Política

May tira endavant el seu pla

La primera ministra britànica fa pública la proposta de ‘Brexit’ tot i les amenaces del sector dur del partit conservador

El document estableix una relació propera i pragmàtica amb la Unió Europea

La primera ministra britànica, Theresa May, va tirar pel dret ahir i va presentar el seu pla del Brexit de manera oficial tot i l’amenaça del sector més euroescèptic del partit conservador de plantejar una moció de confiança contra ella. El pla, en què es proposa mantenir una relació propera amb la Unió Europea (UE) un cop es consumi el Brexit, el que es coneix com un Brexit suau, ha provocat una revolta interna en el govern i la dimissió de ministres clau que consideren que traeix l’esperit de la sortida del club comunitari.

El document, titulat Llibre blanc sobre les futures relacions amb la UE’, deixa clar que a partir del desembre del 2020, quan acabi el període de transició, també s’acabarà la lliure circulació de persones, tot i que proposa la creació d’un nou “marc de mobilitat” que permeti la llibertat de moviment només de treballadors qualificats i d’estudiants. “Les empreses haurien de poder transferir el seu personal amb talent del Regne Unit a la UE i viceversa”, diu el document. El govern també està disposat a permetre que els ciutadans europeus puguin viatjar sense visat per turisme i per treballs temporals.

Planteja també mantenir una zona de lliure comerç de mercaderies, que inclouria l’agricultura. Els serveis, que representen el 80% de la economia britànica, en quedarien fora, tot i que es buscarien acords per aconseguir una major flexibilitat reguladora en el sector. També proposa la signatura d’un nou tractat de “contínua harmonització” de la legislació europea per evitar la fricció a la frontera entre el Regne Unit i la UE, i en especial a Irlanda del Nord, i que tota la zona fronterera sigui considerada “territori duaner combinat”.

El Llibre blanc deixa clar que el Tribunal Europeu de Justícia deixarà de tenir jurisdicció sobre el Regne Unit però els tribunals britànics hauran de considerar la legislació que vingui de Brussel·les i que estigui relacionada amb els afers amb la regulació alineada. Suggereix, a més, la creació d’un marc institucional comú per interpretar els nous acords bilaterals.

Proposta per a la UE

El Llibre llanc va ser presentat ahir al Parlament pel nou ministre del Brexit, Dominic Raab, que ha substituït en el càrrec David Davis, que va dimitir en protesta pel pla juntament amb Boris Johnson, el cap d’Afers Estrangers. Aquesta és la proposta entregada a la UE i que servirà com a base de les converses de la setmana que ve entre Raab i el cap negociador europeu, Michel Barnier. Raab va definir el pla de “pragmàtic i proper”, un pla “sense precedents”.

La presentació als Comuns d’ahir va ser accidentada perquè el document, de més de cent pàgines, no va ser entregat a temps a la majoria dels parlamentaris, fet que va provocar xiulets i cridòria. L’ex-secretari d’estat del Brexit, Steve Baker, que també va dimitir dilluns, va demanar fins i tot l’ajornament de la sessió, petició que li va ser denegada.

Aquest pla ha provocat una forta divisió dins del govern i del partit conservador. El sector euroescèptic considera que traeix la voluntat del 51,9% de la població que va votar trencar amb la UE. May defensa que compleix amb la voluntat dels ciutadans. Durant dos anys, des del referèndum, May ha hagut de fer equilibris per acontentar els dos sectors confrontats en el seu partit: els partidaris de trencar amb la UE i els que volen una relació propera. Pressionada per la UE i pel sector empresarial britànic, davant de la fase final de les negociacions, May va haver de definir un pla i es va decantar per un Brexit suau. El pla es va aprovar divendres passat a Chequers, la residència de camp de la primera ministra, després de dotze hores de reunió del gabinet que va provocar la ira dels brexiters i la dimissió de Johnson i Davis.

El grup parlamentari de May va amenaçar de convocar una moció de confiança contra la primera ministra. De moment sembla que la revolta està controlada. Alguns mitjans asseguren que li han donat fins a la setmana que ve perquè canviï el pla, però May ha decidit tirar endavant. Ja s’han recollit les 48 signatures que calen per a la moció. El problema és que no hi hauria prou vots per dur-la a terme. Hi ha un centenar de diputats tories en contra del Brexit suau, però en caldrien seixanta més per fer fora May.

Un altre fre és que no hi ha una alternativa clara a May. Boris Johnson provoca molta divisió dins del partit. Resulta significativa l’última enquesta que senyala que el 75% dels britànics creuen que May no està gestionant bé el Brexit. Amb tot aquest rum-rum de fons, la setmana que ve s’han de reprendre les negociacions amb la UE.

Trump arriba al Regne Unit enmig de la “confusió”

El president des EUA, Donald Trump, va aterrar ahir a Londres per començar una visita oficial de dos dies marcada per la “confusió” –en paraules del mateix Trump– que hi ha ara mateix en el govern de Theresa May i enmig de les multitudinàries protestes en contra de la seva visita programades principalment a Londres i a Glasgow.

La visita de Trump ha estat organitzada amb un perfil baix per tal d’evitar les protestes. El president nord-americà només posarà els peus a Londres per anar a dormir a la residència de l’ambaixador a Regent’s Park. Ahir Trump va sopar al Palau de Blenheim, la casa on va néixer l’ex-primer ministre Winston Churchill, al sud-est d’Anglaterra, amb un centenar d’empresaris.

Avui es reunirà amb May a la seva residència de camp a Chequers, a uns 65 quilometres de Londres. Sobre la taula, les relacions comercials entre els dos països, Rússia i el Pròxim Orient. A la tarda, amb la seva dona, Melania, aniran a prendre el te al castell de Windsor amb la reina. Dissabte es traslladarà a Escòcia, als seus camps de golf, en visita privada, des d’on prepararà la cimera amb Putin de Finlàndia, fins on volarà diumenge.

Lluny de reforçar el seu lideratge, la visita de Trump s’ha convertit en una trampa per a May. Té lloc en plena confrontació pel Brexit. El president nord-americà va dir en la cimera de l’OTAN a Brussel·les, que no li semblava que el pla del Brexit de May fos el que havien votat els britànics. Va dir que es reunirà amb el seu amic Boris Johnson, el principal rival de May, i que li podria robar la foto.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El ministre principal escocès vol mantenir-se en el poder després de trencar la coalició

barcelona
Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona