

El Parlament ha reiterat els “objectius polítics” de la resolució del 9-N de 2015, com a conseqüència dels resultats del 27-S, legitimats per l’1-O i el 21-D.

El plenari ha aprovat aquest dijous a la tarda la moció de la CUP-CC amb les transaccions de les esmenes de JxCat i ERC, que també insta el Govern a recuperar les lleis suspeses i anul·lades pel Tribunal Constitucional (TC).

El text aprovat fixa que el Parlament insta l’executiu a presentar, en un termini de 90 dies, l’estat i el pla d’execució de totes les mesures suspeses pel TC, i en un termini de sis mesos en el cas de les normes anul·lades.

Els tres grups independentistes han votat a favor del punt sobre la declaració de ruptura del 2015, i CatECP hi ha votat en contra. Al seu torn, Cs, PSC-Units i PPC no han participšat de la votació de cap dels punts de la moció.

El text ha provocat força crispació tant abans com durant el debat. Just abans de començar, els lletrats han recomanat que no es tramiti l’esmena transaccionada que fa referència a la resolució del 9-N. La moció s’ha aprovat gràcies als vots de JxCat, ERC i la CUP, però també ha rebut el suport parcial de CatECP.

El vicepresident segon del parlament, José María Espejo-Saavedra (Ciutadans), ha faltat al respecte al president, Roger Torrent, encarant-se-li durant el ple perquè no estava d’acord amb la manera com aplicava el reglament.

Saavedra ha canviat el seu lloc a la mesa i s’ha ubicat als escons de Cs des d’on ha mantingut una intensa discussió amb el president Torrent que li ha recordat que és a ell a qui li correspon decidir com s’aplica elš reglament.

Tant el PSC com Ciutadans han intervingut per demanar a Torrent que convoqués una reunió de la mesa per a examinar la transacció que havien acordat JxCat i ERC amb la CUP sobre la moció que es votarà al vespre i que fa referència a la declaració d’inici del procés d’independència del 2015. Torrent, però, no ha convocat la mesa perquè defensa que el reglament és molt clar en aquest sentit i que formalment s’admeten a tràmit les propostes i les esmenes, però no les transaccions.

Els comuns han donat suport al punt quart, que concreta que el Parlament insta el Govern a elaborar i presentar per a la seva tramitació en un termini de sis mesos els projectes de llei per recuperar els articles anul·lats pel TC després del 27-S. En la seva esmena, els comuns reclamaven que el tempo ja fos de mig any. D’altra banda, CatECP s’ha abstingut en el tercer punt, sobre les lleis suspeses i que fixa el termini en 90 dies. Els comuns també s’han abstingut en el segon punt, que cita les 14 normes suspeses pel TC i que ara el Parlament insta el Govern a fer-ne efectiu el contingut.

Aquestes 14 normes són les següents: Llei de mesures per afrontar l’emergència de l’habitatge i la pobresa energètica (2015); d’igualtat efectiva de dones i homes (2015); del canvi climàtic (2017); d’universalització de l’assistència sanitària (2017); dels impostos sobre grans establiments comercials (2017); de les voluntats digitals i de modificació dels llibres segon i quart del Codi Civil (2017); de les associacions de consumidors de cànnabis (2017); de l’Agència Catalana de Protecció Social (2017); de l’Agència de Ciberseguretat (2017); i de comerç, serveis i fires (2017).

També s’hi incorporen, a proposta de JxCat i ERC i després de les transaccions, les lleis que fan referència al llibre sisè del Codi Civil (2017); de l’impost sobre actius no productius de les persones jurídiques (2017); de mesures urgents per l’ordenació dels serveis de transport de viatgers en vehicles de fins a nou places (2017); i de modificació de la llei de la presidència del Govern (2018).

Finalment, la moció aprovada també afegeix un paràgraf en el seu primer punt que especifica que el Parlament ha expressat en múltiples ocasions la seva defensa al dret a decidir i l’autodeterminació, i que reitera el seu compromís a assolir els objectius polítics per vies “democràtiques i no violentes”. Finalment, la transacció final no incorpora la proposta de JxCat i ERC perquè el Parlament apel·li al “diàleg, l’entesa i la concòrdia” per negociar amb l’Estat amb l’objectiu de crear la República.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona